Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chatka Azymutów- komentarze

mocca

Recommended Posts

• Odpowiedzi 597
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj mocca!

Na jaki wariant "MOJEGO MIEJSCA" się zdecydowałaś. Kiedy zamierzacie wystartować z budową? Tak w ogóle to piękną macie tą działkę (nie wiem czy to można nazwać działką), a raczej ten spory!!! kawałek ziemi. Ten las, planowany staw, sad, ta przestrzeń na pewno robi wrażenie. Ale my nie narzekamy, mamy swoje 7,5 ara i też jesteśmy szczęśliwi...

Pisz dalej, ja czytam z wielką przyjemnością... :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam kasia

Hej Kasiu

Nie kojarzę już, czy "Moje miejsce" miał jakies warianty? Zauroczył mnie ten prezentowany w Muratorze bodajże 9/2005, jak dla nas idealny układ w środku zarówno dołu jak i góry (zmienić chcialam tylko układ drzwi na dole do sypialni- zamiast 2 pokoi i w środku łazienki chcieliśmy zrobić jedne drzwi do sypialni połączonej z łazienką i obok pracownia męża). Rozważyłabym jeszcze propozycje podane przez muratora- powiększenie okien w kuchni i salonie oraz dwustronny kominek.

Do tej chwili gdy spojrzę na ten domek widzę w nim "moje miejce".

Na nim też będziemy próbowali się wzorowac w projekcie przebudowy obecnego domu. Dziś odebrałam od projektanta pierwsze rysunki ale o tym już niedługo w dzienniku :) Zapraszam.

Z budową planujemy wystartować wiosną/latem przyszłego roku- ale nie jest to pewne ze względów finansowych. Zima pokaże :)

Działka nasza fakt- jest wielka, ale mam nadzieję ze uda mi się ją zagospodarować. Pewnie nie w całości ale przynajmniej bez stresu że braknie mi miejsca na to czy tamto 8). Jak już tego miejsca zostanie będzie... konik :)

A staw już jest - zapraszam za niedługo do kolejnego odcinka dziennika- będzie historia stawu i foto.

Tak naprawdę nie jest najwazniejsza powierzchnia działki- najważniejsze jest "poczucie jej". Ty masz swoją rodzinną i jest najlepsza - ja mam obcą i muszę ją urobić na swoją co (wydaje mi się) na razie mi wychodzi :)

pozdrawiam

mocca

K74

Zdecydowaliśmy się na cegłę Vandersanden Presence-Kollektion SCALA. Oglądałaś cegłę ręcznie formowaną na żywo? Powiem Ci ze w internecie czy nawet katalogu nawet nie ma co oglądać. Przekonałam się o tym kiedy już miałam swoje typy i pojechałam decydować. Wybrałam zupelnie inną cegłę, której po katalogu nawet nie brałabym pod uwagę. Kompletnie inna kolorystyka i wygląd. Mam jedynie nadzieję, że to co zamówilam będzie takie samo jak to z wystawy :)

Prócz ogrodzenia tą samą cegłą chcę murować kominy i robić inne wykończenia na zewnątrz domu a także murować kominek domowy i grill zewnętrzny. I być może coś na budynku gospodarczym- ale ten jest jeszcze w fazie zamysłow więc trudno mi go dekorować :)

zyczę trafnych wyborów

mocca

• 6 months później...

hej Kasiu, dzięki za dobre słowo :)

z uzyskaniem kredytu nie mam problemu, bardziej matrwi mnie brak materiału w składzie i ich ceny. Im więcej o tym czytam i rozmawiam tym bardziej się załamuję ze w tym roku nic nie załatwimy...

Ale widze że Twoja inwestycja pędzi jak szalona- wszystko sprawnie załatwiasz, powodzenia!

hej Kasiu, dzięki za dobre słowo :)

z uzyskaniem kredytu nie mam problemu, bardziej matrwi mnie brak materiału w składzie i ich ceny. Im więcej o tym czytam i rozmawiam tym bardziej się załamuję ze w tym roku nic nie załatwimy...

Ale widze że Twoja inwestycja pędzi jak szalona- wszystko sprawnie z

załatwiasz, powodzenia!

Mocca głowa do góry :D

Teraz najważniejsze, żebyś się nie zamartwiała na zapas.

Widzę, że za niedługo wasza rodzinka się powiększy.

Super :D Tym bardziej nie przejmuj się cegłami i dachem.

Ucałuj brzuszek, powodzenia, i pamietaj spokój, spokój, spokój.....

Pozdrawiam kasia

• 2 weeks później...

hej Kasiu!

wyczytałam wlaśnie, ze mamy bardzo podobne problemy :)

u nas decyzja co do dachówki jeszcze nie podjęta, mielismy na dziś zaplanowane wspólne (z męzem) spotkanie z dekarzem ale moj mąz... niechcąco "nawalił", nie zdązył na spotkanie i prawdopodobnie decyzje podejme w tej kwestii sama :) w tygodniu.

Tez skłaniamy sie ku ceramice ale rozwazamy Koramica na zmiane z Robenem a kiedy juz padnie na Koramica bierzemy pod uwage roznice Koramic- Brass i kółko się zamyka :):)

• 5 months później...
  • 3 months później...
  • 3 weeks później...

Chyba jednak nie do końca, informował mnie o tym dekarz a poszłam sprawdzić u samego źródła- czyli w urzędzie skarbowym. Powiedziano mi, ze jesli garaz, kotłownia są w bryle domu to jest 7% a jesli to odrębny budynek wtedy jest 22% VAT na meteriały. Zniżka 7 % obejmuje tylko budownictwo mieszkaniowe i wg nich garaz i kotłownia w budynku innym niż dom nie jest budownictwem mieszkaniowym. :evil: :cry:

no chyba ze się u mnie mylą... :roll: