ashen 28.10.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 teraz mam ustawione na :temp: 57 węgiel: 30pompa co: 15dmuchawa: 8 jest już dużo lepiej. spalanie ok 30kg/doba, zdecydowanie mniej niedopalonego pumeksu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adas76 02.11.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 u mnie: temp. 60 węgiel 30 dmuchawa 10 pompa 16 Za radą znajomego wyłączyłem podłogówkę i zużycie spadło o ponad 30% - w okolicach 30 kg na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 04.11.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 kiedyś ktoś mi na forum powiedział że mam zawołać serwisanta żeby mnie nauczył oszczędnie palić w piecu na ekogroszek dziś był serwisant i wiedział mniej niż ja a nawet coś zepsuł a naprawiając to co zepsuł odizolował jeden z czujników... mam Reco 18 ostatecznie ma być 150 m2 i bojler w tym około 45 m2 podłogówki. i stąd moje pytania 1. czy kocioł nie jest za mały?? w tej chwili - dom niewykończony i nieocieplony, nie podłączony bojler - zacząłem grzać, wszystkie grzejniki i podłogówka włączone - piec maksymalnie osiąga 58-61 stopnie, pali jak zaraz 40-50 kg na dobę, manipulowanie pompą zgodnie z instrukcją nie wiele zmienia. dziś jak był serwisant uznał ze piec jest za mały i rzeczywiście po zamknięciu podłogówki piec zaczął dogrzewać jak należy (ten sam serwisant mówił że osiemnastka wystarczy) 2. czy spieki (takie pęcznienie na talerzu) są powodowane jakością węgla czy parametrami spalania?? 3. czy węgiel powinien na talerzu tworzyć mały kopczyk czy być na równie z talerzem?? 4. czy udało się wam osiągnąć płomień pokazany w instrukcji?? tzn 10-25 cm nad dolny ruszt, u mnie płomień jest stosunkowo wąski i niski - im większy parametr dmuchawa tym węższy, najlepiej to wygląda na najniższym parametrze dmuchawa. ale już niżej się nie da. kolor ognia na najniższym żółto pomarańczowy nie dymi. czy nadal za dużo powietrza. 5. czy rura do komina u Was jest gorąca czy raczej ciepła?? - podejrzewam że większość ciepła zwiewa mi przez komin a poza tym jak na piec za 10 tys zł to mogliby dawać porządną szczotka do czyszczenia pieca - ta szczota do dużych butelek to żenada i obciach proszę o opinię - tylko tak żebym wiedział o co chodzi hehehheheh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 06.11.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 podciągam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 07.11.2007 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 kiedyś ktoś mi na forum powiedział że mam zawołać serwisanta żeby mnie nauczył oszczędnie palić w piecu na ekogroszek dziś był serwisant i wiedział mniej niż ja a nawet coś zepsuł a naprawiając to co zepsuł odizolował jeden z czujników... Musiał zepsuć żeby miał co naprawiać. mam Reco 18 ostatecznie ma być 150 m2 i bojler w tym około 45 m2 podłogówki. i stąd moje pytania 1. czy kocioł nie jest za mały?? w tej chwili - dom niewykończony i nieocieplony, nie podłączony bojler - zacząłem grzać, wszystkie grzejniki i podłogówka włączone - piec maksymalnie osiąga 58-61 stopnie, pali jak zaraz 40-50 kg na dobę, manipulowanie pompą zgodnie z instrukcją nie wiele zmienia. dziś jak był serwisant uznał ze piec jest za mały i rzeczywiście po zamknięciu podłogówki piec zaczął dogrzewać jak należy (ten sam serwisant mówił że osiemnastka wystarczy) Na 150 m2 pow ogrzewanej powinien spokojnie wystarczyć pod warunkiem że ocieplisz chałupę. A czy masz ocieplony dach? Jeżeli nie to mnóstwo ciepła ucieknie Ci właśnie tamtędy. Jeżeli planujesz dom w takim stanie ogrzać do 23 degC to szkoda paliwa - ocieplisz to będzie OK. Sam zaizolowanie dachu radykalnie zmniejszy Ci spalanie. W początkowej fazie u siebie nie grzałem podłogą (bo jeszcze nie miałem ułożonych pętli) i zasobnik wystarczał mi na 3-4 dni czyli brał ponad 40 kg/dobę. Szkoda grzać niebo nad chałupą. Nastaw się raczej przeciwzamrożeniowo. 2. czy spieki (takie pęcznienie na talerzu) są powodowane jakością węgla czy parametrami spalania?? Wg moich obserwacji zależy to od ilości powietrza ale nie jestem ekspertem IChPW 3. czy węgiel powinien na talerzu tworzyć mały kopczyk czy być na równie z talerzem?? U mnie jest lekki kopczyk a na talerzu wokół leży popiół. Wieczorem cyknę Ci fotkę. 4. czy udało się wam osiągnąć płomień pokazany w instrukcji?? tzn 10-25 cm nad dolny ruszt, u mnie płomień jest stosunkowo wąski i niski - im większy parametr dmuchawa tym węższy, najlepiej to wygląda na najniższym parametrze dmuchawa. ale już niżej się nie da. kolor ognia na najniższym żółto pomarańczowy nie dymi. czy nadal za dużo powietrza. Jezeli masz "nisko" lub raczej "głęboko" żar, to ogień jest mikry. Spróbuj podnieść nieco żar dodając ręcznie więcej węgla. 5. czy rura do komina u Was jest gorąca czy raczej ciepła?? - podejrzewam że większość ciepła zwiewa mi przez komin W czasie palenia umiem przyłożyć rękę do dolnej powierzchni rury wylotowej ale za długo jej nie utrzymam. Po mojemu jest to jakieś 60-70 degC. Piece żeliwne mają przeważnie słabszy odzysk ciepła bo trudniej jest wydłużyć drogę przepływu spalin. U mnie w blaszaku spaliny lecą chyba 2x góra -> dół. a poza tym jak na piec za 10 tys zł to mogliby dawać porządną szczotka do czyszczenia pieca - ta szczota do dużych butelek to żenada i obciach Ja nie dostałem żadnej ale kupiłem sobie za 10 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 07.11.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 dach docieplony tylko ściany nie. podłogówkę wyłączyłem bo nie chciał osiągać zadanej temperatury. dzięki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 08.11.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 u mnie: temp. 60 węgiel 30 dmuchawa 10 pompa 16 Za radą znajomego wyłączyłem podłogówkę i zużycie spadło o ponad 30% - w okolicach 30 kg na dobę Witam Od kilku dni zacząłem sezon grzewczy w nowym domu 160 m2, ocieplony ( 14cm styro) kocioł 24kW. 8 grzejników i okolo 40 m2 podłogówki Moje doświadczenia jak na razie są takie, przy ustawieniach pompa 25, wentyl 8, wegiel 35 ( węgiel z Juliana Piekary Śląskie) piec zużywa około 25 kg na dobe temp na piecu 50 C. Nie wiem czy mogę zejść niżej ze zużyciem bo chałupa świeża i nie wygrzana. Kombinuje z ustawieniami, bo trochę za dużo węgla zostaje na retorcie, wczoraj zwiększyłem "wegiel" na 35 zobaczymy dzisiaj ile będzie w popielniku i co tam znajdę. Ostatnio przymknąłem trochę czopuch (20%) bo wydaje mi się że przy średnicy średnica 200 cm za szybko wychładzał mi się kocioł. Po jakiś 5-8 min temp spadała o 8-10 C i uruchamiał się podajnik i dmuchawa. Nie mierzyłem czasów w cyklu pomiędzy podawaniem paliwa a went. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 08.11.2007 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Wrzucam parę fotek mojej retorty i popielnika. Maarne bo robione komórką. Może komuś to pomoże. Popiół jest z jednej doby palenia. Fotki są z cyklu palenia oraz z podtrzymania z tym, że robione krótko po cyklu palenia czyli żar jeszcze jasny i lekki płomyk, który powstaje na naturalnym ciągu przez dmuchawę.Do pobrania paczka ziphttp://www.piejar.republika.pl/images/ogien.zip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rysiekbe 11.11.2007 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Witam, tak się szczęsliwie złożyło, że od 2 miesięcy posiadam kocioł MCI R-ECO Automat reco 24 kw, oczywiście jak większość eksperymentuje z ustawieniami, początkowo po rozruchu paliłem ekogroszkiem workowanym "e-węgiel" o kaloryczności 26 - było nieźle. Obecnie palę "niby" ekogorszkiem który kupiłem luzem. Dużo spieków, niska kaloryczność itp. Mam więc prośbę, a zarazem propozycję, aby każdy użytkownik tego pieca podał swoje ustawienia może ta wymiana coś nam da. Moje po paru próbach: (tem. kotła - 52, węgiel - 35, pompa - 25, przedmuch -20, histeryza B,K -5), jak narazie ciężko mu dojść do zadanej temperatury wciąz pracuje. Może to wina wilgotnego węgla - jak przwieźli lało niemiłosiernie i b. mokry zrzucono do piwnicy. Staram sie dalej eksperymentować.To jedyne forum gdzie znalazłem osoby wymieniające uwagi co do tego pieca, warto więc kontynować.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 11.11.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 węgiel jakoby odwzorowuje kaloryczność więc ustawienie 35 jest jakby nie trafione tzn nie ma w Polsce węgla o takiej kaloryczności. przedmuch i histerezy są sprawami wtórnymi pierwsze utrzymanie ognia gdy długo nie pali histerezy - odchylenia od zadanej temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 11.11.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 a jeszcze dodam moje ustawienia temp 58'węgiel 27 (w tej chwili mam węgiel marki Pieklorz - mokry jak cholera)pompa 20dmuchawa 5 i nadal mam wrażenie że za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rysiekbe 11.11.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Węgiel - specjalnie dałem o tak dużej kaloryczności, aby zużycie spadło (wiem, że nie ma asortymentu o takiej kaloryczności, - ale eksperymentuje). Na razie pali sie bez problemów - trochę spieków jest, najgorsze to, że trudno mu osiągnąć zadaną temepraturte (52" C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 11.11.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 może dlatego że węgla jest za mało??? powinno być na równi z talerzem + mały kopczyk a ogień powinien być nad dolny ruszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kelus 20.11.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 prymasek>>> mam to samo zaczynam się zastanawiać czy RECO to był dobry wybór. kocioł 30 kW 250 m2 do ogrzania temp 49 węgiel 23 (zmniejszyłem by zwiększyć żar)... próbowałem nawet 38 pompa CO 33 Dmuchawa 5 (i też wydaje mi się że za dużo) Histereza K 5 (miałem 2 i było chyba gorzej) zużycie 45 kg/doba ... miało być tanio Ostatnio założyłem głowice na 80% grzejnikach i ustawiłem pompę zewnętrzną na drugi bieg... trochę się uspokoiło ale jeszcze nie mam danych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rysiekbe 20.11.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Widzę, że dmuchawę dałeś nisko - ja mam 20, a nieraz nawet dawałem 25. Czy przy tak niskim ustawieniu dmuchawy - dobrze Ci pali ?. U mnie najwiekszy problem z osiągnięciem zadanej tem. Nastawiłem na 50 na kotle i nie chce dojść do niej. temp. na zewnątrz -3 C ciekawe co będzie jak na zewnątrz bedzie -15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 20.11.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 dlaczego dmuchawa za nisko ogień powinien być szeroki ponad dolny ruszt koloru pomarańczowo-żółtego?? im wyższa dmuchawa tym ogień coraz bardziej przypomina swieczkę palącą na jasno zółto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rysiekbe 20.11.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Czyli w/g Ciebie - lepiej dmuchawa niżej ????. popróbuję dzisiaj jak wrócę z pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 20.11.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Czyli w/g Ciebie - lepiej dmuchawa niżej ????. popróbuję dzisiaj jak wrócę z pracy. nie wiem czy lepiej niżej ale wg mnie płomień powinien być odpowiedni a płomień między innymi zależy od dmuchawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 22.11.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Czyli w/g Ciebie - lepiej dmuchawa niżej ????. popróbuję dzisiaj jak wrócę z pracy. nie wiem czy lepiej niżej ale wg mnie płomień powinien być odpowiedni a płomień między innymi zależy od dmuchawy Witam U mnie dmuchawa na 8 , ale tak jak pisałem wcześniej przymknąłem trochę czopuch, pompe cały czas testuje miałem 18 teraz zmieniłem na 14,węgiel 30, na retorcie utrzymuje sie mały kopczyk, węgiel spala sie dosyć dobrze ( mało spieków) , węgiel mam z Piekar , temperaturę piec osiąga chociaż zabiera mu to trochę czasu, idzie podłogówka i grzejniki , pompe obiegową mam na drugim biegu. Zużycie węgla za 13 dni 13 worków, czyli rachunek prosty 25 kg na dobę, to chyba nie najgorzej. Uruchomiłem tryb dobowy , na noc temp 47 na piecu w dzień 52. Po zasypaniu zasobnika zostawiam go na 1-2 godziny otwarty żeby trochę wilgoć odparowała Moje opinie na temat R-ECO po paru tygodniach – do kitu popielnik, wszystkie syfy poza szufladą, dodatkowo popiół wysypuje się pod drzwiczkami górnej komory spalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 22.11.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Czyli w/g Ciebie - lepiej dmuchawa niżej ????. popróbuję dzisiaj jak wrócę z pracy. nie wiem czy lepiej niżej ale wg mnie płomień powinien być odpowiedni a płomień między innymi zależy od dmuchawy moje wnioski z testów z ustawieniem dmuchawa są takie , że jak miałem ustawioną dmuchawę na 20 -25 to węgiel znikał z retorty i piec nie osiągał temp ( za szybko gorące spaliny uciekały do komina) , jak zmniejszylem na mocno 4-5 to na retorcie zostawał niedopalony węgiel bo podajnik cały czas podawał opał ponieważ piec nie mógł osięgnąc temp. Przy ustawieniu na 8 płomień mam do dolnego rusztu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts