Dario-65 05.03.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Ja mam regulator pogodowy oraz pokojowy. O ile sprawdza się w 100% pogodowy to pokojowy jest za słabo czuły na zmiany temp. w pokoju. Jeśli kogos to interesuje to napisze cos więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomala993 06.03.2008 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Witaj DARIO-65 jezeli możesz napisz mi prae zdań na P.W. o tych swoich regulatorach. Dzięki POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 06.03.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Firma r-eco potwierdziła mailem, że ich piece są sterowane PiD.Zaczyna to być naprawdę interesujące. Czy ktoś z Was może to takie cudo ??Jak się sprawuje ?? Poniżej korespondencja: Są stwerowane sterownikiem typu PiD. Janusz LorekSERWISkom.: 510 238 928e-mail: [email protected]==============================================MCI Sp. z o.o.ul. Stawowa 7143-400 Cieszyntel. +48 (33) 479 74 70faks +48 (33) 479 74 71Spółka zarejestrowana - Sąd Rejonowy w Bielsku-BiałejVIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego.Nr KRS: 0000175529NIP: 937-18-52-920.Kapitał zakładowy: 722'400,00 zł.http://www.r-eco.pl ----- Original Message ----- From: "Artur Bogusławski" To: Sent: Saturday, March 01, 2008 10:04 PMSubject: R-eco: Sterowanie. > E-mail z zapytaniem wysłanym przez http://www.r-eco.pl od> Artur Bogusławski >> Czy Państwa kotły są lub będą sterowane sterownikiem typu PiD.> http://www.term-soft.pl/14301.html>> Jest to nowość, ale po zapoznaniu się z kilkoma forami /między innymi > Murator/ na temat kotłów bardzo oczekiwana przez użytkowników.> Bardzo często optymalny dobór parametrów spalania jest bardzo > problematyczny.>> Dziękuję za odpowiedź,> Artur Bogusławski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mich_pa 07.03.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Kurczę!Już nie mam sił do tego pieca (nowy R-eco 18,8 KW - pierwszy sezon). Po 2 miesiącach w miarę poprawnej pracy, od 2 dni skleja mi węgiel.Opał ten sam, kupiony jeszcze w grudniu, nastawy te same - a na retocie narasta "buła" sklejonego żaru, powoli wypełniając palenisko.Co rano i wieczór rozbijam ją łomem, i zastanawiam się, co się tym razem stało.Poza tym mam wątpliości co do sposobu ustawień dmuchawy - instrukcja zaleca płomień ok. 10 cm powyżej dolnego rusztu, zalecając jednocześnie, by płomień palił się spokojnie, a nie tak jak w palniku.W z moich doświadczeń wynika, że spełnienie obu tych warunków jednocześnie jest niemożliwe.Albo płomień pali się spokojnie,zaledwie "liżąc" ruszt od dołu (i tak jest obecnie przy ustawieniach węgiel 33,dmuchawa 18, pompa CO 25), albo pali się jak w palniku, wychodząc ponad dolny ruszt, po zwiekszeniu ilości dostarczanego powietrza (np.do 20).[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 07.03.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Hmm, czytając post Kolegi mich_pa. Troszkę zgłupiałem Jak to się ma do deklaracji sterownika PiD przez producenta?? Kolego mich_pa czy piec sam dobiera parametry czy Ty je ustawiasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mich_pa 07.03.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Proponuję przestudiować niniejsze forum - sprawa będzie jasna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 08.03.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Kurczę! Już nie mam sił do tego pieca (nowy R-eco 18,8 KW - pierwszy sezon). Po 2 miesiącach w miarę poprawnej pracy, od 2 dni skleja mi węgiel. Opał ten sam, kupiony jeszcze w grudniu, nastawy te same - a na retocie narasta "buła" sklejonego żaru, powoli wypełniając palenisko. Co rano i wieczór rozbijam ją łomem, i zastanawiam się, co się tym razem stało. Poza tym mam wątpliości co do sposobu ustawień dmuchawy - instrukcja zaleca płomień ok. 10 cm powyżej dolnego rusztu, zalecając jednocześnie, by płomień palił się spokojnie, a nie tak jak w palniku. W z moich doświadczeń wynika, że spełnienie obu tych warunków jednocześnie jest niemożliwe. Albo płomień pali się spokojnie,zaledwie "liżąc" ruszt od dołu (i tak jest obecnie przy ustawieniach węgiel 33,dmuchawa 18, pompa CO 25), albo pali się jak w palniku, wychodząc ponad dolny ruszt, po zwiekszeniu ilości dostarczanego powietrza (np.do 20).[/img] mam też "najmniejszy" Reco - u mnie takie buły tworzyły się tylko gdy paliłem Retopalem. Na obecnym węglu trochę spieka ale wszystko spada do popielnika. Moje nastawy to: węgiel 32, dmuchawa 7, pompa CO 10 Zauważyłem że te nastawy powodują że piec nie zmniejsza mocy zbliżjąc się do zadanej temperatury - ale utrzymuje je gdyż na nich piec nie gaśnie - a miałem olbrzymie problemy z gaśnięciem pieca - i rano znajdywałem cały popielnik zasypany świeżutkim węglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serwis MCI 08.03.2008 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Kurczę! Już nie mam sił do tego pieca (nowy R-eco 18,8 KW - pierwszy sezon). Po 2 miesiącach w miarę poprawnej pracy, od 2 dni skleja mi węgiel. Opał ten sam, kupiony jeszcze w grudniu, nastawy te same - a na retocie narasta "buła" sklejonego żaru, powoli wypełniając palenisko. Co rano i wieczór rozbijam ją łomem, i zastanawiam się, co się tym razem stało. Poza tym mam wątpliości co do sposobu ustawień dmuchawy - instrukcja zaleca płomień ok. 10 cm powyżej dolnego rusztu, zalecając jednocześnie, by płomień palił się spokojnie, a nie tak jak w palniku. W z moich doświadczeń wynika, że spełnienie obu tych warunków jednocześnie jest niemożliwe. Albo płomień pali się spokojnie,zaledwie "liżąc" ruszt od dołu (i tak jest obecnie przy ustawieniach węgiel 33,dmuchawa 18, pompa CO 25), albo pali się jak w palniku, wychodząc ponad dolny ruszt, po zwiekszeniu ilości dostarczanego powietrza (np.do 20).[/img] Witam, Z której kopalni węgla Pan używa ? Z naszych doświadczeń wynika, że ponad 90 % problemów ze spalaniem jest powodowane rodzajem zastosowanego paliwa. Pozdrawiamy, Serwis MCI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 09.03.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Pytanie do Serwisu MCI. Czy możecie potwierdzić odpowiedź jakie sterowanie jest w kotle.Porównując odpowiedź producenta i użytkowników jest lekka niezgodność. Mam tutaj na myśli sterowanie PiD. Czyli kocioł sam dobiera parametry pracy. Podaje się tylko żądaną temperaturę w pomieszczeniu lub kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mich_pa 09.03.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Witam, Z której kopalni węgla Pan używa ? Z naszych doświadczeń wynika, że ponad 90 % problemów ze spalaniem jest powodowane rodzajem zastosowanego paliwa. Pozdrawiamy, Serwis MCI Podaję parametry opału: Typ 31.2 Producent KWK Kazimierz-Juliusz Kaloryczność 27000 kJ/kg Popiół 6 % Siarka 0,6 % Wymiary ziarna 8-24 mm Liczba Rogi (spiekalność) 0 Zawartość wilgoci < 16 % Przeznaczenie piece retortowe Na adres serwisu wysłałem Panom zdjęcia paleniska. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serwis MCI 11.03.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Pytanie do Serwisu MCI. Czy możecie potwierdzić odpowiedź jakie sterowanie jest w kotle. Porównując odpowiedź producenta i użytkowników jest lekka niezgodność. Mam tutaj na myśli sterowanie PiD. Czyli kocioł sam dobiera parametry pracy. Podaje się tylko żądaną temperaturę w pomieszczeniu lub kotła. W związku z licznymi zapytaniami Państwa odnośnie realizacji algorytmu PID w układach regulacyjnych pragniemy przybliżyć Wam idee tego sterownia: - PID wykorzystywany jest od kilkudziesięciu lat i do dziś pozostaje najczęściej wykorzystywanym typem regulatora wykorzystywanego w różnych typach urządzeń, - regulator PID składa się z trzech bloków: proporcjonalnego (P), całkującego (I) i różniczkującego (D) (tajemniczy skrót mamy już rozszyfrowany Blok proporcjonalny wzmacnia sygnał uchybu i dzięki temu sprowadza sygnał wyjściowy do wartości zadanej. Blok całkujący ma za zadanie w sposób ciągły całkować sygnał uchybu. W celu wyeliminowania niestabilności układu wprowadzono blok różniczkujący, ogranicza on także początkowe przeregulowanie i tłumi oscylacje. - ‘wadą’ regulatorów PID jest spadek jakości regulacji w przypadku braku ingerencji w ich nastawy. Spadek ten wynosi kilkadziesiąt procent w stosunku rocznym i może prowadzić do strat jakości regulacji w stosunku do chwili uruchomienia układu. To tyle teorii:) Główną zaletą właściwie zaimplementowanego PID w sterownikach kotłów jest modulowanie mocy kotła w zależności od zapotrzebowania układu. Sterownik kotłów R-ECO bada chwilowe zapotrzebowanie energetyczne układu i tak steruje mocą kotła aby w sposób jak najbardziej ekonomiczny dostarczyć potrzebną w danym momencie energię. We wszystkich kotłach automatycznych R-ECO moc jest płynnie regulowana w zakresie od 10 kW do wartości nominalnej. Sterownik sam wylicza ilość podawanego paliwa oraz chwilową moc dmuchawy potrzebną do jego ekonomicznego spalenia. Parametr „dmuchawa” podawany przez użytkownika jest korektą kominową dodawaną do chwilowej mocy dmuchawy wyliczonej przez sterownik i służy dalszemu polepszeniu algorytmu spalania w konkretnej instalacji. Brak ustawienia tego parametru nie skutkuje brakiem możliwości samoregulacji kotła. Kocioł nadal sam będzie wyliczał zapotrzebowanie na powietrze i paliwo w zależności od zapotrzebowania chwilowego. A teraz odpowiedzi na nurtujące Państwo pytania. Czy sterownik R-ECO jest sterowany sterownikiem PID? odp. Nie, w naszym sterowaniu nie ma zaszytego algorytmu PID. Czy algorytm pracy sterownika R-ECO pełni funkcję algorytmu PID zaszytego w innych sterownikach kotłów? odp. TAK, nasz autorski algorytm pełni taką funkcję. Z pozdrowieniami, Serwis MCI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 11.03.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 rozumiem że Państwo cały czas pracujecie nad oprogramowaniem dla sterownika Jaka jest możliwość dla użytkowników upgradowania tego oprogramowania?? moje drugie pytanie dotyczy chwilowego sterowania nadmuchemponieważ właśnie to powoduje w dużej mierze prawidłowe spalania węgla. W instrukcji jest napisane że płomień powinien sięgać ponad ruszt i być określonego koloru - jak to wyregulować?? jak wyregulować dmuchawęskoro ona oprócz naszej korekty również jest sterowana "chwilowym zapotrzebowanie" podawanym przez sterownik jeśli sprawdzam kocioł i płomień jest jak świeczka i bardzo jasny - to zmniejszam dmuchawę ale skąd mogę wiedzieć co w tym momencie podaje sterownik - przecież dmuchawa będzie niekiedy chodziła na maksa a niekiedy na pół gwizdka - skąd mam wiedzieć jak uregulować korektę?? hmmm jakoś nie widzę możliwości uregulowania bez metody prób i błędów=bądź sam sterownikiem dla swego pieca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serwis MCI 11.03.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 rozumiem że Państwo cały czas pracujecie nad oprogramowaniem dla sterownika Jaka jest możliwość dla użytkowników upgradowania tego oprogramowania?? moje drugie pytanie dotyczy chwilowego sterowania nadmuchem ponieważ właśnie to powoduje w dużej mierze prawidłowe spalania węgla. W instrukcji jest napisane że płomień powinien sięgać ponad ruszt i być określonego koloru - jak to wyregulować?? jak wyregulować dmuchawę skoro ona oprócz naszej korekty również jest sterowana "chwilowym zapotrzebowanie" podawanym przez sterownik jeśli sprawdzam kocioł i płomień jest jak świeczka i bardzo jasny - to zmniejszam dmuchawę ale skąd mogę wiedzieć co w tym momencie podaje sterownik - przecież dmuchawa będzie niekiedy chodziła na maksa a niekiedy na pół gwizdka - skąd mam wiedzieć jak uregulować korektę?? hmmm jakoś nie widzę możliwości uregulowania bez metody prób i błędów=bądź sam sterownikiem dla swego pieca... Tak, istnieje możliwość aktualizacji oprogramowania sterownika. Najnowsza wersja oprogramowania to 6.4, która ukazała się w styczniu b.r. Prosimy o podanie nr telefonu, skontaktujemy się z Panem. Z pozdrowieniami, Serwis MCI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weslee 11.03.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Po przeczytaniu powyższego postu zrozumiałem, że każda kolejna wersja softu do sterownika jest doskonalsza od poprzedniej - tak logika wskazuje. Zatem co należy zrobić - opócz telefonowania - aby wgrać do pamięci sterownika ten upgrate ? Czy za każdym razem gdy pojawi się kolejny numer softu należy oczekiwać przyjazdu pracownika z Cieszyna czy wystarczy instalator ? (a czy będzie umiał ? ). I kolejne pytanie: skąd czerpać newsy nt. nowego upgrejtu ? z forum muratora ? czy należy dzwonić do firmy z pytaniem czy jest coś nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dario-65 13.03.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Muszę powiedziec, że od lutego mam wgraną nową wersję programu i piec pracuje zdecydowanie lepiej, choć nigdy nie miałem aż tak wielkich problemów jak niektórzy na tym forum.W kazdym rzie powiem tak - skończył mi sie "stary" wegiel, kupiłem tone pierwszego lepszego na składnicy. Różnice w rgulacji minimalne.Powiedzmy o 1-2 jednostki w przypadku węgla i pompy.Jeśli chodzi o dmuchawę to mam ja nastawiona na min. - na 5, pracuje OK.Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serwis MCI 13.03.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Po przeczytaniu powyższego postu zrozumiałem, że każda kolejna wersja softu do sterownika jest doskonalsza od poprzedniej - tak logika wskazuje. Zatem co należy zrobić - opócz telefonowania - aby wgrać do pamięci sterownika ten upgrate ? Czy za każdym razem gdy pojawi się kolejny numer softu należy oczekiwać przyjazdu pracownika z Cieszyna czy wystarczy instalator ? (a czy będzie umiał ? ). I kolejne pytanie: skąd czerpać newsy nt. nowego upgrejtu ? z forum muratora ? czy należy dzwonić do firmy z pytaniem czy jest coś nowego. Oprogramowanie sterowników kotłów R-ECO jest naszym autorskim rozwiązaniem opartym na wieloletnich doświadczeniach. Na specjalne życzenie klienta firma MCI może wykonać modyfikację oprogramowania na jego potrzeby. Jest to usługa płatna. „Standardowe” oprogramowanie jest ciągle rozwijane. W obecnie montowanych sterownikach pracuje oprogramowanie w wersji 6.4. Istnieje możliwość przeprogramowania sterownika kotła do tej wersji. Usługę taką wykonują pracownicy serwisu fabrycznego i jest to usługa płatna. Z pozdrowieniami, Serwis MCI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nemiroff 16.03.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Witam, użytkuję kocioł 30KW od listopada ubiegłego roku. Myślę, że firma MCI ma cały czas problemy z funkcjonalnością sterowników. Ale do rzeczy, w sterowniku oryginalnie dostarczonym wraz z piecem temperatura mierzona przez czujnik zewnętrzny była zawsze obniżona o 6-8 stopni (czujnik dostarczony również razem z piecem). Zgłosiłem to jako reklamację, serwis wgrał najnowszą wersję sterownika A6.4 21.1.56.Ten sterownik również posiada wadę, która uniemożliwia mi korzystanie ze sterowania pogodowego. Kiedy ustawiam temperaturę w zakresie lub powyżej:+15 - 50 0 - 58-15 - 66 wtedy sterownik przy temperaturze 0 i powyżej zera ustawia temperaturę na 62-63 stopnie! Kiedy temperatura na zewnątrz spada np do -5 wtedy na piecu jest 66 stopni! Co ciekawe, kiedy ustawiam zakres temperatury lub poniżej:+15 - 50 0 - 56-15 - 62 praca pieca jest ok, mieści się ona w parametrach tabeli podanej w instrukcji.Na pewno ktoś zapyta, "czemu robisz problem, ustaw sobie niższą temperaturę pracy". Aby mieć komfort temperatury w budynku, temperatura na piecu przy 0 na dworze powinna mieć właśnie 58-60 stopni. Co na to producent? PozdrawiamMB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serwis MCI 17.03.2008 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Witam, użytkuję kocioł 30KW od listopada ubiegłego roku. Myślę, że firma MCI ma cały czas problemy z funkcjonalnością sterowników. Ale do rzeczy, w sterowniku oryginalnie dostarczonym wraz z piecem temperatura mierzona przez czujnik zewnętrzny była zawsze obniżona o 6-8 stopni (czujnik dostarczony również razem z piecem). Zgłosiłem to jako reklamację, serwis wgrał najnowszą wersję sterownika A6.4 21.1.56. Ten sterownik również posiada wadę, która uniemożliwia mi korzystanie ze sterowania pogodowego. Kiedy ustawiam temperaturę w zakresie lub powyżej: +15 - 50 0 - 58 -15 - 66 wtedy sterownik przy temperaturze 0 i powyżej zera ustawia temperaturę na 62-63 stopnie! Kiedy temperatura na zewnątrz spada np do -5 wtedy na piecu jest 66 stopni! Co ciekawe, kiedy ustawiam zakres temperatury lub poniżej: +15 - 50 0 - 56 -15 - 62 praca pieca jest ok, mieści się ona w parametrach tabeli podanej w instrukcji. Na pewno ktoś zapyta, "czemu robisz problem, ustaw sobie niższą temperaturę pracy". Aby mieć komfort temperatury w budynku, temperatura na piecu przy 0 na dworze powinna mieć właśnie 58-60 stopni. Co na to producent? Pozdrawiam MB Prosimy o podanie nr telefonu, skontaktujemy się z Panem. Z pozdrowieniami, Serwis MCI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serwis MCI 20.03.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Szczęśliwych, zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych, mokrego dyngusa, smacznego jajka i mnóstwa Domowego Ciepłażyczy Serwis MCI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 05.04.2008 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 kurcze znowu kocioł (Reco 19) mi zgasł już 2 razy - gdy robi się ciepło i kocioł robi tylko przedmuchy ma tendencje do gaśnięcia i wtedy zatrzymuje sie i wyświetla komunikat - brak opału. Opał oczywiście jest, tylko bierze spadek temp wody w kotle za brak opału. Moje ustawienia gdy ostatnio gasł to: temp wody w kotle 65, węgiel 23, dmuchawa 9 pompa CO 20, przedmuch 30, Czy serwis ma jakieś sugestie co do ustawień?Komin spełnia parametry producenta dla jego mocy (fi 160, wysokość 8,20 m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts