am 08.04.2003 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 gregg - czy musi to być wewnętrzna strona ściany? Planuję dać płaski kanał na zewnątrz muru i przykryć styropianem przy ocieplaniu ściany. Opisałeś zetkę. Z tego co pisali w muratorze, to wysokość słupa powietrza powinna wynosić ok 1,5-2m. Czy przy 1m to też działa? Ja właśnie tyle planuję dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 08.04.2003 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 Czy zastosowanie rury PCV jako doprowadzenie powietrza do kominka jest całkowicie niedopuszczalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.04.2003 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 On 2003-04-08 13:36, gregg wrote: "śluzą" jest ok. 1 metrowy słup powietrza w rurze na wewnętrznej stronie ściany, to działa, pozdr, coś jak kanał zetowy, tak? a czy wiesz coś nt. gotowych klapek zamykających? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 09.04.2003 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Dlaczego uważacie że można przerwać izolację termiczną podłogi na gruncie, przez kominek.Od tego żeby wszystko wytrzymało jest styropian FS-30. I ja tak będę miał. Na razie na takim styropianie stoi u mnie 2 rok komin (od piwnicy jakieś 10 m do góry)i nie widzę żeby się skarżył że stoi na styropianie.Fachowcy się śmiali przy stawianiu, ale inspektor mówił mi wcześniej że będą się śmiali. Jednak mimo to kazał tak robić i ja robiłem. Za to dziś mam ciągłość izolacji termicznej.W zwykłych hurtowniach ciężko trafić FS-30 bo za drogi i nikt nie kupuje. Jednak do zadań specjalnych (np kominek) jest na pewno dobry. [ Ta wiadomość była edytowana przez: bobiczek dnia 2003-04-09 11:56 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregg 09.04.2003 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 1/ oczywiście im dłuższy słup powietrza tym "śluza" jest szczelniejsza ale przy 1 metrze też będzie działać,2/ każdy typ rury można wykorzystać na doprowadzenie powietrza do kominka, PCV również,pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 09.04.2003 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Do Grega.Na Z-etkę u mnie za późno bo wszystko mam gotowe. Myślę jedynie czy nie założyć nawietrzniaka podokiennego z zaworem zwrotnym na zewnątrz rury doprowadzającej powietrze do kominka.Widziałem takie w katalogu Domusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
architektzwyboru 25.10.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Zastanów się też nad tym jakiego rodzaju podłogę będziesz miał przy kominku. Weź pod uwagę, że jednak ciągle jest tam ogień, popiół, jakieś iskry. Może warto zastanowić się na kafelkami albo kamieniem zamiast drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts