Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KARTONY - dziwny temat

emems

Recommended Posts

Hejka - mamy trochę dziwny problem.

Mamy bardzo dużo kartonów, tzn pudeł kartonowych dość grubych. I pomyśleliśmy, że może by je wykorzystać na ocieplenie ścian wewnątrz domu. Dom kanadyjka, parterowy z poddaszem mieszkalnym.

A może znacie lepsze pomysły: Jak wykorzystać karton ? :grin:

pomysł świetny, ale musisz miecć naprawde duzo tego kartonu.

taniej wyjdzie owinąć się nim (od dawna stosowany sposób ogrzewania przez kloszardów nie tylko wschodnioeuropejskich).

jeśli dalej będzie zbyt zimno sugeruję podpalić karton:smile:

daj znać następnej wiosny jak przetrwałeś zimę :smile:

Hej!

Właśnie rozebrałem na swojej działce malutki domek, budowany w latach 20-tych ubiegłego wieku - cegły plus glina plus cegły zrobione z piasku z wapnem i małą ilością cementu. Sufity miał podbite kartonami...

Tak naprawdę to radzę zawieźć karton do skupu makulatury, dadzą trochę kasy albo papier toaletowy w zamian (obecnie to 10 gr za kg).

Pomyśl, co się stanie, gdy wilgoć wejdzie w karton, a jakie super siedlisko dla owadów.

Pozdrawiam

Mariusz

Dzięki za odpowiedzi

Chciałam poddać temat do większej dyskusji ale dzięki i tym którzy odpowiedzieli.

Temat ten umieściłam aby moi znajomi przekonali się że zrobili żle, całe szczęście dopiero co skończyli ocieplać kartonami ściany wewnętrzne na poddaszu i mozna to rozebrać. Jak przeczytają ten wątek to napewno przemyślą bo moje rady na nic się zdały, że to będzie żle ale Forum ma większy autorytet jak ja. :grin:

http://www.ifb.pl/~qba/ikonki/fart.gif

• 9 years później...

w sumie tak pomyslalem ze mozna by go zmielic (macie maszynke do mielenia miesa?) potem troche namoczyc, rozwalkowac i zwijac w calkiem nowe, dobre rolki papieru toaletowego...

w zasadzie to papierem toaletowym jakby go potem pozgniatac w kulki tez mozna by sobie sciany powyklejac... ewentualnie kleic w paskach jak tapete...

:D

Dzięki za odpowiedź spodziewałam się tego typu odpowiedzi

Ale ja poważnie mówię o tych katronach.

Znajomi też mieli kartony i sobie nimi poddasze mieszkalne wybili między pokojami ściany wewnętrzne.

Niewiem czy to dobry pomysł.

I co, po 9 latach udalo sie ten dom ocieplic tymi kartonami? Stoi jeszcze? Cieplo?