Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł MCI R-ECO Automat - stało się :) - FOTKI, Opinnie

Wojtek86

Recommended Posts

o ten post Ci chodzi? :

Pytanie do Serwisu MCI.

Czy możecie potwierdzić odpowiedź jakie sterowanie jest w kotle.

Porównując odpowiedź producenta i użytkowników jest lekka niezgodność.

Mam tutaj na myśli sterowanie PiD. Czyli kocioł sam dobiera parametry pracy. Podaje się tylko żądaną temperaturę w pomieszczeniu lub kotła.

W związku z licznymi zapytaniami Państwa odnośnie realizacji algorytmu PID w układach regulacyjnych pragniemy przybliżyć Wam idee tego sterownia:

- PID wykorzystywany jest od kilkudziesięciu lat i do dziś pozostaje najczęściej wykorzystywanym typem regulatora wykorzystywanego w różnych typach urządzeń,

- regulator PID składa się z trzech bloków: proporcjonalnego (P), całkującego (I) i różniczkującego (D) (tajemniczy skrót mamy już rozszyfrowany ;) Blok proporcjonalny wzmacnia sygnał uchybu i dzięki temu sprowadza sygnał wyjściowy do wartości zadanej. Blok całkujący ma za zadanie w sposób ciągły całkować sygnał uchybu. W celu wyeliminowania niestabilności układu wprowadzono blok różniczkujący, ogranicza on także początkowe przeregulowanie i tłumi oscylacje.

- ‘wadą’ regulatorów PID jest spadek jakości regulacji w przypadku braku ingerencji w ich nastawy. Spadek ten wynosi kilkadziesiąt procent w stosunku rocznym i może prowadzić do strat jakości regulacji w stosunku do chwili uruchomienia układu.

To tyle teorii:) Główną zaletą właściwie zaimplementowanego PID w sterownikach kotłów jest modulowanie mocy kotła w zależności od zapotrzebowania układu.

Sterownik kotłów R-ECO bada chwilowe zapotrzebowanie energetyczne układu i tak steruje mocą kotła aby w sposób jak najbardziej ekonomiczny dostarczyć potrzebną w danym momencie energię. We wszystkich kotłach automatycznych R-ECO moc jest płynnie regulowana w zakresie od 10 kW do wartości nominalnej. Sterownik sam wylicza ilość podawanego paliwa oraz chwilową moc dmuchawy potrzebną do jego ekonomicznego spalenia. Parametr „dmuchawa” podawany przez użytkownika jest korektą kominową dodawaną do chwilowej mocy dmuchawy wyliczonej przez sterownik i służy dalszemu polepszeniu algorytmu spalania w konkretnej instalacji. Brak ustawienia tego parametru nie skutkuje brakiem możliwości samoregulacji kotła. Kocioł nadal sam będzie wyliczał zapotrzebowanie na powietrze i paliwo w zależności od zapotrzebowania chwilowego.

A teraz odpowiedzi na nurtujące Państwo pytania.

Czy sterownik R-ECO jest sterowany sterownikiem PID? odp. Nie, w naszym sterowaniu nie ma zaszytego algorytmu PID.

Czy algorytm pracy sterownika R-ECO pełni funkcję algorytmu PID zaszytego w innych sterownikach kotłów? odp. TAK, nasz autorski algorytm pełni taką funkcję.

Z pozdrowieniami,

Serwis MCI

jakieś wątłe tłumaczenie producenta, że mamy ale nie mamy pid, a czy to ze "mamy" nie powinno oznaczać ze mamy spokój z ustawieniami? bo "mamy" w reco chyba oznacza ze mamy to samo co w zwykłych tanich piecach (czyli miec bedziemy jak sobie dobrze ustawimy wszystkie parametry), a moze powinni wyposażyc kocioł w kilak innych czujników, w tym sondę lambda, dopracować sterownik i w pełni zautomatyzowac sterowanie?

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jakieś wątłe tłumaczenie producenta, że mamy ale nie mamy pid, a czy to ze "mamy" nie powinno oznaczać ze mamy spokój z ustawieniami? bo "mamy" w reco chyba oznacza ze mamy to samo co w zwykłych tanich piecach (czyli miec bedziemy jak sobie dobrze ustawimy wszystkie parametry), a moze powinni wyposażyc kocioł w kilak innych czujników, w tym sondę lambda, dopracować sterownik i w pełni zautomatyzowac sterowanie?

Tak, to ten post.

pełna automatyka może i jest dobra ale według mnie, do pierwszej awarii. Gdy posiedzisz trochę i poustawiasz kombinując na różne sposoby, poznasz tę szafę trochę lepiej i może polubisz... a może nie. To jest kwestia subiektywna.

pozdrawiam

wygląda mi to na źle dobrane parametry kotła lub złe ustawienia.

mi pali też coś koło tego ale popiołu nie mam prawie wcale (co dwa trzy tygodnie opróżniam popielnik), ale jak jest +7 to u mnie na piecu jest koło 54 stopnie

Witam,

u mnie z piecem niby wzystko OK, 200m2 nowy dom, spala ok. 25kg na dobe, ale popiołu po 4 dniach full. Spieczone grudy węgla. Moje ustawienia: wegiel 29, dmuchawa 15, pompa 16,

co moze byc nie tak?

pozdrawiam

Witam Szanownych Forumowiczów.

Widzę, że znów rozgorzał na forum marketingowy slogan „PID”. Slogan powtarzany przez ludzi, którzy nie mają elementarnego pojęcia o automatyce procesów. Rozumię, że po części jest to spowodowane działalnością marketingową firm produkujących sterowniki, po części jednak niewiedzą złapanych na haczyk PID użytkowników. Nie będę się rozpisywał na temat PID (każdy średnio inteligentny użytkownik Internetu potrafi wpisać w Google słowo PID), informuję natomiast, że w sterownikach R-ECO korzystamy z algorytmu RIS, który jest oparty o logikę rozmytą (fuzzy logic - ta nazwa jest Państwu chyba znana ;) )

Dziękujemy Edde za bardzo cenne wskazówki odnośnie sterowań, jest Pan zapewne ekspertem w tej dziedzinie a „sztuczne sieci neuronowe propagacji wstecznej”, „moduły CoDi”, „algorytmy genetyczne” nie mają przed Panem żadnych tajemnic. Wie Pan zapewne co to „spadek jakości regulacji” algorytmu PID i jaki jest jego wpływ na straty jakości regulacji, zwłaszcza przy tak niestabilnym paliwie jakim jest węgiel. No cóż, gratuluję Panu wiedzy z tego zakresu…

Chciałbym Pana jednak poinformować, iż wbrew Pańskim wiadomościom, w naszych kotłach, za dodatkową opłatą, są instalowane sondy lambda.

Apeluję do użytkowników kotłów, jeśli macie jakieś problemy, dzwońcie do nas. Mamy doskonale rozbudowaną sieć serwisów fabrycznych i zewnętrznych. Nie próbujcie na siłę zmieniać ustawień, klawiatura kotła to nie fortepian, raz wprowadzone zmiany, ze względu na bezwładność układu, widoczne są dopiero po jakimś czasie, trzeba wiedzieć co się robi i brać pod uwagę wszystkie czynniki. Pragnę zaznaczyć, że zdecydowana większość naszych kotłów pracuje poprawnie na ustawieniach fabrycznych a rola użytkownika ogranicza się tylko do zmiany temperatury zadanej. Proszę pamiętać, kocioł jest tylko jednym z elementów instalacji grzewczej a jakość i cena ciepła zależy od nich wszystkich.

Z poważaniem,

Bogdan Gawełek

Kierownik Serwisu MCI

no to się chłopie popisałeś znajomością kosmicznych terminów, teraz to jesteś kompetentny fachowiec z szerokim zakresem słów bliżej nieznanych nam zwykłym śmiertelnikom, czasem warto byłoby przeczytać to co sie napisze, a jeśli się jest, jak "rozumię" (to akurat cytat z powyższej wypowiedzi), supermózgiem to może dać komuś normalnemu do przeczytania, czasem zbyt "mądre" zakręcone wywody moga być niezrozumiałe dla potencjalnego klienta, który fachowcem w tej dziedzinie nie jest,

dla mnie osobiście ważnym kryterium przy wyborze kotła jest jego maksymalne zautomatyzowanie, nie obchodzi mnie jak to się nazywa czy pid, ris, fuzzy logic czy inny mądry i krzykliwy skrót, tak aby do ustawienia dla użytkownika (którym np. może być moja anty-techniczna małżonka) była tylko żądana temperatura na kotle i aby to współpracowało poprawnie ze sterownikiem pogodowym, logiczne że kilka czujników w takim sprzęcie musi być, wydaje się, ze niezbędnym do poprawnego i ekonomicznego spalania paliwa jest stosowanie sondy lambda (którą niektórzy producenci mają w standardzie, bez dopłaty), choć zastanawiam sie jak a jest żywotność takiej sondy,

natomiast jeśli czytam na forum wypowiedzi ludzi, którzy mają problemy z nastawami (których w automatycznym kotle być nie powinno - czyżby każdy palce wsadzał w tryby serwisowe urządzenia??), jeśli czytam wypowiedź guru, że PID to nie mamy ale mamy coś co działa jak PID, wcześniej ze ten PID nie jest wcale taki dobry, to dla mnie jest to jakieś zamotanie, to pojawia sie obraz kotła, który kosztuje dużo, w nazwie ma automat a ręcznie trzeba mu coś ustawiać... jakiś taki żenujący obraz...

no to się chłopie popisałeś znajomością kosmicznych terminów, teraz to jesteś kompetentny fachowiec z szerokim zakresem słów bliżej nieznanych nam zwykłym śmiertelnikom, czasem warto byłoby przeczytać to co sie napisze, a jeśli się jest, jak "rozumię" (to akurat cytat z powyższej wypowiedzi), supermózgiem to może dać komuś normalnemu do przeczytania, czasem zbyt "mądre" zakręcone wywody moga być niezrozumiałe dla potencjalnego klienta, który fachowcem w tej dziedzinie nie jest,

dla mnie osobiście ważnym kryterium przy wyborze kotła jest jego maksymalne zautomatyzowanie, nie obchodzi mnie jak to się nazywa czy pid, ris, fuzzy logic czy inny mądry i krzykliwy skrót, tak aby do ustawienia dla użytkownika (którym np. może być moja anty-techniczna małżonka) była tylko żądana temperatura na kotle i aby to współpracowało poprawnie ze sterownikiem pogodowym, logiczne że kilka czujników w takim sprzęcie musi być, wydaje się, ze niezbędnym do poprawnego i ekonomicznego spalania paliwa jest stosowanie sondy lambda (którą niektórzy producenci mają w standardzie, bez dopłaty), choć zastanawiam sie jak a jest żywotność takiej sondy,

natomiast jeśli czytam na forum wypowiedzi ludzi, którzy mają problemy z nastawami (których w automatycznym kotle być nie powinno - czyżby każdy palce wsadzał w tryby serwisowe urządzenia??), jeśli czytam wypowiedź guru, że PID to nie mamy ale mamy coś co działa jak PID, wcześniej ze ten PID nie jest wcale taki dobry, to dla mnie jest to jakieś zamotanie, to pojawia sie obraz kotła, który kosztuje dużo, w nazwie ma automat a ręcznie trzeba mu coś ustawiać... jakiś taki żenujący obraz...

Nie Edde, nie popisywałem się. Dałem Panu tylko do zrozumienia, że jeśli się krytykuje jakiś produkt należy mieć o nim elementarne pojęcie. Pan, jeśli w ogóle widział nasz kocioł, to było to tylko zdjęcie, i to marnej jakości ;). Łatwo jest rzucić byle zdaniem, skrytykować, i co dalej ??? Jesteśmy na tym forum po to by zasugerować rozwiązanie problemu, jeśli takowy się pojawi. Tak powinien postępować każdy użytkownik forum.

Pozdrawiam,

Bogdan Gawełek

Nie będę się rozpisywał na temat PID (każdy średnio inteligentny użytkownik Internetu potrafi wpisać w Google słowo PID), informuję natomiast, że w sterownikach R-ECO korzystamy z algorytmu RIS, który jest oparty o logikę rozmytą (fuzzy logic - ta nazwa jest Państwu chyba znana ;) )

A ja bym chętnie poczytał informacje wprost od specjalisty ds. automatyki procesów w kotłach retortowych.

Czym się różni PI od PID?

Jak działa algorytm RIS - i jaką rolę w nim pełni logika rozmyta ?

Dodam, że matematyczny model zjawisk występujących w kotle raczej nie sprawi mi problemu. Ewentualnie proszę o podanie rzetelnej literatury( nie koniecznie akademickiej) dot. tematu .

Mam jeszcze pytanie - co się stało z Waszą stroną internetową ?

........

Nie Edde, nie popisywałem się. Dałem Panu tylko do zrozumienia, że jeśli się krytykuje jakiś produkt należy mieć o nim elementarne pojęcie. Pan, jeśli w ogóle widział nasz kocioł, to było to tylko zdjęcie, i to marnej jakości ;). Łatwo jest rzucić byle zdaniem, skrytykować, i co dalej ??? Jesteśmy na tym forum po to by zasugerować rozwiązanie problemu, jeśli takowy się pojawi. Tak powinien postępować każdy użytkownik forum.

Pozdrawiam,

Bogdan Gawełek

to może warto by się postarać o lepsze zdjęcia, lub ich wiekszą ilość a nie tylko poglądowkę przodu kotła? mówię oczywiście o waszej stronie internetowej... tej z tymi "marnymi" zdjęciami ... :D

chyba ze gdzieś jeszcze są dostępne jakieś szczegółowe fotki? chciałem zobaczyć jak ten kocił wygląda i zbyt wiele nie zobaczyłem niestety :(

• 2 weeks później...

kocioł reco 18 kW. Trzeci sezon grzewczy i nagle po opróżnieniu popiołu nie chcą się domknąć drzwiczki popielnika. 3 godziny z tym walcze i nic. Dzwonie do serwisu a ten chce maila ze zdjęciami. Nie wiem jaki jest mail do Reco. Wrzucam w Google hasło reco i wyskakuje mi strona http://www.r-eco.pl - po kliknieciu na odnośnik ładuje się jakaś ruska strona mp3zero.ru na stronie jest napis że witryna zgłoszona jako dokonująca ataków - i dwa klawisze na stronie - wole nic nie przyciskać aby mi nie załadowali wirusa ruscy hakerzy.

Jaki jest mail i adres strony Reco?

Witam,

u mnie z piecem niby wzystko OK, 200m2 nowy dom, spala ok. 25kg na dobe, ale popiołu po 4 dniach full. Spieczone grudy węgla. Moje ustawienia: wegiel 29, dmuchawa 15, pompa 16,

co moze byc nie tak?

pozdrawiam

Gdyby mój tyle palił byłbym w 7 niebie a tak co 12 godzin worek węgla do zasobnika wrzucam. Widzę, że większość użytkowników poradziła sobie ze swoim piecem stąd te dewagacje nt. pidów, sridów i innych fazzi logik

Kilku kolegów z forum mających duże spalanie miało skontaktować się ze serwisem (na ich prośbę) - proszę napiszcie czy telefon pomógł i spadło Wam spalanie i w jaki sposób to uzyskaliście...

Może jest coś o czym nie piszą w instrukcji użytkowania a podają przez telefon ...

Witam ponownie,u mnie serwis po konsultacji telefonicznej wgrał nowe oprogramowanie.Co mi to dało ? -w nowej wersji jest to co było moją największą zmorą,czyli zbyt duży cug w kominie i przy minimalnej wartości dmuchawy 5 musiałem przysłaniać wentylator.Teraz po przeprogramowaniu wartość dmuchawy serwisant ustawił na 27! i jest super.Reszta moich ustawień to:

- węgiel- 42

- pompa CO- 34

pozdrawiam

U mnie był serwis z R-eco i ustawili zawór mieszający niemal na max 7/8. Wgrali mi tez nowy soft - dmuchawę mogę ustawiać dużo niżej. (poprzednii parametr 5 to obecnie 25). Muszę pochwalic Panów z serwisu - poświęcili mi dużo czasu i merytorycznie wyjaśnili wszelkie moje wątpliwości.

Swoją drogą nowy soft powinien być wgrywany gratis (mi wgrali gratis) gdyż poprzedni miał mniejsze możliwości ustawiania parametru dmuchawy co było przyczyną niedopalania węgla.

Nowe ustawienia spowodowały mniejsze spalanie, nadal jednak węgiel słabo się dopala i po 3 dniach mam pełny popielnik. Co gorsza byłem na kilka dni w berlinie i po moim powrocie popielnik był pełny,węgiel się wysypywał, sadza w całym piecu doprowadzona do czerwoności, dym wychodzil z zasobnika i czopucha, ogień w piecu był tak wielki że cudem mnie nie spopielił po otwarciu drzwiczek;-) - pewnie gdybym wrócił dzień później mogłaby być tragedia...

apropo ustawień i spalania:

temp 58-63

węgiel:27

pompa:18

dmuchawa:9 (wg nowego softu)

spalanie: 25-30kg/doba

temp w pomieszczeniach:21-22st

dogrzewam jednak wieczorami salon kominkiem.

witam!

mam mały problem z moim piecemreco 24kw do ogrzania okolo 300m2 do z bali 11cm plus welna 10cm !moi magicy zamontowali mi piec ponad rok temu grzalem tylko piewnice i wszystko bylo ok teraz właczylem wszystkie grzejniki w domu i strasznie duzo mi pali okolo 45 kg na dobe!mam duzo spiekow

!probowalem rozne nastawy jakie byly opisywane na forum nic nie pomaga!hydraulicy zrobili mi to bez zaworu trojdroznego nie ma go wogole czy moze to byc wlasnie tym spowodowane?teraz mam nastawy pompa 34 wegiel 26 dmuchawa 5 i tez mam sporo iskier jak dmuchaa załaczona mam komin z kamionki 20x20 okolo 11m!

prosze o cenne wskazowki!

pozdrawiam

Witam ponownie,u mnie serwis po konsultacji telefonicznej wgrał nowe oprogramowanie.Co mi to dało ? -w nowej wersji jest to co było moją największą zmorą,czyli zbyt duży cug w kominie i przy minimalnej wartości dmuchawy 5 musiałem przysłaniać wentylator.Teraz po przeprogramowaniu wartość dmuchawy serwisant ustawił na 27! i jest super.Reszta moich ustawień to:

- węgiel- 42

- pompa CO- 34

pozdrawiam

I tu moze byc problem.

1. Skad masz wegiel o tak WSPANIALEJ kalorycznosci !!!

2. W swoim ukladzie uzywasz przemyslowej pompy CO ??? z tego co podajesz to przez piec przeplywa 34 l / min

Ja ze swoich doswiadczen z piecem RECO 24kW z poczatku uruchomienia i walki z piecem, wnoskuje do poprawnej pracy pieca nalezy ustawiac wg kolejnosci:

1. Pompa CO - typowa pompa co Gunffos do domu jednorodzinnego w ukladzie otwartym przy 2 kondygnacjach przepomopwywuje przez piec 14 - 24 litrow/min. OD TEGO PARAMETRU ZAKLEZY SPALANIE ILOSCI WEGLA tzn. im wyzszy parametr pompa co tym z wieksza moca pracuje kociol = DUZE SPALANIE WEGLA

2. Kalorycznosc wegla - DOBREJ JAKOSI WEGIEL ma kalorycznosc w granicach 26 - 28

Wlasciwy dobor powyzszych parametrow ma kolosalny wplyw a prace kotla.

W dalszej kolejnosci ustawiamy:

3. dmuchawa po obserwacji jak kociol pracuje i jaki jest poziom wegla na palenisku.

Moje parametry to :

CO - 15

Wegiel - 23

Dmuchawa - 6 (ciag kominowy wiekszy niz wymagany dodatkowo czopuch przymkniety na 1/2)

Przedmuch - 22

Wygaszony - 35

Nie mam narazie wymienika cwu.

Kociolek pracuje bez przerwy od wrzesnia, spalanie okolo 24 kg/dzien, teraz jak mrozy to troszke wiecej.

Popiol wybierany 1,5 raza na tydzie z powodu marnej jakosci wegla.

Jak narazie nienarzekam, jest ok, i nie zaluje zakupu pieca.

Dodam jeszcze ze w insatlacji mam zawor mieszajacy 4-drozny, piec z wersja oprogr 6.5 + pogodowka ustawiona fabrycznie (tu producent jeszcze musi popracowac) + termostaty pokojowe.

witam!

mam mały problem z moim piecemreco 24kw do ogrzania okolo 300m2 do z bali 11cm plus welna 10cm !moi magicy zamontowali mi piec ponad rok temu grzalem tylko piewnice i wszystko bylo ok teraz właczylem wszystkie grzejniki w domu i strasznie duzo mi pali okolo 45 kg na dobe!mam duzo spiekow

!probowalem rozne nastawy jakie byly opisywane na forum nic nie pomaga!hydraulicy zrobili mi to bez zaworu trojdroznego nie ma go wogole czy moze to byc wlasnie tym spowodowane?teraz mam nastawy pompa 34 wegiel 26 dmuchawa 5 i tez mam sporo iskier jak dmuchaa załaczona mam komin z kamionki 20x20 okolo 11m!

prosze o cenne wskazowki!

pozdrawiam

Czy aby piecyk nie za maly na taki dom ???

Co do iskier i spiekow to = marnej jakosci wegie mam to samo + duzo popiolu

Co do ustawien pieca, poczytaj post powyzej.

tak - ustawienie zaworu 4-drogowego na niemal max spowodowało, że na grzejniki idzie temp niemal taka jak w piecu, cały układ jest mocno nagrzany i straty ciepła są mniejsze. Po uzyskaniu temperatury zadanej termostat wyłącza dopływ ciepłej wody na grzejniki i piec stoi ok 30min.

a termostat steruje piecem czy pompa CO.

Jak kociol zjedzie do temp. wygaszony to i tak odcina zasilanie pompy co.

Witam,

co moze byc nie tak?

pozdrawiam

A czy za bardzo nie ubywa wegla w retor... tzn zar sie obniza.

Spieki moga byc

1. kiepski wegiel co objawja sie duza iloscia popiolu, NIESTETY

2. zle dobrane parametry kalorycznosc, dmuchawa.

Kalorycznosc:

Jak za duza ustawiona w stosunku do rzeczywistej wegla , zar cofa sie w gląb retorty.

Jak za mala niedopalony wegiel w popielniku.

Dmuchawa jak spieka i ida iskry nalezy obnizac uwzgledniajac przy tym jaki jest poziom zaru w retor.