olorobal 19.07.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Z takimi kwiatkami w trakcie budowy mój chłop by mnie chyba pogonił olorobal kwiotki to moja sprawa sama je sadzę i przenoszę, moj mąż jakoś mi nie marudzi ze przeszkadzają ale widzę ze i u Ciebie robota ruszyła pełną parą, oj dzieje się dzieje znam ten sajgon... Taaaa.... Postanowiłam, że u nas też będą kwiatki jak tylko zrobi się normalniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enigma 03.08.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Z wielką przyjemnością śledzę Twój dziennik, a tu taka długa przerwa we wpisach! Nie mogę się doczekać nowych wpisów i fotek z postępów w pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania_0675 10.08.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Witam mocco, czytam, oglądam i .... jestem pod wrażeniem - trzeba miec odwagę lwa żeby z własnej nieprzymuszonej woli wyrazic chęć odwalenia takiej roboty:-)). Szacunek dla Was. Kilka razy przymierzaliśmy się do zakupu domu do remontu i koniec końców .... kupilismy działkę ) Jako że trochę wiemy na temat budownictwa, mamy świadomość że jednak budowanie od podstaw to tak jakby trochę łatwiej )... mimo wszystko. A tak na temat - świetny domek - prosty, klasyczny, bez zaokrągleń i zbędnych zdobień. A do tego świetne materiały i pomysły. Kilka spróbuję wdrożyć.... jesli pozwolisz.... Mocco - podoba mi się wszystko - klinkier - płot i kominy w mojej tonacji kolorów, a do tego ulubiona "krusząca się" cegła , rynny, brama garażowa, że nie wspomnę o witrażu:-)). Nawet z tego co mi się rzuciło w oczy przygotowujecie się zdaje się do drewnianego tarasu. Mam pytanie, czy płot i kominy są z tej samej kolekcji cegły - może to przekłamanie zdjęć,ale kominy wyglądaja jakby bardziej kolorowe (wyczytałam że to model scala), a płot jednolity. Pytam ponieważ tak jak napisałas - zdjęcia z internetu, folderów reklamowych i real to zupełnie coś innego. A do tego wszystkiego problem żeby gdziekolwiek w hurtownich zobaczyć coś poza sztandarowym modelem - primula, dla mnie troszkę za jasnym. Szukam czegoś jak twoje kominy ). A do Gorzowa mam 500 km . Planuję tą cegłę na elewacji (plytka) i marzą mi się ceglane parapety w "starym stylu", choć nie powiem, że nie mam poważnych obaw o wykonawstwo parapetów. No i opinie co do impregnacji są bardzo różne.... Choć na chłopski rozum, kiedyś nie było wszechobecnej chemii budowlanej, a obiekty z "nie pucowanej" cegły stoja do dziś i mają się świetnie ... Mam jeszcze pytanie o brame garażową - takiej własnie szukam - w dokładnie tym kolorku z 8-miu elementów - bardzo proszę o opinię na jej temat (ewentualnie namiary i ... cenę...). Pozdrawiam i gratuluję Wam chatki, Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mocca 11.08.2008 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 witaj Ania_0675 i dziękuję za tak wiele miłych słów cieszę się, ze jeszcze paru osobom (prócz nam oczywiście) nasz domek się podoba... i mam nadzieję, ze z czasem nie zawalimy efektu wykańczaniem taras w pierwotnej wersji miał być połączony z ogrodem, miał wychodzić bardzo łagodną skarpą wewnątrz działki. Ale teraz dochodzimy do wniosku, ze chyba lepiej będzie "obrobić" go drewnianymi balustradami. Chcę bardziej coś w stylu werandy do tego obrośniętej bo wiatr nam dokucza, czasami deszcz od zachodu chlapnie... także dopiero nabieram koncepcji co z tym fantem dalej zrobić. Odnośnie cegły tak- płot i kominy są z tej samej cegły, ten sam producent i ta sama nazwa. Ale cegła płotowa kupowana była w 2006 roku a kominowa teraz i muszę przyznać ze różnią się nie tylko kolorem ale nawet rozmiarem to co nam z płota zostało nie dało się wykorzystać przy kominach. A szkoda bo mam tej cegły trochę i planuję z niej wyrobić jeszcze kominek na zewnątrz i dorobić parę drobiazgów np w domu. Inna sprawa ze cegła na płocie na pewno zmieniła się trochę pod wpływem warunków atmosferycznych, nieco stonowała na kolorze. Myslę, ze kominy tez się z czasem zmienią. Co do impregnacji to sama byłam przeciwna, nie chciałam by cokolwiek działalo na tą cegłe co by zmieniało jej kolor itp. Moi dekarze zaproponowali mi środek na bazie silikonu (chyba) a ja koniec koncem zadzwoniłam do samego vandersandena i spytałam o ich opinię na temat impregnacji tej cegły. Bardzo miły pan potwierdził, ze mozna je zaimpregnować tym środkiem. Pomalopwałam już kominy, pomaluję tez płot jak tylko dojdę z porządkiem wokół. Jak będziesz chciała podam namiary do tego człowieka i sama zasięgniesz opinii. Ten impregnat ma za zadanie uchronić cegłę przed wilgocią, szczególnie na kominach gdzie będzie narażona na bardzo duze wahania temperatury. Parapety cegalne są piękne. Sama bym takie chciała, tylko chyba za późno o tym pomyslałam, bo pod nie trzeba większe otwory okienne robić... tak samo podobają mi się ceglane nadproża. Mówisz, ze chcesz robić elewację z tej cegły, tzn płytki. Będzie cudo ale ja bym chyba zamiast płytki kupiła jednak cegłę i dzieliła na pół. Wychodzi sporo taniej bo różnica w cenie pomiędzy płytką a pełną cegłą to u nas ok 20 groszy. Bramy jeszcze Ci nie polecę, mam ją zbyt krótko a sam proces zamawiania, oczekiwania i montazu pozostawia wiele do zyczenia... tak naprawdę mam ją w normalnym uzytkowaniu od tygodnia Ale napiszę jaka to- to brama normstahl w kolorze zlotego dębu, cena niecale 5 tys z napedem/ szt. Bardzo ladne i z wyglądu porządne. nt uzytkowania więcej o niej napiszę za jakiś rok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 11.08.2008 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 pięęęęęęknie ułożyłas ten styropian! ile to metrów kwadratowych? Kiedy wylewki? Rozglądałaś się już za płytkami, deskami itp? Jakieś typy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania_0675 11.08.2008 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Dzięki za informacje, faktycznie z tymi cegłami racja i chyba dobry pomysł - płytka jest minimalnie tańsza od cegły, a opcji cięcia cegły nikt z nas nie wziął pod uwagę, ale gapy . Dziś dzwoniliśmy do vandersandena i pytalismy o Twoją cegłę - znaczy Twój kolor (mam nadzieję że się nie pogniewasz, ale ja chcę taki jak Twój płot i żaden inny!). Pan Tadeusz (bo zdaje się, że o nim mowa) potwierdził, że był to kolor wypuszczony w 2006 roku na chwilę z uwagi na remont cegielni - znaczy się masz przyjemnośc mieć LIMITED EDITION i tego się trzymaj . Aktualny jest trochę inny, a ja dalej mam problem z wyborem . Wczoraj zasypiałam wreszcie ze spokojem, że mam to z głowy, a dziś guzik.... szukam dalej . Co do bramy, zamawiamy taką jak Wasza, wygląda super, a słyszałam że jest niezłej jakości. Nie wiem z jakiego jesteś rejonu,ale dziś znajomy mimo że miał problemy z montażem również mi ją polecił (zamawiana w Mikołowie - Śląsk). Teraz bardzo ją poleca, choć musiał coś sobie tam sam podregulować - człowiek nie taki co by sobie nie poprawił tego i tamtego . A tak serio teraz nie może złego słowa o niej powiedzieć, a zatem decyzja chyba padła.... Pisz dalej - czekamy na wieści i dalszy postęp robót (ze szczegółnym wskazaniem na taras . Powodzenia, Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 11.08.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Gratulacje wielkiej roboty styropianowej!!! Sama wiem jaki to koszmar i ten zgrzyt styropianu i te fruwajace kuleczki. Brr. Super ci poszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mocca 11.08.2008 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 dziewczyny, ale Wy jestescie miłe dzięki! Dorbie, styropian ułozyłam bo widziałam Twoją robote kuleczki, tak fruwające kuleczki.... i skosy które trzeba docinać... najlepsze jednak w tym wszystkim jest to ze rozłożyłam go niepotrzebnie. Pan ktory mnie informowal ze ekipa od centralnego wchodzi za kilka dni powiedział mi, ze styropian powinien byc rozlozony przed tymi instalacjami. A ci jak przyjechali i zobaczyli rozłożony kręcili nosem ze woleliby sami rozkladać po robocie niz teraz wyjmować po kawałku co przeszkadza... nie wspominając o zniszczeniu tej pieknej gładkiej jednolitej niekurzącej powłoki... TomKa, ułożyłam 2 x po ok 70 m kw. plus troche na poddaszu bud gospodarczego wylewki za 2 tygodnie, cement i siatka zawala pół garazu i tylko czeka na ekipe... z płytkami nie tak prędko... coś tam oglądałam ale póki nie kupuję nie będę wybierać bo to zbyt męczące a za miesiąc się okaze ze juz tego nie ma w sprzedazy i co, od nowa? Generalnie plan mam taki, ze jak wpadnie nam ta gotówka o której wspominałam niedawno mam zamiar nakupić materiałów ile się da na wykończenia a później tylko zbierać i placić za robotę. Na wszystko nie wystarczy ale myslę, ze płytki, podłogi i jakieś wyposazenie lazienek z tego będzie. No i chcę jak najszybciej odliczyć z tego VAT jeszcze w tym roku złożyć papiery żeby w przyszłym mieć znowu 2 razy (jak jeszcze będzie co)... no i jeszcze nim pójdą płytki muszę zrobić ocieplenie i zabudowę poddasza a to tez trochę będzie kosztować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mocca 11.08.2008 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Ania_0675 napisała: faktycznie z tymi cegłami racja i chyba dobry pomysł - płytka jest minimalnie tańsza od cegły, a opcji cięcia cegły nikt z nas nie wziął pod uwagę, ale gapy . Dziś dzwoniliśmy do vandersandena i pytalismy o Twoją cegłę - znaczy Twój kolor (mam nadzieję że się nie pogniewasz, ale ja chcę taki jak Twój płot i żaden inny!). Pan Tadeusz (bo zdaje się, że o nim mowa) potwierdził, że był to kolor wypuszczony w 2006 roku na chwilę z uwagi na remont cegielni - znaczy się masz przyjemnośc mieć LIMITED EDITION i tego się trzymaj . Aktualny jest trochę inny, a ja dalej mam problem z wyborem . Wczoraj zasypiałam wreszcie ze spokojem, że mam to z głowy, a dziś guzik.... szukam dalej . moja cegła kupowana w 2006 r i w tym to ten sam model czyli SCALA a ze będzie nieco inna dowiedziałam się... przy odbiorze przy czym miało to dotyczyć kolorystyki a nie wymiarów... ta stara cegła jest bardziej wielokolorowa, taka cieniowana i ma więcej szarego z bezowymi przeswitami. Ta tegoroczna jest kolorystycznie bardzo jednolita. Z cięciem cegły na pół jest trochę syfu bo bardzo kurzy, ale da się no i weź pod uwagę system- połówki trzeba wymurować a płytki kleić (chyba) jak ma być elewacja to fundament trzeba zrobić odpowiednio szerszy. oczywiście ze się nie pogniewam że wybierasz taką cegłę jak moja, wręcz przeciwnie! bardzo mi miło i cieszę się, ze ktoś podziela mój gust i z przyjemnością obejrzę Twoje dokonania. ja jestem z centrum Polski a cegłę kupowałam w Pabianicach, nie wiem czy to Cię urzadza hihi ale oni mają na wystawce chyba wszystkie mozliwe ich próbki i to nie kawałki tylko po kilka ułozonych cegieł takze można dość dobrze wyobrazić sobie większe fragmenty danego koloru. W każdym razie dużo tego tam mają... Co do bramy, zamawiamy taką jak Wasza, wygląda super, a słyszałam że jest niezłej jakości. Nie wiem z jakiego jesteś rejonu,ale dziś znajomy mimo że miał problemy z montażem również mi ją polecił (zamawiana w Mikołowie - Śląsk). Teraz bardzo ją poleca, choć musiał coś sobie tam sam podregulować - człowiek nie taki co by sobie nie poprawił tego i tamtego . A tak serio teraz nie może złego słowa o niej powiedzieć, a zatem decyzja chyba padła.... Natomiast co do bramy to trudno okreslić skąd mam te problemy ktore mam ale miałam czekać na nie 5-6 tyg a czekałam sporo wiecej. Kiedy już przyjechały montazysta powiedział, ze on jest od tego żeby bramę/ naped zamontować, dac mi piloty i więcej tu nie przyjezdzać bo nie ma czasu na niedoróbki i usterki- dlatego niby robią wszystko od razu porządnie jak się należy a ja mam się cieszyć bramami. Podczas montazu okazało się, ze producent zapomniał mi dorzucić 2 linki do rozryglowania. Zmontowali jedna bramę a druga była niekompletna. Koleje chyba 5 czy 6 tyg czekałam na linki i bramy otwierałam ręcznie. Linki doszły, zamontowali bramy chodziły pięknie 2 dni po czym coś je zablokowało, tzn wg serwisantów się rozkodowały. Nim to naprawili zjadlam telefon bo zdązylam zapłacić a ich telefon zamilkł... Kiedy znow po paru dniach dojechali i zakodowali wszystko od nowa zobaczyłam, ze jeszcze coś mi dokrecają- jak się okazało rygle których wcześniej zapomnieli . Nie wiem tylko dlaczego mam to dokręcone do jednej bramy a do drugiej nie- zamawiałam 2 bramy jednakowe... niestety dodzwonić się i wyjaśnić znów nie mogę Bramy kupowałam w Łodzi u Makarskiego. Okna też. Choć prawdopodobnie u nich będę zamawiać jeszcze parapety wewnątrzne i drzwi wejściowe mam mieszane uczucia co do ich organizacji... Pisz dalej - czekamy na wieści i dalszy postęp robót (ze szczegółnym wskazaniem na taras . Ania- taras to chyba w odległej przyszłości.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 11.08.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 dziewczyny, ale Wy jestescie miłe dzięki! Dorbie, styropian ułozyłam bo widziałam Twoją robote kuleczki, tak fruwające kuleczki.... i skosy które trzeba docinać... najlepsze jednak w tym wszystkim jest to ze rozłożyłam go niepotrzebnie. Pan ktory mnie informowal ze ekipa od centralnego wchodzi za kilka dni powiedział mi, ze styropian powinien byc rozlozony przed tymi instalacjami. A ci jak przyjechali i zobaczyli rozłożony kręcili nosem ze woleliby sami rozkladać po robocie niz teraz wyjmować po kawałku co przeszkadza... nie wspominając o zniszczeniu tej pieknej gładkiej jednolitej niekurzącej powłoki... O, kurcze, niepotrzebnie taka robota Wspolczuje, nie chcialabym uslyszec takiego tekstu po takiej robocie. Ale dzieki ze na cos moje fotki sie zdaly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mocca 11.08.2008 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Dorbie, Twoje fotki bardzo się przydają! juz chyba nawet kiedyś pisałam ze masz bardzo dobre fotki do podglądania jak coś robić, jak wygląda z bliska. Nie u każdego da się tak obejrzeć. No, przynajmniej mi bardzo pomagają! tak mnie zachęciłyście dzisiaj, ze chyba wrzucę jeszcze moje nowe centralne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 11.08.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 12.08.2008 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Mocca, specjalnie dla Was - oryginalna weselna! http://www.thedrinkshop.com/images/products/main/1790/1790.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mocca 12.08.2008 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 ooo... DZIĘKI!!! Wasze zdrówko! to teraz czekam na fotki, mogą być ze mną w tle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaboBIK 13.08.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 długo mnie nie było...a tu takie zmiany ślicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mocca 14.08.2008 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 agaboBIK dziękuję jak widzisz okna zamurowane ale jak się okazuje wcale złego zdania wieś o tym nie ma- wręcz przeciwnie- niektóre babeczki, te starsze mówią "bardzo ładnie, bardzo ładnie będzie..." chyba ten witraz je przekonał zdradź mi, czy ja dobrze wypatrzyłam, ze u Ciebie są zamontowane drzwi CALa? jaki masz kolor i czy jesteś z nich zadowolona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_10 18.09.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 mocca napisał: "taki oto kranik sobie kupiłam na zewnątrz strasznie mi się podoba i na drugie ujęcie (wodno/fotograficzne) kupię slimaczka" Mocca a gdzie kupiłas ten kranik. Ja też chce taki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enigma 18.09.2008 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 A czemu w dzienniku taka cisza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asieks 22.09.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Ja zacznę od poczatku..okiena bardzo mi siepodobają. Mi mił wyjść taki kolor a wyszedł pomarańczowy najpierw byłam złaman ale teraz juz ok. Witraż ...miodzio. siwtny pomysł. jak będzie już podświetlony od środka to bardzo poroszę o zdjęcia Domek w srodku wygląda imponująco. Dużo przestrzeni i niebanalne rozwiąznia. Naprawdę super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mocca 15.10.2008 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 ale zaległości dziewczyny przepraszam i już staram się nadrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts