Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chatka Azymutów- komentarze

mocca

Recommended Posts

Ja potrafie wszystko poza szydelkowaniem i szyciem :oops: , nigdy mi to nie szlo, w szkole nawet szalika nie umialam zrobic. Jak jest cos do szycia to angazuje mame jak przyjedzie, a jak dlugo jej u nas nie ma to meza wrabiam - on widzac jak ja to robie woli sam sobie lub synowi zszyc.

• Odpowiedzi 597
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

maciejki, jeden i drugi kolor mi bardzo pasuje, lniany jest spokojniejszy ale np przejechałam pod schodami kawałek mojego chropowatego tynku (pomalowanego wcześniej lnianym nobilesem) bezbarwną bejca perłową i bardzo mi sie ten fragmencik podoba, być może potraktuję nią całą dużą scianę klatki schodowej.

Z kolei jaśmin jest takim świeżutkim jaśniutkim kolorkiem, pomalowane nim obie łazienki sa jakby ożywione.

Natomiast połączony jasminowy sufit z lniana ścianą tak naprawdę niewiele się odróżnia, kolory sa bardzo do siebie zbliżone.

Z Duluxa mam jeszcze w kuchni sufit zrobiony tą jednowarstwową farbą chyba "świeze ecru" czy coś takiego i tez jest ładny a nieco inny odcieniem od tamtych.

aha, jaśminowy mam cały jeden pokoik na górze dla najmłodszej i ile razy tam wchodzę to utwierdzam się w przekonaniu że mimo iż jest najmniejszy to najładniejszy ze wszystkich 8) :D ale tam fajnie mi się zgrały kolory ścian z podłogą i oknami i ten fantazyjny wzorek na ścianie podkreśla przytulność.

dzis przyglądałam sie od nowa moim ścianom :) i nie potrafiłabym wybrać który jest ładniejszy. Ale myślę że jesli rozwazasz taki jasnym "niewidoczny" kolor i zdecydujesz się na duluxa na 100 % nie będziesz żałować. Jak my malowaliśmy jaśminem byłam nim zauroczona i dokupowałam bo byłam gotowa pomalowac nim wszystko :wink: :D

MOCCA, domek pięknieje w oczach :o Pozwalam sobie podczytywać troszkę... :oops: W każdym razie schody bajecznie się prezentują :D Meble do sypialni też mi sie podobają :) a zmieniony kolor bardzo pasuje, trzeba będzie o tym pomyśleć

:lol:

Mam pytanie, jaką grubość styropianu daliście na elewację???

dzis przyglądałam sie od nowa moim ścianom :) i nie potrafiłabym wybrać który jest ładniejszy. Ale myślę że jesli rozwazasz taki jasnym "niewidoczny" kolor i zdecydujesz się na duluxa na 100 % nie będziesz żałować. Jak my malowaliśmy jaśminem byłam nim zauroczona i dokupowałam bo byłam gotowa pomalowac nim wszystko :wink: :D

:)

dziękuje za opinie !!!

MOCCA, domek pięknieje w oczach :o Pozwalam sobie podczytywać troszkę... :oops: W każdym razie schody bajecznie się prezentują :D Meble do sypialni też mi sie podobają :) a zmieniony kolor bardzo pasuje, trzeba będzie o tym pomyśleć

:lol:

Mam pytanie, jaką grubość styropianu daliście na elewację???

dardurdka i Ty u mnie bywasz a się nie ujawniasz... :oops: witaj :D

i dziękuję za słowa uznania. Na obydwa budynki dalismy styropian 10, natomiast na domu jest robiony cokół z 5 który bedzie obłożony docelowo płytkami klinkierowymi. Mam nadzieję ze będzie ok :roll:

a bywam, tylko czasem się nie odzywam :lol: Super, bo ja już popadłam w forumową paranoję, że im grubiej tym lepiej, ale już zeszłam na ziemię dzięki Tobie :wink: W sumie w programie do obliczenia "uciekania" ciepła wychodzi, że optymalnym rozwiązaniem jest 9cm (na ścianę), powyżej to już nieznaczne oszczędności... A mnie się wydawało, że tu wszystkie domki na forum to jakimś grubaśnymi ocieplane (ale głupiutka jestem :oops: ). Jeszcze raz dziękuję i obiecuję, że będę częściej zaglądać :wink:

bywaj bywaj :D

to przyznam się, że ja do Ciebie też zaglądam czasem po cichu :oops: , masz wspaniałe inspiracje 8) o domu nawet nie wspominając... no obiecuję się ujawnić ;)

wracając do ocieplenia to tyle mieliśmy projektowane, tak osadzilismy okna drzwi i inne pierdołki na ścianach i tak zostaje... z programów ociepleniowych nie korzystałam ale tez zagłębialam się w forum w tym temacie z tym, ze mnie wszystko powyzej 12 cm nie przekonuje...

Natomiast mam inny dylemat, dzisiaj wyniknał temat kołkowania (bo cos słabo im idzie i sie łamią itd...) i siedze od południa w necie i przeszukuję co czym i jak kołkowac lub nie. W tej chwili jestem na etapie całkowitej rezygnacji z jakichkolwiek kołków :roll: :lol: ale czas do namysłu mam do poniedziałku jakby co.

i tak to z przyjemnego tematu dobierania kolorów, zyrandoli i mebli spadłam na ziemię zastanawiając się nad kołkami :lol:

Kołki są ważne jak jest duża wysokość ocieplanego budynku, niektórzy kołkują tylko pierwsze warstwy styropianu (te nisko) inni uważają że bez kołków się nie da :roll: Ile fachowców tyle wersji :roll: Jak już wyciągniesz jakieś wnioski z tych kołków to daj znać :wink: (u mnie też będzie 12.) Pozdrawiam i oczywiście zapraszam do mnie :wink:

Gdybym budował dom, dałbym przynajmniej dwa kołki na płytę.

Z punktu widzenia zysków i strat obawiam się tylko o mostki termiczne (nie zawsze wykonawcy "zatapiają" wzmocnienie w odpowiedni sposób, wychodząc z założenia, że siatka przykryje i wzmocni - po fakcie rachunki pokazują smutną prawdę).

Wniosek - pilnujmy wykonawców!!!

Głównym zadaniem kołka jest wzmocnienie elewacji\docieplenia, odciążenie niższych warstw docieplenia. Metr kwadratowy może ważyć nawet ponad 15 kg. i musi wytrzymać co niesie natura. A pamiętaj, że w Polsce wiatry potrafią coraz mocniej szaleć i wokoło Twojego domu nie ma gęstej zabudowy gdzie mogłoby cokolwiek wyhamować Matkę Naturę.

To trochę jak z ubezpieczeniem - warto je mieć, ale życzę Ci byś nie musiała z niego korzystać.

..wykluczające się wzajemnie opinie znalazłem na różnych forach internetowych, a i wśród "zawodowców" opinie są podzielone....

Większość wiodących producentów i renomowanych wykonawców nie da gwarancji jeżeli docieplenie nie jest kołkowane!

i jeszcze link do rodzimego forum:

http://forum.muratordom.pl/klejenie-styropianu-bez-kolkow,t157571.htm

no dobra a powiedz mi Irek (bo mialam dzwonić do tego kolegi i pytać) czy Arsanit ma gdzies wpisane też, ze warunkiem gwarancji jest kołkowanie? Jesli tak to gdzie jest ten zapis i jak on brzmi, tzn ile wymagaja kołków na płytę czy m2? no i czy odróżniają kołkowanie maxa, cegły itd? Bo u mnie każdy budynek inny.

No i tez myslę o tych mostkach termicznych, jaki jest sens dziurawić jeszcze bardziej maxa? Te kołki sa potrzebne do gwarancji styropianu czy kleju ktory go trzyma czy do całego systemu?

Wiatry mamy to fakt, zabudowy brak ale będzie zadrzewienie :D ubezpieczeni tez jesteśmy.

tego podanego linka czytałam, wszystko chyba z tego forum czytałam :roll: stąd ten mętlik w głowie.

dardurdka wracając do Twojego wątku kiedys zapisałam sobie link do strony z bateriami od Ciebie, takimi retro. Odjechane są i jedna bardzo ale to bardzo mi sie podoba... kuchenna taka vintage w nazwie chyba.

o ta

http://www.graff-mixers.pl/vera/pictures/zdjecie_kitchen1_0_505.jpg

i ew ta

http://www.graff-mixers.pl/vera/pictures/zdjecie_kitchen1_0_503.jpg

Nie kojarzysz czy te baterie mozna gdzieś kupić i jak one cenowo wyglądają?

Producent Graff, już wszystko znalazłam, nawet sklep w Łodzi który je sprzedaje. Dzwoniłam tam i bardzo miły pan powiedział mi, że owszem mają te baterie, ale tylko na zamówienie, czas oczekiwania 3-4 tyg a cena... 1400 :roll:

ale pan od razu powiedział ze da rabat :D i zaprasza do sklepu. Tych co prawda nie ma na stanie ale widział i SĄ PIĘKNE