Honorata i Tomek 01.04.2003 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Formalności przed rozpoczęciem budowy czyli co jest wymagane i jak to załatwić.Na szczęście mamy już projekt, pozwolenie na budowę, nawet kierownika budowy już znaleźliśmy. Dziś chcieliśmy złożyć zawiadomnienie o rozpoczęciu budowy, a tu dodatkowe papierki, które są wymagane, np kserokopia uprawnień kierownika budowy, dziennik budowy (tylko skąd go wziąć - bo od wiekszości urzędników nie można się tego telefonicznie dowiedzieć) i uwaga nowum od lutego ubiegłego roku "plan bioz". A skąd my mamy wiedzieć co to jest? Szczęśliwie mamy stałe łącze do Internetu i mogliśmy to sprawdzić, ale nie wszyscy są takimi szczęśliwcami. I oczywiści ciekawe ile to wszystko kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek200 01.04.2003 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Cześć. Dziennik budowy należy gdzieś kupić. W naszym urzędzie można kupić, a jak jest u was tego nie wiem.Do zawiadomienia należy dołączyć: oświadczenie o podjęciu obowiązków kierownika budowy. Oświadczenie o sporządzeniu planu BIOZ, przez kierownika budowy. Kserokopię uprawnień i zaświadczenia stwierdzającego przynależność do właściwej izby samorządu zawodowego. Jak zauważyliści napisałem, że macie dostarczyć oświadczenie o sporządzeniu planu BIOZ (art. 41 ust.4 pkt.1 - Prawa budowlanego). Bowiem, Urząd nie ma prawa żądać samego planu. Ale moja rada jest taka: załatwcie sobie fakturę, obejmującą opracowanie planu BIOZ. Może się to wam przydać podczas kontroli. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.04.2003 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 a co to jest plan bioz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek200 02.04.2003 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Plan Bezpieczeństwa i Ochrony Zdrowia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.04.2003 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 A więcej szczegółów, czego dotyczy ten plan? Załatwiałem niedawno dokumenty do pozwolenia i nikt ode mnie czegoś takiego nie żądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek200 02.04.2003 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Nikt nie żądał, bo nasze prawo nie przewiduje konieczności pokazywania komukolwiek planu BIOZ. Wystarczy, że kierownik budowy przyd jej rozpocząciem złoży oświadczenie, że takowy opracował.Pozdrawiam Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.04.2003 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 dalej nie rozumiem, ten plan dotyczy BHP na budowie czy przy użytkowaniu domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek200 03.04.2003 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Plan BIOZ opracowuje się przed rozpoczęciem budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.04.2003 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 nie odpowiedziałeś mi, plan dotyczy tylko budowy czy użytkowania budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek200 05.04.2003 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2003 Plan dotyczy oczywiści budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts