Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komu zlecić projekt kominka?

Recommended Posts

Troszkę Cię naciąga.

Abyś miała kominek potrzebny ci tylko będzie papier od kominiarza iż przewód kominowy (powinien wyszczególnić na szkicu który) nadaje się do podłączenia instalacji ogrzewania kominkowego. Załątwiasz to przy odbiorze kominiarskim (trzeba o tym wspomnieć kominiarzowi że chciało by się coś takiego mieć).

Każdy kominkarz w cenę roboty wlicza sobie projekt rozprowadzenia ogrzewania i uzgadnia to z klientem "za darmo" przy wyborze całej reszty i zatwierdzeniu kosztorysu (przed podpisaniem umowy).

Ja za sam projekt wziął bym pieniądze tylko wtedy jeśli nie wykonywał bym go potem "własnoręcznie"

Przyznam się: nie wiem.

Jestem zwolennikiem najprostszych rozwiązań i niekomplikowania rzeczy łatwych.

Przy ogrzewaniu domu kominkiem jest tyle możliwości odzyskiwania i wykorzystania dodatkowego ciepła uciekającego w komin, że jeżeli klient upierał by się przy rekuperatorze to grzecznie bym odmówił wykonawstwa i dyskretnie popukał się w czoło.

To żart...oczywiście.

A na serio: wszystko da się zrobić. To tylko kwestia grubości portfela inwestora. Tylko czy nakład finansowy (materiały) i ilość włożonej pracy (robocizna) zwrócą Ci się no powiedzmy w ciągu najbliższych 5-10 lat?

Powtarzam - po co komplikować rzeczy proste?

Osobiście nie znam tańszego źródła energii niż drewno. Przy dobrze zaprojektowanym ogrzewaniu kominkowym rekuperator jest przerostem formy nad treścią.

Ale...decyduje inwestor.

Na wentylacje z rekuperatorem decydujemy się nie z powodu ogrzewania a po to, żeby mieć świeże powietrze o co trudno przy szczelnych oknach i wentylacji grawitacyjnej. Wiem jak to wygląda bo w mieszkaniu mam pleśń. Pomysł włączenia kominka do tej instalacji podpowiedzieli nam ludzie od wentylacji, podobno można tak zrobić ale kominkarze są tym zdziwieni.