jonas26 30.08.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 chodzi mi o doprowadzenie wody z istniejacej juz studni kopanej do domu. jakiej pompy nalezy uzyc? woda jest na glebokosci ok. 8 m. jestem totalnym laikiem dlatego wyladowalem na tym forum. z gory dzieki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisga 30.08.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 jezeli bedziesz potrzebowal cisnienia ...to lepszy bedzie hydrofor niz pompa....za kazdym odkreceniem kranu nie bedzie potrzeby wlaczania pompy ...a parametry musisz dobrac do swoich potrzeb ...wysokosc podnoszenia , wydajnosc , cisnienie , itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 31.08.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 jeżeli woda jest na 8m to hydrofor z pompą musiałby być wpuszczony w ziemie (8m to maxymalna wysokość z jakiej może zassać przeciętna pompa), Można też wrzucić pompę zatapialną do studni a zbiornik hydroforu na zewnątrz studni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jonas26 31.08.2006 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 w takim razie jeszcze pytanie wlasnie o zbiornik. jaka objetosc dla czteroosobowej rodziny? jest na to jakas regula? cisnienie wystarczy chyba ok. 2 bar, wysokosc podnoszenia chyba nie taka istotna skoro dom jest parterowy. jesli chodzi o pompe to czy takie cos wystarczy?? http://www.hypo.com.pl/sklep/?p=productsMore&iProduct=14&sName=Abisynka-zwyk%B3a dzieki z gory za rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 31.08.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Raczej na pewno ta pompa nie nadaje się, ponieważ nie jest przystosowana do pracy ciągłej. Taka kosztuje ok 1kPLN. Za cały zestaw zapłacisz około 2 kPLN (pompa głębinowa, zbiornik 100 l przeponowy, wyłacznik ciśnieniowy, zwór zwrotny. Pompa głłebinowa dlatego, ze te 8 m to za dużo jak dla pomp ssących. Co prawda tak maję w dokumentach, ale tylko jak są nowe. Z biegiem czasu już nie wyciągają z tekiej głębokości. Poza tym masz jeszcze poziomy odcinek, co też generuje opory w przepływie wody. Poza tym cen ajest zbliżona. Acha, pamiętaj, aby dać odpowiedni przekrój rury (ja mam 5/4 cala). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts