safios 30.08.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Jak regenerować filtry wodne jonowe? Podobno w 10% roztworze soli kuchennej. Ale jak to zrobić i jak często? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zack 08.09.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Witam.Kupujesz sól pastylkowaną. Jest to zwykła sól, jak kuchenna, tylko że w sprasowanych pastylkach. Worek (25 kg) kosztuje ok 25 pln. Kupisz ją w firmach, które zajmuja się uzdatnianiem wody, lub w dużych hurtowniach chemicznych. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
safios 08.09.2006 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Kupuje sól ale co dalej?Jak przeprowadzić regeneracje i ile ma trwać, jak często to robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 09.09.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2006 Opisz dokładniej filtr.Czy jest to filtr z wkładem wymiennym, czy duża butla (zmiękczacz).Małe wkłady mozna zregenerować zwykłą solą kuchenną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
safios 09.09.2006 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2006 Jest to filtr wody eKo-Dafi z wkładem filtrującym z żywicą jonowymienną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 11.09.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Roztworem 8 - 10% regenerowane są zmiękczacze kolumnowe. Wkład zmiękczający możesz zregenerować roztworem nasyconym (soli tyle ile się rozpuści, w 1 litrze wody niecałe 400 g). Potrzebne będą: - słoik, albo jakies naczynie, w które zmieści się wkład, - sól kuchenna (co prawda chyba każda jest jodowana, ale trudno), - woda (może być kranówa), Wlewasz wodę do naczynia, wsypujesz sól (100 g powinno wystarczyć, musiałbym dokładnie policzyć), mieszasz do rozpuszczenia, wrzucasz wkład i zostawiasz na całą noc. można mieszczać od czasu do czasu. Nie znam konstrukcji wkładu jaki stosujesz, ale jeżeli da się go rozebrać bez uszkodzenia i wysypac żłoże, to byłoby najlepiej. Rano płuczesz wkład kilkoma litrami wody (żeby wypłukac sól) i gotowe! Kiedy regenerować wkład? Kiedy zdolność jonowymienna żywicy się wyczerpie . A tak językiem humanisty: twardość wody badasz testerem, albo po prostu mydlisz ręce i zmywasz mydło. W twardej wodzie mydło się gorzej pieni i szybciej zmywa. W miękkiej masz wrażenie jakby mydło nie chciało się zmyć (masz cały czas śliskie ręce - spróbuj w deszczówce). A tak szczerze nie próbowałem tej metody, ale teoretycznie powinno zadziałać. Opisz swoje doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zack 13.09.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Jeśli żywicy jest nie dużo, np. w jakiejś obudowie ok. 1 litra, to szkoda zabawy w regenerację, bo i tak dokładnie tego nie zregenerujesz. Lepiej kupić nową żywicę a starą wyrzucić. Koszt litra żywicy to ok. 12 PLN. Pzdrzack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isa1970 25.12.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2006 Jeśli żywicy jest nie dużo, np. w jakiejś obudowie ok. 1 litra, to szkoda zabawy w regenerację, bo i tak dokładnie tego nie zregenerujesz. Lepiej kupić nową żywicę a starą wyrzucić. Koszt litra żywicy to ok. 12 PLN. Pzdr zack jak ktos ma za dużo pieniedzy ale po co wyżócać starą żywicę skoro mozna ja regenerować wieokrotnie ja to robie zwykłą solą kuchenna wkład mam już dwa lata i nadal spisuje sie znakomicie a soli sypie tyle ile mi się nasypie nic złego sie nie dzieje...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kompas_54 06.09.2017 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Wymienniki jonowe dla zastosowań kuchennych są osadzane jonami wodorowymi, czyli regeneracja chlorkiem sodu jest nieprawidłowa. Jeśli zachodzi to w złożu wkładu osadzamy jony sodu, które podstawiane są w miejsce jonów wapnia i magnezu z wody - czyli otrzymamy roztwór kraśnego węglanu sodu. W trakcie gotowania zmieni się on, po oddaniu dwutlenku węgla do atmosfery, w węglan sodu i go wypijemy. To jeden ze składników proszków do prania:( Oczywiście kwaśny węglan sodu to soda oczyszczana - składnik proszków do pieczenia, ale tu dostarczamy sód do organizmu a w nadmiarze jest on szkodliwy. Wkłady typu Brita czy Dafi posiadają złoża lekko kwaśne, a do wody dostają się jony wodorowe czyli kwas węglowy. Co to? H2CO3 czyli woda sodowa, która w czasie gotowania zamieni się w zwykłą wodę. Reasumując regenerować wkładów solą kuchenną się nie powinno bo to niezdrowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kompas54 26.12.2017 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Wymienniki jonowe dla zastosowań kuchennych są osadzane jonami wodorowymi, czyli regeneracja chlorkiem sodu jest nieprawidłowa. Jeśli zachodzi to w złożu wkładu osadzamy jony sodu, które podstawiane są w miejsce jonów wapnia i magnezu z wody - czyli otrzymamy roztwór kraśnego węglanu sodu. W trakcie gotowania zmieni się on, po oddaniu dwutlenku węgla do atmosfery, w węglan sodu i go wypijemy. To jeden ze składników proszków do prania:( Oczywiście kwaśny węglan sodu to soda oczyszczana - składnik proszków do pieczenia, ale tu dostarczamy sód do organizmu a w nadmiarze jest on szkodliwy. Wkłady typu Brita czy Dafi posiadają złoża lekko kwaśne, a do wody dostają się jony wodorowe czyli kwas węglowy. Co to? H2CO3 czyli woda sodowa, która w czasie gotowania zamieni się w zwykłą wodę. Reasumując regenerować wkładów solą kuchenną się nie powinno bo to niezdrowe! Napisałem post ale nikt nie skomentował czy też nie uzupełnił odpowiedzi na podstawowe pytanie jak to zrobić? mam wrażenie, że najlepszym rozwiązaniem jest byłaby regeneracja kwasem solnym - oczywiście czystym do analiz. Czy ktoś zastosował może kwasy organiczne - cytrynowy bądź octowy - może odpowie na to pytania jakiś mądry chemik, bo ja jestem tylko elektrykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.