Vein 29.08.2006 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Witam!! Mam pewien problem, dostałem blaszany garaż "w spadku", zostanie on przeniesiony na nową działke (gdzie powstaje całoroczny dom mieszkalny). Przy okazji przeniesienia, chciałbym ocieplić ten garaż. Z tego co wiem, jest to konstrukcja w pełni metalowa (dach oraz ściany). Chciałbym to ocieplić po to, by zimą móc coś zrobić przy aucie gdy się zepsuje, oraz po to by latem się nie gotować jak w saunie. garaż byłby ogrzewany "okazjonalnie" kozą.Zastanawiałem sie, czy ocieplenie 5 cm styropianu od zewnątrz(ściany i drzwi) i od wewnątrz(sufit) będzie wystarczające. Od zewnątrz ocieplenie byłoby przyklejone pomiędzy listwami drewnianymi przykręconymi do konstrukcji a nastepnie na to zostałaby położona szalówka bądź tynk, na suficie byłoby to tylko przyklejone (ewentualnie tak jak na zewnątrz i zamiast szalówki płyty GK).Może coś mi doradzicie ? Dodatkowo będzie się znajdował tam kanał, mam 195 centymetrów wzrostu, czy kanał głębokości 190 cm nie będzie zbyt głęboki ? do tego 3,4 metra długości i 90 cm szerokości. Pozdrawiam Vein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 30.08.2006 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Co do głębokości to jeżeli warunki gruntowe pozwalają to im głębiej tym lepiej, paletę lub dwie zawsze można położyć na dnie, gorzej jest coś robić zgiętym w pół.Jeżeli możesz to zrób nawiewy do kanału, aby był przewiew i suchy kanał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgoss 30.08.2006 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Dokładnie taki sam garaż mam zamiar postawić u siebie gdzie "blaszak" będzie konstrukcją którą na zewnątrz ocieplę wełną i na to deski "na zakładkę", oczywiście ze wszystkimi foliami itp. Od wewnątrz drewniane łaty, wełna, płyty, koza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vein 30.08.2006 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 w garażu będzie wentylacja, więc i pewnie położe jedną rure wyciągową w kanale. nadal mam problem, czy 5 cm styropianu wystarczy na to by ogrzać kozą powierzchnie 24 metry kwadratowe do temperatury 15-20*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgoss 30.08.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 (...) czy 5 cm styropianu wystarczy na to by ogrzać kozą powierzchnie 24 metry kwadratowe do temperatury 15-20*C Raczej nie U mnie wstępnie przyjmuję 15 wełny na zewnątrz (miękka bo i tak układana w stelaż), 5 wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vein 30.08.2006 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 no to niestety drożej wyjdzie :/ i mi sie to nie podoba, bo i koszta będą znacznie większe.. ale jeszcze posprawdzam, policze, może akurat gdzies okazyjnie się kupi materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts