Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł MCI R-ECO Automat - stało się :) - FOTKI, Opinnie

Wojtek86

Recommended Posts

Pellet na dzien dzisiejszy 450 zl i maja tego odgroma , , Mam od 2- lat piec na pellet taka (KOZE) w salonie zuzycie na ogrzewanie w tamtym sezonie 1200kg. na 100m2 tem. w pomieszczeniach 22-24 st. i powiem jedno pellet pellet i nic innego jak trzeba bede z zagranicy przywozil ,wozilem cegly,cement to i pellet przywioze na dzien dzisiejszy pellet w Ausrii 150Eur.

3,25x150=487zl :D

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

piejar napisal

OKi ale ekogorszek mam po 550 a jego kaloryczność jest znacznie wyższa.

Jak masz pelety to tylko palić i grzać się w ciepełku

Kotlownia bardzo mala ,piwnicy brak niema gdzie skladowac ,a tak dziura w sciane zasobnik na zewnatrz i nie mam brudu a pranie chcem jeszcze tam gdzie kociol suszyc chyba zly dom wybudowalem :wink:

• 1 month później...
Czy ktoś z szanownych użytkowników naszych kotłów korzysta z termostatu pokojowego ? Jestem zainteresowany kupnem takiego urządzenia i chciałbym dowiedzieć się jak się sprawuje i jaki to model.

pozdrawiam

Mam dwa - Jeden stacjonarny (kabel od sterownika do pieca), drugi przenośny (połaczenie radiowe) - pozwala to na przenoszenie pomiedzy pomieszczeniami.

Wazne przy wyborze - histereza = jaki spadek temperatury od zadanej spowoduje zalaczenie pieca, wskazana brac sterownik z jak najmiejsza histereza. Ja ma Eurostera 2006 TX http://www.euroster.pl/index.php?euroster=e2006tx w wersji bezprzewodowej z histereza 0,4 i 1 do wyboru. Uzywam 0,4 jak znajdziesz z mniejsza to bierz lepiej pozwala sterowac piecem (po spadku temp. piec bedzie potrzebowal mniej czasu do osiagniecia ustawionej temp.)

Co sprawuje sie dobrze, utrzymuje zadana temp. mozna w cyklu tygodniowym z dokladnoscie 0.5 h ustawic jaka ma byc temp. i w prosty sposob przejsc w miare potrzeby na sterownianie reczne. Piec wspopracuje z nim dobrze.

znów mam powtórke z rozywki z ubiegłego roku

Grzejąc samą podłogówkę (60m2) piec zużywa 150kg węgla na tydzień. Włączajac do tego grzejniki zużywa tyle na 4-5 dni. Co 3 dni mam pełny zbiornik popiołu.

Temperatura z zadanej 65 stopni spada do 60 w 15 minut - na zewnatrz jest +7 stopni. Horror...

Ten piec jest po prostu fatalny.

znów mam powtórke z rozywki z ubiegłego roku

Grzejąc samą podłogówkę (60m2) piec zużywa 150kg węgla na tydzień. Włączajac do tego grzejniki zużywa tyle na 4-5 dni. Co 3 dni mam pełny zbiornik popiołu.

Temperatura z zadanej 65 stopni spada do 60 w 15 minut - na zewnatrz jest +7 stopni. Horror...

Ten piec jest po prostu fatalny.

Nie łam się. U mnie w tej chwili (około 0 stopni C) piec nie osiąga temperatury zadanej i 24 godziny na dobę sobie pracuje. Mam ustawioną temp 55 stopni a przy 54 mnie wk...ia.

Czy u Was też tak jest, że temp na kotle jest 54 a zaraz na wyjściu jest od 8 do 16 stopni mniej ?! Powoduje to, że w kaloryfery zamiast temp z kotła (około) idzie o tyle właśnie mniej. Pamiętam, że gdy piec osiągał temperaturę normalnie taka różnica była zawsze. Serwis przyjechał przeciścił styki, wgrał ver 6.5 a różnica jak była tak jest nadal. Jesienią przy temp. 7 - 10 stopni udało mi się tak piec ustawić, że worek (25 kg) spalał w półtora dnia a teraz worek na 12 - 14 godzin. Ekonomiczny ten piec jest tylko w prospekcie marketingowym.

Czy ktoś z szanownych użytkowników naszych kotłów korzysta z termostatu pokojowego ? Jestem zainteresowany kupnem takiego urządzenia i chciałbym dowiedzieć się jak się sprawuje i jaki to model.

pozdrawiam

Mam dwa - Jeden stacjonarny (kabel od sterownika do pieca), drugi przenośny (połaczenie radiowe) - pozwala to na przenoszenie pomiedzy pomieszczeniami.

Wazne przy wyborze - histereza = jaki spadek temperatury od zadanej spowoduje zalaczenie pieca, wskazana brac sterownik z jak najmiejsza histereza. Ja ma Eurostera 2006 TX http://www.euroster.pl/index.php?euroster=e2006tx w wersji bezprzewodowej z histereza 0,4 i 1 do wyboru. Uzywam 0,4 jak znajdziesz z mniejsza to bierz lepiej pozwala sterowac piecem (po spadku temp. piec bedzie potrzebowal mniej czasu do osiagniecia ustawionej temp.)

Co sprawuje sie dobrze, utrzymuje zadana temp. mozna w cyklu tygodniowym z dokladnoscie 0.5 h ustawic jaka ma byc temp. i w prosty sposob przejsc w miare potrzeby na sterownianie reczne. Piec wspopracuje z nim dobrze.

Zakupiłem aurotona 2005 tx - tam jest możliwość ustawienia hjist. 0,5 lub 1 stopień. Na chwilę obecną w mieszkaniu mam 21 stopni i więcej nie będzie przy tych ustawieniach na piecu i otworze na strych nie ocieplony jeszcze. W poniedziałem zamierzam zatkać i ocieplić ta dziurę i zobaczę co z tego wyjdzie.

Wczesniej jak było jeszcze w miarę ciepło pozyczony auraton wyłączał piec i nawet bardzo długo sobie piec odpoczywaj tak ze mi prawie wygasł (zle dobrany czas przedmuchów). Tak więc wszystko jeszcze przede mną. Dzięki za odpowiedz.

pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich pytając:

CZY DOSZLISCIE PO PORZĄDKU ZE SWOIMI R-eco??

Buduje wg projektu M02a (konkursowy), mialem juz praktycznie wybrany piec, ale po przeczytaniu Waszych postów juz nie jestem taki zdecydowany...

Przyznam, ze kupujac piec za 10 tys myslalem, ze kupie sobie odrobine wygody-czyli brak spedzania wolnego czasu na kolanach w kotlowni :/

Czy Wasze klopoty juz sie skonczyly? Czy raczej powinienem szukac innego faworyta?

Pozdrawiam i bardzo prosze o odpowiedzi!!

Witam wszystkich pytając:

CZY DOSZLISCIE PO PORZĄDKU ZE SWOIMI R-eco??

Buduje wg projektu M02a (konkursowy), mialem juz praktycznie wybrany piec, ale po przeczytaniu Waszych postów juz nie jestem taki zdecydowany...

Przyznam, ze kupujac piec za 10 tys myslalem, ze kupie sobie odrobine wygody-czyli brak spedzania wolnego czasu na kolanach w kotlowni :/

Czy Wasze klopoty juz sie skonczyly? Czy raczej powinienem szukac innego faworyta?

Pozdrawiam i bardzo prosze o odpowiedzi!!

Witam

Nie na kolanach lecz raczej na podstawce (przynajmniej jeśli chodzi o załadunek zasobnika :)

Mój R-eco 25kW chodzi bez przerwy od października 2007 i mogę śmiało powiedzieć że zimą spalanie wynosi +- 25kg na dobę - 230m2 użytkowej w tym jakieś 35m2 podłogówki. W moim przypadku wylot czopucha mam przymknięty na 50% i czyszczę wymiennik szczotą drucianą co 1,5-2 miesiące.

Przy dłuższej przerwie w czyszczeniu wydajność kotła wyraźnie spada :(

:) "na kolanach" mialem na mysli klęczenie i czujną obserwację płomienia w poszukiwaniu optymalnych ustawień :)

Kozic1 , 25kg na dobę to całkiem przyzwoity wynik (przy takiej powierzchni).

Czyli generalnie z kotła jesteś zadowolony?

Ja do ogrzania mam 160m2 urzytkowej, w tym ok 50m2 podłogówki plus zasobnik CWU--> skoro u Cienie 25kW daje spokojnie rade, to może warto by było się zastanowić nad 18kW...

Rozumiem, ze latem ogrzewaz wodę urzytkową tym kotłem? Jak wtedy wygląda sytuacja ze zużyciem eko groszku? I jaki masz zasobnik CWU?

Pozdrawiam i z góry dzieki za odp :)

Niestety ten piec ma jedną olbrzymią wadę co wg mnie go dyskwalifikuje jak na piec za >10tys pln - wewnątrz nie jest zabudowany żeliwem, szamotem czy czymś innym co by utrzymywało temperaturę na dłużej.

Wnętrze tego pieca to po prostu jedna wielka pusta przestrzeń więc ciepło ucieka bezpośrednio do komina...nic go w piecu nie zatrzymuje (górny ruszt to za mało).

Sam wykombinowałem, żeby umieścić tam jeszcze jeden ruszt górny, są nawet specjalne półeczki, a na nim cegły szamotowe. To powinno zatrzymać ciepło na dłużej.

Póki co nadal piec nagrzewa się do zadanej temp 20-30min (histereza ledwo 4stopnie) i trzyma temp zadaną na poziomie histerezy ledwo 10-12minut...

Kotły stalowe lepiej akumulują ciepło, tymczasem tu wg producenta jest najwyższej jakości żeliwo z włoskich odlewni - jednak totalnie nie spełnia swojej funkcji.

Skutkiem szybkiego wychładzania się pieca jest oczywiście większe zużycie paliwa...

Na dzień dzisiejszy za wzorowy model pieca żeliwnego uważam LInga - tam faktycznie wnętrze jest mocno zabudowane skutkiem czego piec długo trzyma ciepło.

Witam, jestem tutaj nowy, choć przegladam co się tutaj dzieje, szczególnie, że planuję ulepszenie mojego kotła, a własciwie przejście na pelet.

Z moich doświadzeń z kotłem na węgiel mogę wymienić wiele dobrego, szczegolnie jego ekonomiczność i niewielkie zaangażowanie czasowe.

W skrócie w domu w którym zamontowałem kocioł widze oszczędność, szczególnie, że zużywa mniej paliwa niż w wersji tradycyjnego poprzednika i przy dodatkowym zwięszeniu członków rodziny. Co do ceny, rzeczywiście jest wyższa, jednak wydaje mi się że warto było, patrzac z perspektywy 3 pełnych sezonów zimowych oraz letnich w tym konkretna zima 2005/2006, szczególnie, ze sąsiadowi padł kocioł atomatyczny po 3 latach, i co z tego że wymiana była gwarancyjna jak kłopotów mu nie zrekompensowano oraz dochodzenia czy to wymiana gwarancyjan czy nie..., obym nie wykrakał, chociaż tutaj trochę to pewnie jeszcze czasu zostało na tego typu niespodzianki

w domu nie mam czasu na siedzenie w kotłowni, ale patrze wynikowo - jest ok.: popiołu mało, wiec roboty też nie za wiele, wegiel przywożę raz w roku w okresie kwiecień-maj, stały dostawca, więc praktycznie mam zbyt wielu korekt na ustawianiach, chociaż nie ukrywam że pomimo dostaw z tej samej kopalni oraz przez tego samego przewoźnika muszę lekko korygować ustawiania, ale to opanowałem.

co do kotła ling to etapie zakupu nie spotkałem go w ofercie handlowej, chyba został wypuszczony później na rynek.

Przypuszczam, że ceramika może dodatkowo wpływać na efektywność spalania, jednak elementy blaszkowe pomiędzy człoonami i radiatorami są do mnie pomyłką i nie wyobrażam sobie zabawy podczas czyszczenia tego kotła, szczegónie w głębszej części kotła i zakładaniu blaszki gdy ona spadnie

Co do zasobnika, zależało mi na wielkosci, a ten kocioł miał jeden z większych zasobników na rynku co pozwala mi na większy spokój w zakresie biegania do kotłowni w celu jego uzupełnienia.

Tyle z moich spostrzeżeń

:) "na kolanach" mialem na mysli klęczenie i czujną obserwację płomienia w poszukiwaniu optymalnych ustawień :)

Kozic1 , 25kg na dobę to całkiem przyzwoity wynik (przy takiej powierzchni).

Czyli generalnie z kotła jesteś zadowolony?

Ja do ogrzania mam 160m2 urzytkowej, w tym ok 50m2 podłogówki plus zasobnik CWU--> skoro u Cienie 25kW daje spokojnie rade, to może warto by było się zastanowić nad 18kW...

Rozumiem, ze latem ogrzewaz wodę urzytkową tym kotłem? Jak wtedy wygląda sytuacja ze zużyciem eko groszku? I jaki masz zasobnik CWU?

Pozdrawiam i z góry dzieki za odp :)

Witam

Generalnie z kotła jestem zadowolony, choć zgadzam się z opinią ashen co do szybkości wychładzania się kotła. Uwagę mam jedynie do szybkości rdzewienia wnętrza zasobnika: pomimo otwierania foliowych worków na około 1 tydzień przed wsypem do zasobnika, ten wykazał pierwsze oznaki utleniania po około 8 miesiącach - szczególnie od strony nieogrzewanej. krople wody zbierają się wewnątrz klapy, sufitu i na ściankach zasobnika :( Latem musiałem szczotą drucianą zesrkobać fabryczną farbę (poszło o dziwo łatwo) i pokryłem grubo, dwukrotnie hamerajtem na rdzę. No i oczywiście zamontowałem sobie wewnątrz zasobnika lampkę na 1Watową diodową "żarówkę", bo ciemość jak u murzyna w d...

Zasobnik CWU ma pojemność 200l i latem ogrzewałem go kotłem - przy temp. 45oC cały zasobnik - 7 worków - wystarczył na 32-35dni! a popiołu z tego została niepełna rynienka :)

Rynienkę wywaliłem poza kocioł aby popiół swobodnie spadał - dzięki temu można rzadziej wybierać popiół - powinna być szuflada (info dla serwisu).

Szkoda, bo pasuje mi ten piec (R-eco), bo jego GŁĘBOKOŚĆ to jedyne 50cm + czopuch, a kotłownie mam taką, ze przydałby sie "płytki" piec :)

No i wygląda fantastycznie, no ale piec ma grzac a nie wygladac :(

A uwagi Kozic'a1 --> nie za fajnie, ze juz po 9 miesiacach podajnik rdzewieje-nie spodziewałbym się :(

Natomiast co do spalania- myślisz, ze jak byś mial piec innej firmy (np. wspomnianego przez Ashen'a Linga), to spalanie bylo by mniejsze, niz 25kg/24h?? (oczywiście zakladamy taką sama moc kotła).

Witam

Wczoraj zastałem po powrocie do domu następującą sytuację: nie działają dmuchawa, podajnik i pompy CWU i CO. Wyłącznik STB nie zalączył się. Reset (wyjęcie wtyczki) nic nie pomaga :(

Dzwonię i mailuję do serwisu - po 5 minutach oddzwania miły Pan i radzi sprawdzić bezpiecznik zwłoczny 2,5A - bingo! przepalił się. Wymieniam na nowy i wszystko zaczyna działać.... ale tylko przez 5sekund, potem i ten się przepala. kolejny telefon do serwisu i ten sam miły Pan radzi m.innymi aby zerknąć do ślimaka gdyż zapewne on się zablokował i pewnie nie zerwał zawleczki. znów bingo! Trochę trwało wybranie ponad 120kilo groszku z zasobnika i po oczyszczeniu śruby wszystko wróciło do normy. Sytuacja ta była pierwszą od ponad roku używania kotła czyli całkiem nieźle.

Reasumując, ważną zaletą tego kotła jest również kompetentny serwis, na którego pomoc można liczyć.

A kolejna uwaga dla serwisu: przydała by się blokada spadającego węgla tuż nad ślimakiem - aby z bocznego rewizyjnego otworu można było korzystać bez opróżniania zasobnika.

a czy wydając już te 10tys. nie warto wybrać kotła ze sterowaniem typu PID czy Fuzzylogic zeby nie "klęczeć" nad ustawieniami, przedmuchami, histerezami itp itd. ?

Edde

Poczytaj proszę posta: PostWysłany: Wto, 11 Marzec 2008 12:13 - na poprzedniej, 4 stronie jest o PID a r-eco...

pozdrawiam.