Gość 01.04.2003 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Jak wykonać prawidłowo podłogę na której będzie stał kominek? Czy rezygnuje się w tym miejscu z ocieplenia (żeby jej nie osłabiać)? Czy coś trzeba przewidzieć na etapie wylewania pierwszej warstwy betonu na piasku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 01.04.2003 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Po pierwsze zaplanuj normalny fundament pod kominek, po drugie bez ocieplenia, bo nie wytrzyma ciężaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 01.04.2003 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 W tej części podłogi nie należy dawać ocieplenia tylko izolację poziomą w postaci folii lub papy. Kominek ma swój ciężar. Dlatego należy zalać beton w całości bez styropianu.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.04.2003 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 tczarek, o izolacji w którym miejscu piszesz (jakiejś dodatkowej)? Bo przecież będzie izolacja pod ociepleniem na pozostałej części podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.04.2003 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 aha, i jak doprowadzić rurę z powietrzem (pod podłogą a potem pionowo jak kanalizacyjną?) i jaka to ma być rura (fi, materiał)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viator01 01.04.2003 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Właśnie o taką izolację chodzi, powinna ona być połączona z izolacją całej podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obcyrm 01.04.2003 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Ja mam ocieplenie pod kominkiem, po prostu nie planowałem go. Stoi już z 3lata i jak na razie nic sie nie dzieje ciekawego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.04.2003 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 To jeszcze nieśmiała prośba o info o tej rurze z powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 01.04.2003 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Z tego co rozumiem to jesteś na etapie wylewania chudziaka.Różnica jest dopiero na etapie wylewek, a teraz możesz doprowadzić rurę. Powiem jak jest u mnie. Rura fi 100 kanalizacyjna szła w chudziaku i wychodziła na zewnątrz (doprowadzenie powietrza). Na etapie wylewek (posadzek) w miejscu kominka nie daliśmy styropianu tylko folię i zdylatowaliśmy tę powierzchnię. Ostatnio położyliśmy pod nim płytki, wszystko działa i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.04.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Dzieki, Klaudia. A w jaki sposób rura jest łączona z kominkiem? Ma się zakończyć poziomo czy pionowo? I na jakiej wysokości (mniej więcej)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 01.04.2003 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 U nas ta rura wystaje pod wkładem pionowo - jakieś 10 cm z posadzki. Jak obudujemy kominek to nie będzie jej widać, zamontujemy na niej taką klapkę z ciągiełkiem do otwierania i przymykania. Z praktyki już wiem, że bez tej rury też da się żyć. Kominki mają dobre dopowietrzenie a ona jest jakby dodatkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.04.2003 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Ona zatem nie jest podłączona bezposrdnio do kominka, tak? Powietrze jest przez kominek czerpane do spalania 'własnymi' otworami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 01.04.2003 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Klaudiu: pisałem już o tym na forum. Powiedz mi jak zachowa się tój wkład będąc nagrzany do ok. 200 st. C gdy potraktujemy go świeżym powietrzem o temp. no np. - 15 st.C? Jesteś w stanie to przewidzieć?Doprowadzenie powietrza "wystawione" bezpośrednio na dno wkładu to jeden z większych błędów przu stawianiu kominka.A tak w ogóle czemu ono ma służyć? Dostarczeniu tlenu do spalania (jeśli tak to powinien wylot być skierowany w pobliże wlotów powietrza do popielnika), czy "wspomożeniu" obiegu powietrza w DGP (to też nie za specjalny pomysł).Oj, ludzie. Żal wam wam wydać czasem parę groszy (porady nic nie kosztują - sic!) a potem wstawiacie w swoich domach kuriozalne "kapeluchy". I wszystko w myśl zasady: bo ja wiem lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.04.2003 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Uprzejmie proszę doradź jak to powietrze prawidłowo powinno byćdoprowadzone do kominka i czy wogóle powinno być specjalnie doprowadzone? Dziękuję i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 01.04.2003 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 sorki...idę spać, odpiszę jutro bo to za długi temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 02.04.2003 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Forest mam nadzieję, że dzisiaj odpiszesz na temat rury z zimnym powietrzem. Ja mam tak właśnie zrobione i co teraz?Wytłumacz czmu jeden z markowych producentów oraz dystrybutor wkładów dopuszcza taką możliwość ? Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 02.04.2003 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Forest odpisz..jestem na tym etapie..i tez instalatorzy mówili ze mam tak rure zrobic jak Klaudia..wspomnę moj kominek Jotul 1.8 td Panorama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 02.04.2003 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Drogi Foreście!Rozwiązania zastosowane w moim domu nie są wynikiem mojego uporu co do własnej racji. Z Twojego tonu wynika, że jesteś fachowcem w tej dziedzinie. Monopolu na wiedzę jednak nie masz. Wiele źródeł tak podaje - zakładam, że znających temat, w tym UWAGA! - producenci wkładów. Ja osobiście się nie znam. Przemawia do mnie fakt dodatkowego dopowietrzenia kominka. Twoje ironiczne pytanie mogłoby być równie dobrze zadane w przypadku rur wentlacyjnych.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.04.2003 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Forest! czekamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 02.04.2003 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Są kominki, do których nie tylko można ale TRZEBA doprowadzać powietrze z zewnątrz (np jotul z doprowadzeniem powietrza bezpośrednio do komory spalania). Wiele takich kominków pracuje i nic się nie dzieje. Mój szwagier ma kominek (fakt - bez wkładu - otwarta komora spalania) i nie ma doprowadzenie powietrza z zewnątrz. Kominek dymi, jeżeli nie otworzy sie jakiegoś okna. Srednica rury - minimum fi 100, niektórzy producenci podają nawet fi 150. Rurę można dać pod chudziakiem (na etapie fundamentów) lub pod wylewką (w płaskim kanale schowanym w warstwie np. styropianu) POsadzka pod kominkiem powinna być bez ocieplenia, w ogrzewaniu podłogowym powinna być również dylatacja od pozostałej, ocieplonej i "orurkowanej" części podłogi. Wszystkie te informacje są na forum. Pozdrawiam, am Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts