Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł MCI R-ECO Automat - stało się :) - FOTKI, Opinnie

Wojtek86

Recommended Posts

Witam

Czy ktoś z użytkowników RECO używa trybu pogodowego.

Mój czujnik temp. zewn. dodaje przy temp 0st C +2 , a przy minus 16 pokazuje -11 st. Dotkliwa zmiana podczas mrozów. Serwis stwierdził że to norma i może się mylić o 6st C oraz wspominał coś o uśredniani temp. w czasie.

Drugi czujnik temp zew. (z innego pieca) pokazuje jeszcze większe bzdury.

Wiem że można zmienić char. temp. ale w piecu za ponad 10k mogli by się bardziej postarać dodając do tego

-krzywo wykonaną klapę zasobnika (dymiło się ) i kiepską jego naprawę,

-przyciski sterownika,

-mało funkcjonalny sterownik (kiepski sterowanie pogodowe, obniżenie temp.tylko jedne na dobę)

- spore problemy z ustawieniem pieca ( ustawienia przez serwisanta oraz instalatora również niewiele dały)

niedomykające się drzwiczki w innym piecu tej firmy

Skłaniają mnie do wniosku że kupując ten piec dałem ciała.

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chyba trafił się Tobie piec który spadł z samochodu :evil:

osobiście korzystam z automatyki pogodowej - działa OK.

Nie mniej jest w pewnym stopniu ułomna - dlatego już zamówiłem i czekam na termostat pokojowy (oszczędności na kotle rzędu 30%)

Termostat który zamówiłem "uczy" się ilości cyklów do nagrzania domu vs. temp. na zewnątrz.

W przyszłym tygodniu będzie instalacja.

ogólnie z pieca jestem zadowolony 8)

i jeszcze jedno - wszystkie urządzenia grzewcze, które posiadam lub posiadałem przekłamują temp. zewnętrzną - nie mam pojęcia dlaczego. Wyjątkiem był kocioł olejowy DeDietrih.

a tak solary, kociol, etc - są obarczone blędem.

Nie mniej, jak tydzień temu było ok -30oC w domu miałem ciepło (20oC) - czyli automatyka się spisywała.

Też kombinowałem z deflektorem ale raczej jego rolę miały spełniać cegły szamotowe (2-3 sztuki) ustawione na wstawionym ruszcie.

Serwisanci reco wypowiadali się o moim pomyśle raczej mało przychylnie.

Ale patrząc na budowę np. ling duo i jego mniejszym zapotrzebowaniu na opał myślę że jednak warto coś wstawić w tą pustą przestrzeń nad górnym paleniskiem reco.

sterownik pokojowy się u mnie nie sprawdza, powoduje wychłodzenie kotła do 35 stopni i później żmudną pracę do np. 60 stopni. (temp pieca u mnie w układzie w całości idzie na bojler)

Również próbowałem pomysłu ashena z cegłami szamotowymi ale wynik raczej mierny w/g mnie. Nie wiem na ile mogłoby pomóc to urządzenie: http://allegro.pl/item896054943_deflektor_plyta_promiennikowa_do_pieca_zeliwo.html - bo myślę, że konstrukcja tego kotła jest hmm jakby ułomna. Z ciekawością poczytam o doświadczeniach z takim deflektorem. Serwis MCI spoczął na laurach bo nie widziałem w tym sezonie aby udzielali się na forum - pewnie nie rozwijąją już swojego produktu i oprogramowania. W moim przypadku sterownik pokojowy powoduje wyłączenie kotła i pracę tylko na przedmuchach i ew. zagrzewanie c.w.u. Po ponownym uruchomieniu się pieca faktycznie temperatura na kotle spada do ok. 40 stopni i pomału rośnie. Generalnie cieszę się, że wiosna coraz bliżej bo spalanie w tym kotle to masakra :evil:

Mój czujnik temp. zewn. dodaje przy temp 0st C +2 , a przy minus 16 pokazuje -11 st. Dotkliwa zmiana podczas mrozów. Serwis stwierdził że to norma i może się mylić o 6st C oraz wspominał coś o uśredniani temp. w czasie

Witam! Czujnik będzie pracować dobrze tylko zainstaluj go na płytce styropianowej i uszczelnij otwór w murze którego wychodzi kabel.

- Ja również kombinowałem z cegłami szamotowymi (poprzedniej zimy) władowałem 6 sztuk - zauważyłem dłuższe przestoje ale powstał problem z czyszczeniem pieca . Znalazłem lepszy pomysł - jeśli otworzycie górne drzwiczki pieca to zauważycie po obu stronach dwa wystające elementy,na nich położyłem blachę 5mm .Dałem ok centymetra luzu z trzech stron, z przodu ok. trzech cm.. tym sposobem gorące powietrze "chodzi"po ściankach pieca i jeszcze jedna zaleta mniej czyszczenia dużo pyłu spada na tą półkę. U mnie działa tak już drugi rok , mały wydatek -polecam .

-Pozdrawia -Jean.

jean58 - Twoja metoda jest dosyć ryzykowna, zostawiając tylko kilka cm na ujście spalin mocno ograniczasz ciąg komina - zapominasz o nieszczelnościach pieca którymi może wydostawać się tlenek węgla - o tragedię nietrudno...

Faktycznie, szkoda że serwis ograniczył swoją działalność w tym wątku.

Wątek ma już ponad 42,000 odsłon co czyni go jednym z najpopularniejszych jeśli chodzi o pieco CO.

Dla producenta to fantastyczny kanał komunikacji z z klientami lub potencjalnymi zainteresowanymi. Firma MCI jednak nie potrafi lub nie chce wykorzystać tej drogi dla swoich celów marketingowych. Szkoda.

Skorzystaliby na tym jak sądzę wszyscy.

Również próbowałem pomysłu ashena z cegłami szamotowymi ale wynik raczej mierny w/g mnie. Nie wiem na ile mogłoby pomóc to urządzenie: http://allegro.pl/item896054943_deflektor_plyta_promiennikowa_do_pieca_zeliwo.html - bo myślę, że konstrukcja tego kotła jest hmm jakby ułomna. Z ciekawością poczytam o doświadczeniach z takim deflektorem. Serwis MCI spoczął na laurach bo nie widziałem w tym sezonie aby udzielali się na forum - pewnie nie rozwijąją już swojego produktu i oprogramowania. W moim przypadku sterownik pokojowy powoduje wyłączenie kotła i pracę tylko na przedmuchach i ew. zagrzewanie c.w.u. Po ponownym uruchomieniu się pieca faktycznie temperatura na kotle spada do ok. 40 stopni i pomału rośnie. Generalnie cieszę się, że wiosna coraz bliżej bo spalanie w tym kotle to masakra :evil:

witam pozdrawiam wszystkich urzytkowników

Jak widze mieszkamy blisko i mamy podobne problemy z reco

jean58 - Twoja metoda jest dosyć ryzykowna, zostawiając tylko kilka cm na ujście spalin mocno ograniczasz ciąg komina - zapominasz o nieszczelnościach pieca którymi może wydostawać się tlenek węgla - o tragedię nietrudno...

Wątek ma już ponad 42,000 odsłon co czyni go jednym z najpopularniejszych jeśli chodzi o pieco CO.

Dla producenta to fantastyczny kanał komunikacji z z klientami lub potencjalnymi zainteresowanymi. Firma MCI jednak nie potrafi lub nie chce wykorzystać tej drogi dla swoich celów marketingowych. Szkoda.

Witam serdecznie, informujemy szanownych forumowiczów, że bacznie obserwujemy ten wątek. Dzięki między innymi Waszym uwagom ciągle ulepszamy nasze produkty i wzbogacamy je o nowe funkcjonalności. Kotły węglowe wyposażyliśmy w nowe wersje sterowania, dostępne są też nowe palniki na eko-groszek i miał węglowy. Powstały też nowe kotły na inne rodzaje paliwDo naszych kotłów węglowych produkujemy dedykowany palnik do spalania peletu (można go stosować zamiennie z palnikiem retortowym). Wszelkie informacje są dostępne na naszej stronie internetowej.

Pozdrawiam,

Serwis MCI

...

i jeszcze jedno - wszystkie urządzenia grzewcze, które posiadam lub posiadałem przekłamują temp. zewnętrzną - nie mam pojęcia dlaczego. Wyjątkiem był kocioł olejowy DeDietrih.

a tak solary, kociol, etc - są obarczone blędem.

Nie mniej, jak tydzień temu było ok -30oC w domu miałem ciepło (20oC) - czyli automatyka się spisywała.

raczej nie zamierzam stosować zewn. czujnika temperatury i sterowania pogodowego, z prostej przyczyny:

nie sprawdza sie w 100% (taj jak piszecie :D ),

a poważnie to wg mnie, żeby to działało na 100%, musiałby być na zewnątrz dodatkowy czujnik siły wiatru :D.

W bezwietrzną pogodę przy -20C jest cieplej w domu niż gdy wieje i jest -1C.

Wiatr niestety wywieje całe ciepło (nawet przy zamkniętych drzwiach i oknach ;) )

Witam serdecznie, informujemy szanownych forumowiczów, że bacznie obserwujemy ten wątek. Dzięki między innymi Waszym uwagom ciągle ulepszamy nasze produkty i wzbogacamy je o nowe funkcjonalności. Kotły węglowe wyposażyliśmy w nowe wersje sterowania, dostępne są też nowe palniki na eko-groszek i miał węglowy. Powstały też nowe kotły na inne rodzaje paliwDo naszych kotłów węglowych produkujemy dedykowany palnik do spalania peletu (można go stosować zamiennie z palnikiem retortowym). Wszelkie informacje są dostępne na naszej stronie internetowej.

Pozdrawiam,

Serwis MCI

ile kosztuje wymiana oprogramowania mam piec 2 lata

ver 6,3

dmuchawa za bardzo wieje nawet na 5

brak mozliwosci sterowania pompą podłogówki

raczej nie zamierzam stosować zewn. czujnika temperatury i sterowania pogodowego, z prostej przyczyny:

nie sprawdza sie w 100% (taj jak piszecie :D ),

a poważnie to wg mnie, żeby to działało na 100%, musiałby być na zewnątrz dodatkowy czujnik siły wiatru :D.

W bezwietrzną pogodę przy -20C jest cieplej w domu niż gdy wieje i jest -1C.

Wiatr niestety wywieje całe ciepło (nawet przy zamkniętych drzwiach i oknach ;) )

Kolega chyba troszkę przesadził, może to kwestia ocieplenia domu.

Sterowanie pogodowe jest moim zdaniem najbardziej efektywnym i ergonomicznym sposobem regulacji temp. w budynku.

Niestety aby to dobrze działało to musi być regulator w którym możemy ustawić kilka różnych obniżeń temp. w różnych przedziałach czasowych z uwzględnieniem dni tygodni, a najlepiej posiadający kalendarz.

I tak np. obniżenie nocne o 5st. od 22 do 7 rano, w godzinach w których jesteśmy w pracy obniżenie o 3 st. (nie licząc sobót i niedziel), a wszystko uzależnione od temp panującej na zewnątrz i uwzględniające temp min na piecu. Czyli jeśli temp. opadnie do -20 st to nie gonię do kotłowni bo piec sam się przestawia.

Instalowałem kiedyś regulatory temp. LUMELA w rozległym zakładzie, kilka budynków różne przeznaczenie itp. Oszczędności ogromne, funkcjonalność i bezawaryjność, wizualizacja i sterowanie na kompie, inwestor zachwycony, a ja kupiłem sobie takie coś...... i jeszcze znajomych nakłoniłem do zakupu bo rok temu nie było ani jednej negatywnej opinii na temat tych pieców.

W sąsiedztwie mam producenta kotłów, mogłem kupić za 1/3 ceny MCI i byłbym tak samo zniesmaczony ale za to mniej spłukany.

Witam.

Przebrnąłęm przez wszystkie strony, uffff, ale warto było sporo sie dowiedziałem. Ciężko było ustawić mi mojego reco 36kW, jak juz doszedłem do dobrych wyników, okazała sie mała zmiana w instalacji i wszystko poszło sie ... Kolejne godziny przy piecu i szukanie właściwej konfiguracji. Wbrew pozorom założenie dodatkowej pompki w instalacji zmienia wszystko o 180 st. Piec nie dochodził mi do zadanej temp wiec zmienna pompa co w góre, doszedlem do wartości 41, aż mnie to zszokowało ale temp osiaga w końcu ładnie. Do tego kosmetyczna konfiguracje wegla na 34 z 33 i obniżenie dmuchawy z 33 na 27. Z jednego zasobnika wybieram poł wiadra popiołu, bez spieków. Jednakże obecne mrozy (-24 st) nocne dają popalic i zasobnik starcza średnia na 3-4 dni. Mógłby już zelżeć, bo pewnie znowu będzie wycieczka po transport groszku. W skrócie:

Dom 300m2, porotherm 44, ocieplony wełną, dach wełna 40cm, śnieg ładnie leży na dachu, wiec ciepło przez dach nie ucieka jak obserwuje u sąsiadów.

Pompa co:41

Węgiel: 34

Dmuchawa: 27

witaj

gdzie dałeś tą pompkę

ja tez dołożyłem druga do podłogówki z niezaleznego zasilania od razu z zasilania przed zaworem 3 droznym i efekt jest taki ze przy normalnej zalecanej Pompie co 20-25 grzejniki do polowy ciepłe i podłogówka dopycha w momencie wyłączenia pompy grzejników a włączenia bojlera

węgiel niepopalony 28

Zastosowałem Twoje parametry wieczorkiem po czyszczeniu i

Dziś rano równy kopczyk popiołu na dole.

hura wreszcie dopala .

Płomień równy i wysoki piec szybko się nagrzewa w porównaniu z poprzednimi ustawieniami

Jaką wersje oprogramowania posiadasz?

ja 6.3

Dmuchawę mam na 5 i przesłoniętą w 80 proc temp 62 st i zawór 3drozny na 5/10 oraz Twoje magiczne Pompa CO 41 j(a dałem 44) bo Tak zapamiętałem Węgiel 34

Węgiel z Juliana

Zamie nie zasilanie wody pompki podłogówki za za pompką co i podepnę się do sterownia z pieca

Po pale jeszcze 3 dni i potwierdzę ze wszystko ok

chciałem sugerować się tym że parametr pompa co ma spadać przy dochodzeniu do temp zadanej i kaloryczność

Czyli mój wniosek taki nie patrzeć na nic tylko posłuchać bardziej doświadczonych

Pozdrawiam Darek

:)