Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chatka Azymutów- komentarze

mocca

Recommended Posts

no to nieźle, z kostkami tez są fajne wyzwania :p

a jestes pewna ze chcesz remontować a nie stawiać od nowa?

zalezy jaki zakres ale zazwyczaj to sporo więcej pracy i czasu. Ale ja np na dzień dzisiejszy nie załuje decyzji i im bliżej konca (wykonczenia)

tym bardziej mi się podoba :D

• Odpowiedzi 597
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiesz, my z mężem nie mamy czasu na budowanie, pilnowanie, załatwianie materiałów.. To głowny powód... Są też finanse... Mamy taką sytuację, ze musimy najpierw sprzedac mieszkanie a dopiero później coś kupić-na działkę, budowę i wykończenie nie wystarczy za nic..

Dom chcemy kupić w bardzo dobrej lokalizacji, 8km od Opola, ze świetnym dojazdem do miasta... Działki są tutaj po ok 10tys/a.. Dom stoi na działce 10a, ma 150m+piwnica+garaż z pomieszczeniami gospodarczymi... Sąsiedzi po drugiej stronie ulicy, przez płot żadnego.. Całą działkę otaczają drzewka iglaste mające ok 4m wysokości... Już samo to jest warte kupna gotowego domu :) Do zrobienia jest kosmetyka w zasadzie-łazienki (sa tam kafelki ala lata 80-te..), kuchnia (tutaj duże wyzwanie, bo tym się zajmujemy zawodowo), zerwanie starych tapet i wykładzin i położenie nowych okładzin.. Nowy piec z zasobnikiem (cała instalacja jest ok, kaloryfery nowe aluminiowe).. Okna i drzwi wew. są drewnanie, ale w dobrym stanie, takie nietypowe-jak się da to je odświeżymy, polakierujemy i będzie super. Elewacja do pomalowania a balkony do małego liftingu-chcemy z tego zrobic coś ala modern willa albo kostka z ładnymi drewnianymi dodatkami, ale to wszystko później.. Teraz najważniejsze są łazienki, piec i odświeżenie pokoi :-)

Jak już kupimy to się napewno pochwalę.

wg tego co napisałaś całość brzmi bardzo rozsądnie. Szczególnie brak sąsiadów przez płot ;)

Faktycznie wygląda na to, że aż tak drastycznych remontów robić nie musisz a koszt tego co niezbedne nie jest zabójczy... trzymam więc kciuki za powodzenie i koniecznie daj znać jak się sprawy rozwijają, czekam na wieści :)

krzyk123, nasze okna połaciowe mają jeśli dobrze pamiętam 78*140 a kolankowe chyba 78*60 razy 2. Ścianka kolankowa w tej chwili czyli na gotowo 110 cm (- podloga ktorej jeszcze nie ma) ale ile miała samego wymurowania- nie pamiętam ale to chyba było 70 cm. Jak jesteś zainteresowany takim oknem to przeczytaj o tym dokładniej w moim dzienniku, nie pamiętam która strona i zwróć uwagę na skuchę, jaką my zrobiliśmy. Myśmy zamówili właśnie kolankowe biorąc wysokość ścianki z projektu natomiast nie wyobraziliśmy sobie, że trzeba dodać wysokość wieńca murłaty i chyba krokwi, stąd wysokość zrobiła się jeszcze raz taka i okno okazało się o połowę za małe. Musiałam domawiać, czekać i kombinować, doszły duże niepotrzebne koszty, nie tylko dodatkowych 2 okien ale powinien byc inny nowy kołnierz i listwy dylatacyjne sprowadzane specjalnie z belgii na ktore czekaliśmy ze 2 czy 3 mies... o nerwach nie mówiąc. I zupełnie inaczej by to wyglądało i funkcjonowało gdyby kolankowe były dwa wyższe a nie cztery malutkie :-?

Dziewczyny, dziękuję za rady, hihihi ja cały czas pracuję , hihhi efekty w dzienniku. Co do innej roboty, magie, najpierw mnie dogoń :lol: :lol:

Mocca, ładne te Twoje panele do sypialni. Myslałam, że jesteśmy na podobnym etapie, ale ... dużo mi do Ciebie brakuje!!!! Nad czym teraz pracujecie?[/b]

dziewczyny, Wy się tutaj ganiajcie a do mnie i tak daleko 8) 8) :lol:

TomKa, jak Ci mogę coś poradzić to kładzenie plytek nic nie daje, za to dobre efekty są po robieniu gładzi i tynków strukturalnych :lol: :wink:

obecnie jestesmy na etapie sprzątania pod te podłogi, jak się uda za jakieś 2 tyg położą panele a zaraz po nich reszte podłóg na dole, w terakocie. No i malować trza... a w sierpniu planowane schody. A co dalej obaczymy :roll: :D

• 2 weeks później...

Cześć Mocca! :D

Dawno Was nie podglądałam, a tu wchodzę na dziennik i proszę, proszę jakie zmiany :D i nowości.

GRATULUJĘ Maleństwa !!!!

Jak czuje się przyszła mamusia?

Chciałabym CI podziękować bardzo za polecenie ekipy od CO i CWU.

Naprawdę solidna firma i ceny mają bardzo przystępne.

WIELKIE DZIĘKI!! :D :D :D

PS. zdrowia życzę :D

Lutca, bardzo mi przyjemnie że wybrałaś "moją" ekipę :D im pewnie też ;) myslę, że będziesz zadowolona tak jak my. Widziałam nawet na fotce że robili ci sami panowie co u mnie- przyznaj że specyficzni ;) ale sympatyczni.

A rysunek na ścianie jakiś dostalaś?

Widzialam, że i u Ciebie postępy ogromne!

Dziękuję za gratulacje, czuję się świetnie i oby tak dalej ;)

masz racje, mi też trudno się przekonać do tego fioletu... nie wiem co nas podkusiło żeby to kupić ;) bo pomimo rozjasnienia tym bladym i tak wyszedł zimny pokój. Nie pasuje do łazienki ani pozostałych pomieszczeńi na parterze. Pierwotnie chcieliśmy coś bardziej wpadającego w wino/bordo... Zobaczę jeszcze jak to będzie grało z podłogą, jeśli będzie krzyczące wezme sie i przemaluję. Na gorący pomarańcz :D

Ja tez mam sypialnie w zimnym kolorze (lodowy niebieski) i spi sie swietnie. Mi bardziej nie pasuje intensywnosc tego koloru, zle by mi sie spalo w takim pomieszczeniu, ja w sypialni potrzebuje koloru, ktory mnie wyciszy i w mojej tak wlasnie sie czuje.

W poprzedniej mialam wsciekly zolty (przez przypadek, chcialam juz skonczyc remont i dalam wolna reke malarzowi :roll: :o ) i wstawalismy strasznie zmeczeni, szczegolnie maz.

no właśnie o to uspokojenie mi chodzi ale też jestem zmarzluchem i wolałabym coś ciepłego. Za niebieskim jakos nigdy nie przepadałam... chociaz gdy oglądałam koncepcje niektore połączenia mi się podobały ale nie widziałam tego u siebie.

W mieszkaniu miałam taki lekko morelowy, podobny do Twojego w salonie i był bardzo ok, później przemalowałam na zielonkawy, jakby groszkowy i też jest ok. Nie wiem co jeszcze wymyślę...

Zastanawiam się czym mogłabym ten fiolet wyciszyć, pewnie tylko bardzo jasne meble zaslonki itp.

Jak dasz ciemne meble to bedzie ponuro i ciezkie pomieszczenie wyjdzie.

Ja taki wsciekly kolor cegly dalam w pokoju goscinno-biurowym i do dzisiaj zaluje ale maz powiedzial, ze sama wybieralam i do remontu musi tak zostac. Dalam za to bardzo jasne meble i dywaniki ale nadal mi sie sciany nie podobaja :roll: .

chyba wiem o który kolor Ci chodzi

mam podobny teraz w przedpokoju (fotka z czasu remontu)

http://i160.photobucket.com/albums/t194/mocca_2007/Obraz025.jpg

ale nie farba tylko bejca na tynku strukturalnym i troszeczkę bardziej stonowana. Do tego drzwi w jasnym dębie z porty i podobne płytki na podłodze. Mamy to chyba piąty rok i powiem Ci że wciąż nam się podoba. Ale co innego przedpokój a co innego pokój... tym bardziej sypialnia :wink: