Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

formalności przed rozpoczęciem budowy

Recommended Posts

Formalności przed rozpoczęciem budowy czyli co jest wymagane i jak to załatwić.Na szczęście mamy już projekt, pozwolenie na budowę, nawet kierownika budowy już znaleźliśmy. Dziś chcieliśmy złożyć zawiadomnienie o rozpoczęciu budowy, a tu dodatkowe papierki, które są wymagane, np kserokopia uprawnień kierownika budowy, dziennik budowy (tylko skąd go wziąć - bo od wiekszości urzędników nie można się tego telefonicznie dowiedzieć) i uwaga nowum od lutego ubiegłego roku "plan bioz". A skąd my mamy wiedzieć co to jest? Szczęśliwie mamy stałe łącze do Internetu i mogliśmy to sprawdzić, ale nie wszyscy są takimi szczęśliwcami. I oczywiści ciekawe ile to wszystko kosztuje?

Cześć.

Dziennik budowy należy gdzieś kupić. W naszym urzędzie można kupić, a jak jest u was tego nie wiem.

Do zawiadomienia należy dołączyć: oświadczenie o podjęciu obowiązków kierownika budowy. Oświadczenie o sporządzeniu planu BIOZ, przez kierownika budowy. Kserokopię uprawnień i zaświadczenia stwierdzającego przynależność do właściwej izby samorządu zawodowego. Jak zauważyliści napisałem, że macie dostarczyć oświadczenie o sporządzeniu planu BIOZ (art. 41 ust.4 pkt.1 - Prawa budowlanego). Bowiem, Urząd nie ma prawa żądać samego planu. Ale moja rada jest taka: załatwcie sobie fakturę, obejmującą opracowanie planu BIOZ. Może się to wam przydać podczas kontroli.

Powodzenia.