Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regeneracja filtrów wodnych (jonowe - wkład z rzywicą)


safios

Recommended Posts

  • 2 weeks później...

Witam.

Kupujesz sól pastylkowaną. Jest to zwykła sól, jak kuchenna, tylko że w sprasowanych pastylkach. Worek (25 kg) kosztuje ok 25 pln. Kupisz ją w firmach, które zajmuja się uzdatnianiem wody, lub w dużych hurtowniach chemicznych.

 

Pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Roztworem 8 - 10% regenerowane są zmiękczacze kolumnowe.

Wkład zmiękczający możesz zregenerować roztworem nasyconym (soli tyle ile się rozpuści, w 1 litrze wody niecałe 400 g).

Potrzebne będą:

- słoik, albo jakies naczynie, w które zmieści się wkład,

- sól kuchenna (co prawda chyba każda jest jodowana, ale trudno),

- woda (może być kranówa),

Wlewasz wodę do naczynia, wsypujesz sól (100 g powinno wystarczyć, musiałbym dokładnie policzyć), mieszasz do rozpuszczenia, wrzucasz wkład i zostawiasz na całą noc.

można mieszczać od czasu do czasu.

Nie znam konstrukcji wkładu jaki stosujesz, ale jeżeli da się go rozebrać bez uszkodzenia i wysypac żłoże, to byłoby najlepiej.

Rano płuczesz wkład kilkoma litrami wody (żeby wypłukac sól) i gotowe!

Kiedy regenerować wkład? Kiedy zdolność jonowymienna żywicy się wyczerpie :) .

A tak językiem humanisty: twardość wody badasz testerem, albo po prostu mydlisz ręce i zmywasz mydło. W twardej wodzie mydło się gorzej pieni i szybciej zmywa. W miękkiej masz wrażenie jakby mydło nie chciało się zmyć (masz cały czas śliskie ręce - spróbuj w deszczówce).

A tak szczerze nie próbowałem tej metody, ale teoretycznie powinno zadziałać. Opisz swoje doświadczenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli żywicy jest nie dużo, np. w jakiejś obudowie ok. 1 litra, to szkoda zabawy w regenerację, bo i tak dokładnie tego nie zregenerujesz. Lepiej kupić nową żywicę a starą wyrzucić. Koszt litra żywicy to ok. 12 PLN.

 

Pzdr

zack

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...
Jeśli żywicy jest nie dużo, np. w jakiejś obudowie ok. 1 litra, to szkoda zabawy w regenerację, bo i tak dokładnie tego nie zregenerujesz. Lepiej kupić nową żywicę a starą wyrzucić. Koszt litra żywicy to ok. 12 PLN.

 

Pzdr

zack

 

jak ktos ma za dużo pieniedzy ale po co wyżócać starą żywicę skoro mozna ja regenerować wieokrotnie ja to robie zwykłą solą kuchenna wkład mam już dwa lata i nadal spisuje sie znakomicie a soli sypie tyle ile mi się nasypie nic złego sie nie dzieje......

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 years później...

Wymienniki jonowe dla zastosowań kuchennych są osadzane jonami wodorowymi, czyli regeneracja chlorkiem sodu jest nieprawidłowa. Jeśli zachodzi to w złożu wkładu osadzamy jony sodu, które podstawiane są w miejsce jonów wapnia i magnezu z wody - czyli otrzymamy roztwór kraśnego węglanu sodu. W trakcie gotowania zmieni się on, po oddaniu dwutlenku węgla do atmosfery, w węglan sodu i go wypijemy. To jeden ze składników proszków do prania:(

Oczywiście kwaśny węglan sodu to soda oczyszczana - składnik proszków do pieczenia, ale tu dostarczamy sód do organizmu a w nadmiarze jest on szkodliwy.

Wkłady typu Brita czy Dafi posiadają złoża lekko kwaśne, a do wody dostają się jony wodorowe czyli kwas węglowy. Co to? H2CO3 czyli woda sodowa, która w czasie gotowania zamieni się w zwykłą wodę.

Reasumując regenerować wkładów solą kuchenną się nie powinno bo to niezdrowe! :mad:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...
Wymienniki jonowe dla zastosowań kuchennych są osadzane jonami wodorowymi, czyli regeneracja chlorkiem sodu jest nieprawidłowa. Jeśli zachodzi to w złożu wkładu osadzamy jony sodu, które podstawiane są w miejsce jonów wapnia i magnezu z wody - czyli otrzymamy roztwór kraśnego węglanu sodu. W trakcie gotowania zmieni się on, po oddaniu dwutlenku węgla do atmosfery, w węglan sodu i go wypijemy. To jeden ze składników proszków do prania:(

Oczywiście kwaśny węglan sodu to soda oczyszczana - składnik proszków do pieczenia, ale tu dostarczamy sód do organizmu a w nadmiarze jest on szkodliwy.

Wkłady typu Brita czy Dafi posiadają złoża lekko kwaśne, a do wody dostają się jony wodorowe czyli kwas węglowy. Co to? H2CO3 czyli woda sodowa, która w czasie gotowania zamieni się w zwykłą wodę.

Reasumując regenerować wkładów solą kuchenną się nie powinno bo to niezdrowe! :mad:

 

Napisałem post ale nikt nie skomentował czy też nie uzupełnił odpowiedzi na podstawowe pytanie jak to zrobić? mam wrażenie, że najlepszym rozwiązaniem jest byłaby regeneracja kwasem solnym - oczywiście czystym do analiz. Czy ktoś zastosował może kwasy organiczne - cytrynowy bądź octowy - może odpowie na to pytania jakiś mądry chemik, bo ja jestem tylko elektrykiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...