anpi 31.08.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Nie chcę ci podcinac skrzydel, ale na dachu budżet ci się zalamie. Powinieneś wybrac inny projekt Ten domek to min 250 tyś w skromnym standardzie. Też tak myślę, tym bardziej, że więźba jes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 31.08.2006 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Co do tych tynków zewnętrznych - założyłem 7 tyś na ocieplenie i 3 tyś na same tynki. Powierzchnia ścian zewnętrznych to będzie gdzieś powiedzmy 130 m2 licząc razem z oknami i drzwiami. I np. sam styropian, który zamierzam sam przykleić, wyjdzie około 16 m3, licząc nawet po 200 pln/m3 to będzie 3200, niech będzie drugie tyle na kleje, siatki itp, i zostaje to tynkowanie za 3000, no i troche zostanie z ocieplenia to może akurat będzie na tynkowanie. No i jeszcze będe musiał na parapety zew doliczyć, ale to sobie jakimiś kafelkami okleje i będzie ok. Generalnie za rok się pochwale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 31.08.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 ZbyszekT - z moich szybkich obliczeń wynika, że tych tynków zewn. to masz tak na okrągło 160-170m2, bliższe prawdy po wykonaniu to okarze się pewnie jakieś 180-190m2. Domek, który wybrałeś jest dość efektowny, ale w budowie niezbyt tani. Poza tym, w trakcie budowy nauczysz się, że otworów do obliczeń się nie odlicza, bo to tam idzie najwięcej materiałów i robocizny. Dla domu tej wielkości, musisz policzyć pow. całkowitą po jakieś 2,5kPLN (dla najtańszego, kiepskiego jakościowo rozwiązania) - do 3-3,5kPLN za m2 dla rozwiązań ze średniej półki cenowej materiałów. Główne koszty budowy (instalacje, dach, schody, itp.) ponosi się niezależnie od wielkości domu (tak w pewnym skrócie myślowym). Ale do odważnych świat należy. Ja gdybym wiedziała 3 lata temu tyle ile dziś, nie wiem czy podjęłabym się jeszcze raz tego zadania - chociaż z efektu końcowego jestem zadowolona :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 01.09.2006 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Nie będe się kłócił. Ale dlaczego niby ten domek ma być taki drogi? Poza 1 wykuszem nie ma w nim nic. Tych balkoników też nie będzie. Ma mało ścian działowych, dach dwuspadowy itd. A swoją drogą - i tak jestem z tych co jak palca nie wsadzą to nie uwieżą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 01.09.2006 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Dla przykaadu powiem tak - w moim projekcie np. pow. podłóg 140m2 - przy robocie wyliczenia na 155m2, pow. ścian zew. 135m2 - po zmniejszeniu okien, podniesieniu śccianki kolankowej i przyjeta do tynkow zew. 210m2. Niestety realne wartowsci do zamowienia materialow ida w gore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franz 03.09.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 dach 20000 czyli -więźba -pokrycie - blacha ?? -obróbki - kalenica, wokól kominów -właz dachowy -robocizna Nie chcę ci podcinac skrzydel, ale na dachu budżet ci się zalamie. Powinieneś wybrac inny projekt Ten domek to min 250 tyś w skromnym standardzie. Poszukaj parterowki ok 80m2, bez stropu, schodów, pokoj dzienny, kuchnia, 2 syialnie, łazienka,wc, gospodarczy, wiatrolap jak najmiej komunikacji. Plan prostokąta, zadnych wykuszy itp, 1 komin troche przeeeesadzil ale zaloz ze z twoich 170 zrobi sie 200 i skonczysz bez problemu brakuje u ciebie paru rzeczy ale wyjda w praniu , w instalacjach np. same pompy wody czy tez wylaczniki swiatla, lampki i kinkiety zjedza 1.5 tys powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts