Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zrobiłem sobie własną wyceną - taką amatorską - poradźcie

Recommended Posts

Co do tych tynków zewnętrznych - założyłem 7 tyś na ocieplenie i 3 tyś na same tynki.

Powierzchnia ścian zewnętrznych to będzie gdzieś powiedzmy 130 m2 licząc razem z oknami i drzwiami.

I np. sam styropian, który zamierzam sam przykleić, wyjdzie około 16 m3, licząc nawet po 200 pln/m3 to będzie 3200, niech będzie drugie tyle na kleje, siatki itp, i zostaje to tynkowanie za 3000, no i troche zostanie z ocieplenia to może akurat będzie na tynkowanie.

No i jeszcze będe musiał na parapety zew doliczyć, ale to sobie jakimiś kafelkami okleje i będzie ok.

Generalnie za rok się pochwale :D

ZbyszekT - z moich szybkich obliczeń wynika, że tych tynków zewn. to masz tak na okrągło 160-170m2, bliższe prawdy po wykonaniu to okarze się pewnie jakieś 180-190m2.

Domek, który wybrałeś jest dość efektowny, ale w budowie niezbyt tani.

Poza tym, w trakcie budowy nauczysz się, że otworów do obliczeń się nie odlicza, bo to tam idzie najwięcej materiałów i robocizny.

Dla domu tej wielkości, musisz policzyć pow. całkowitą po jakieś 2,5kPLN (dla najtańszego, kiepskiego jakościowo rozwiązania) - do 3-3,5kPLN za m2 dla rozwiązań ze średniej półki cenowej materiałów. Główne koszty budowy (instalacje, dach, schody, itp.) ponosi się niezależnie od wielkości domu (tak w pewnym skrócie myślowym).

Ale do odważnych świat należy.

Ja gdybym wiedziała 3 lata temu tyle ile dziś, nie wiem czy podjęłabym się jeszcze raz tego zadania - chociaż z efektu końcowego jestem zadowolona :):):).

dach 20000

czyli

-więźba

-pokrycie - blacha ??

-obróbki - kalenica, wokól kominów

-właz dachowy

-robocizna

Nie chcę ci podcinac skrzydel, ale na dachu budżet ci się zalamie.

Powinieneś wybrac inny projekt

Ten domek to min 250 tyś w skromnym standardzie.

Poszukaj parterowki ok 80m2, bez stropu, schodów,

pokoj dzienny, kuchnia, 2 syialnie, łazienka,wc, gospodarczy, wiatrolap

jak najmiej komunikacji.

Plan prostokąta, zadnych wykuszy itp, 1 komin

troche przeeeesadzil ale zaloz ze z twoich 170 zrobi sie 200 i skonczysz bez problemu

brakuje u ciebie paru rzeczy ale wyjda w praniu , w instalacjach np. same pompy wody czy tez wylaczniki swiatla, lampki i kinkiety zjedza 1.5 tys

powodzenia