Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł MCI R-ECO Automat - stało się :) - FOTKI, Opinnie

Wojtek86

Recommended Posts

Super by było takie forum na stronie producenta :)

My też walczymy z Naszym piecem narazie ekonimiczny to on jest tylko na opisie producenta :(

Może dobrym pomysłem byłoby zdopingować producenta do pracy nad poprawą oprogramowania sterownika poprzez wysyłanie e-maili na jego skrzynkę pocztową...? Napewno jest nas spora grupa urzytkowników tego pieca więc jest szansa, że nie pozostaną obojętni na sugestie użytkowników.

Co o tym myślicie ?

pozdrawiam

weslee

• Odpowiedzi 575
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Super by było takie forum na stronie producenta :)

My też walczymy z Naszym piecem narazie ekonimiczny to on jest tylko na opisie producenta :(

Może dobrym pomysłem byłoby zdopingować producenta do pracy nad poprawą oprogramowania sterownika poprzez wysyłanie e-maili na jego skrzynkę pocztową...? Napewno jest nas spora grupa urzytkowników tego pieca więc jest szansa, że nie pozostaną obojętni na sugestie użytkowników.

Co o tym myślicie ?

pozdrawiam

weslee

napisałem maila do producenta z linkiem do naszego tematu

Pani mi odpowiedziała że przekazała temat zarządowi

i że w najbliższym czasie firma ustosunkuje się do tematów

poruszanych na forum SZERZEJ... cokolwiek to znaczy

jak dostanę maila to go wkleje

Panie Łukaszu, dziękujemy za przekazanie informacji o forum muratora dotyczącego naszych produktów.

Do tej pory nie uczestniczyliśmy w tego typu inicjatywach, jednak na bieżąco analizujemy Państwa wypowiedzi oraz poruszane na nim tematy.

Pomysł utworzenia strony wsparcia technicznego użytkowników naszych kotłów był już wcześniej rozważany, jednakże rozwiązania jakie Państwo znajdują są jak najbardziej trafne i logiczne.

Ponadto, jako producent obawialiśmy się posądzenia o stronniczość oraz skrajny marketing uprawiany na tego rodzaju stronach, co można zaobserwować przez poczynania innych producentów, dystrybutorów itp. odnośnie promowania własnego produktu.

Po analizie ostatnich wpisów można stwierdzić, iż warto takie wsparcie powołać i w krótkim czasie znajdą Państwo nasze sugestie, które będą zamieszczone przez nasze służby wsparcia technicznego

Wiele z wątków dotyczy indywidualnych spostrzeżeń oraz doświadczeń użytkowników. Z tego co widzimy dobrze sobie Państwo radzą z dążeniem do osiągnięcia optymalnych parametrów pracy kotła zgodnie z instrukcją obsługi, własnymi odczuciami, czy sugestiami bezpośrednio otrzymanymi z firmy.

Jak Państwo sami obserwują parametry pracy kotła zależne są od kilku czynników zewnętrznych, na które jako producent kotłów nie mamy wpływu, a które mogą być dalece różne nawet w podobnych obiektach.

Spotykamy się tutaj z kombinacją takich czynników jak:

- jakość opału od tego zależy bardzo wiele – określamy, że ok. 90% problemów związanych bezpośrednio z pracą kotła oraz doborem optymalnych ustawień poprawnego działania kotła związanych jest z tą zmienną. Jakość węgla, szczególnie w ostatnim czasie jest żenująca, pomimo iż wszyscy zapewniają, że sprzedają węgiel z Piekar Śląskich (osobiście raz w roku mam dostawę węgla, unikając tym samym wielu problemów z jego odpowiednią wartością energetyczną, ilością zanieczyszczeń, wodą czy z zwykłą nieuczciwością pośredników mieszających węgiel z różnych kopalń bądź dokładających do węgla Bóg wie czego np. żwiru, piasku)

- podłączenia do instalacji – fizyki nie da się oszukać, jednak założone przez siebie cele należy realizować (poprawnie zrobiona instalacja, odpowiednie zastosowanie zaworów, dobór pomp, filtry)

- ustawienia pracy kotła

- środowisko pracy kotła – komin, wentylacja, dopływ powietrza, jak i kontrola zużywających się elementów eksploatacyjnych wraz z konserwacją urządzenia

- odpowiednio dobrana wielkość kotła,

- przeznaczenie kotła – przemysłowe, indywidualne

§ ilość zużycia wody, kwestie temperatury w pomieszczeniach

§ ocieplenie domu (okna, ściany, stropy)

- umiejscowienie budynku - pojedynczy budynek znajdujący się np. na górce, jest bardziej narażony na straty ciepła niż budynek znajdujący się w skupisku domów wybudowanych na płaskim terenie

- inne indywidualne czynniki - z żartobliwych przypadków spotkaliśmy się z uszkodzonymi przez gryzonie kablami

Wymienione czynniki mają wpływ na poprawną pracę kotła, a dostarczony dla Państwa sterownik posiada rozbudowane menu dzięki któremu możemy optymalnie dostosować parametry jego pracy do indywidualnych potrzeb.

Z założenia parametry ustawień kotła nie zostały w sposób sztywny narzucone (oprócz parametrów fabrycznych, które powstały na podstawie badań oraz sugestii klientów), gdyż nie potrafimy sztywno odczytać Państwa indywidualnych potrzeb jak i parametrów w jakich będzie funkcjonował nasz kocioł.

Tworząc oprogramowanie, daliśmy Państwu produkt w którym można dostosować do indywidualnych potrzeb wszystkie parametry mające wpływ na funkcjonowanie kotła. Kierowaliśmy się przy tym zasadą, by w standardowo wykonanej instalacji ustawienia fabryczne były dla większości użytkowników wystarczające.

Nasza praca polega również na udoskonalaniu istniejących rozwiązań oraz tworzeniu nowych i nie jest prawdą, że nie uwzględniamy sugestii naszych klientów – patrz wersja oprogramowania. Rozwój wersji bardzo często był związany stworzeniem oprogramowania pod indywidualne potrzeby klientów, a po okresie testów i korekcie zbędnych odchyleń niektóre rozwiązania zostały wprowadzone w ramach seryjnej produkcji.

Z tego co widzimy nasz serwis firmowy znajduje rozwiązania i nikt nie pozostaje w uzasadnionych przypadkach bez wsparcia.

W tym roku przygotowujemy poszerzenie oferty handlowej kierowanej również do naszych obecnych klientów. Dodatkowo zmianie ulegnie struktura organizacyjna działu handlowego oraz serwisowego pod kątem udoskonalenia kontaktu z klientem (m.in. pojawi się forum na stronie producenta)

Do czasu wprowadzenia zmian nurtujące pytania proszę bezpośrednio kierować, na mail: [email protected] z podaniem numeru telefonu, co ułatwia szybsze przekazanie informacji w sposób werbalny.

Licząc na owocną współpracę pozdrawiam,

Janusz Kasza

Prezes Zarządu

==============================================

MCI Sp. z o.o.

ul. Stawowa 71

43-400 Cieszyn

tel. +48 (33) 479 74 70

faks +48 (33) 479 74 71

Spółka zarejestrowana - Sąd Rejonowy w Bielsku-Białej

VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego.

Nr KRS: 0000175529

NIP: 937-18-52-920.

Kapitał zakładowy: 722'400,00 zł.

strona: http://www.r-eco.pl

PS.

W moich domowych ustawieniach ragulację rozpoczynałem od ustawienia parametrów w kolejności:

§ „węgiel”

§ „dmuchawa”

§ „pompa”

§ w okresie wiosenno jesiennym musiałem doprecyzować parametr „przedmuch” oraz „wygaszony”

Trzy pierwsze parametry ustawiłem w ciągu jednej soboty oraz niedzieli obserwując zmiany w okresach 3 godzinnych, więc się zbytnio nie przemęczałem. Co do okresu poza zimowego doprowadziłem do 2-krotnego wygaszenia kotła co pozwoliło mi na określenie dolnej granicy ustawienia kotła przy którym się wygasza dla danego rodzaju węgla, Niestety coroczna dostawa nowego węgla wiąże się z drobną korektą ustawień, pomimo faktu korzystania niezmiennie od 4 lat z tej samej kopalni

Witam, to mój pierwszy post na tym forum, ale myślę,że bardzo pomocny.

Pojawiła się odpowiedź na Wasze problemy z ustawieniami sterownika, juz nie trzeba nic dobierać i ustawiać, wszystko robi się automatycznie, dzięki algorytmowi PiD.

Ten algorytm do kotłów na paliwa stałe opracowała wiodąca firma na rynku regulatorów temperatury - elektro-miz.

Już nie trzeba podawać jak długo ma być podawane paliwo, czy jaki jest węgiel, nie trzeba podawać czasu przerwy, nie trzeba podawać mocy dmuchawy ani jej zaklejać, nie trzeba programować przedmuchu. Sterownik oblicza odpowiednie parametry pracy czytając dane z czujnika zasilenia i powrotu, w urządzeniu zastosowano pełny algorytm PiD z funkcją Fuzzy Logic (coś na zasadzie tempomatu w samochodach), dmuchawa jest sterowana przy pomocy funkcji falownika...

Teraz wystarczy ustawić temp. na sterowniku i nacisnąć START - koniec, resztę wylicza sterowanie. Obecnie wprowadzają ten system wiodące firmy, z pleszewa m.in. SEKOM-Łucki, SIMAR, Grobelny, z Polski taki uznany producent kotłów ślimakowych jak HEF, czy SAS.

Krótko o tym rozwiązaniu cytując za firmą SEKOM-Łucki:

"W zależności od sterownika i jego przeznaczenia (kotły z dmuchawa lub kotły z podajnikiem tłokowym bądź retortowym) zwykłe sterowanie działa na następującej zasadzie: Typowy sterownik włącza kocioł na pełną moc do osiągnięcia temperatury zadanej, a następnie zatrzymuje dmuchawę. Gdy po pewnym czasie temperatura opadnie poniżej nastawy, sterownik ponownie włącza kocioł na pełną moc i cykl się powtarza. Taka praca powoduje duże straty ciepła, duże skoki temperatury w komorze spalania co powoduje szybsze zużycie kotła. W okresach postoju następuje wysoka emisja tlenku węgla oraz dymu

Prowadzone prace rozwojowe nad naszymi wyrobami przyczyniły się do wprowadzenia nowego modelu sterowników z algorytmem PID. Dzięki temu algorytmowi zmniejsza się zużycie opału poprzez płynne sterowanie mocą kotła, która jest dobierana w zależności od chwilowego zapotrzebowania na ciepło. (tzn. dmuchawa pracuje bez przerwy na takich obrotach, jakie są potrzebne do utrzymania zadanej temperatury a podajnik w zależności od tych potrzeb w odpowiednim czasie podaje odpowiednią porcję paliwa)

Zastosowanie sterownika Ognik Plus PiD w kotłach retortowych typu ... tu nazwa konstrukcji tego producenta.... oraz tłokowych typu ....tu nazwa konstrukcji tego producenta... daje następujące korzyści:

* niższe nawet o 30-40% spalanie

* stałą, stabilną temperaturę wody zasilającej oraz spalin

* nie trzeba już ustawiać czasu pracy podajnika, czasu przerwy podajnika, mocy dmuchawy, przedmuchów - wszystko to dobierane jest automatycznie dzięki algorytmowi PiD

* czyste spalanie przez cały okres pracy kotła, brak osadzania substancji lepkich na ściankach wymiennika, wysuszenie kotła. Wszystko to ma wpływ na dłuższą żywotność kotła. Stabilna temperatura spalin i odpowiedni dobór powietrza przedłuża także żywotność deflektorów żeliwnych (kocioł z podajnikiem retortowym SKAM-P) oraz ceramicznych (kocioł z podajnikiem tłokowym OPAL)

* na ściankach płaszczy wodnych nie skrapla się woda

* sterownik posiada obsługę drugiej pompy ładującej zasobnik CWU (bojler)

* sterownik posiada wyjście na zastosowanie panelu pokojowego

* zmiana opału nie wymaga ingerencji w ustawienia sterownika, właściwej pracy z nowym opałem sterownik uczy się samodzielnie"

Podobnie sterowanie reklamuje firma HEF na swojej stronie internetowej. Sterownik jest rewelacja! Cena dość wysoka bo u producenta jest to 732zł brutto, ale problem rozwiązany całkowicie.

:D

Zanim zaczniesz krytykować po prostu wypróbuj ten sterownik. nie jestem pracownikiem firmy produkującej tej sterownik, ale miałem przyjemność wytestować te rozwiązanie, dlatego je tak gorąco polecam.

To samo pisze do producenta kotła r-eco ten sterownik to świetne rozwiązanie, przetestował go HEF, SAS...

Po postach w tym temacie widać, że jest duży problem z właściwym doborem parametrów sterownika, z modelem OGNIK PLUS PiD te problemy zostały rozwiązane.

Nikt już nie będzie miał problemu z korekcjami, ten sterownik korekcji dokonuje automatycznie. Artykuł o tym był u konkurencji w MI nr12/2007 proszę sobie sprawdzić.

Jeszcze raz zwracam się może przede wszystkim do producenta tego kotła, ten sterownik rozwiąże na dobre tego typu problemy.

w ramach uzupełnienia, testował to też producent kotłów na biomasę i ma równie dobre zdanie na temat algorytmu PiD

http://www.term-soft.pl/14301.html

w zasadzie to nawet nie jestem pewien, czy to jest producent kotłów na biomasę, czy tylko zajmuje się sprzedażą i adaptacją palników na biomasę.

W każdym razie wypraktykował i dzięki niemu również i ja przekonałem się o zaletach pid. Na jego stronie znajdziesz jeszcze zdjęcia pid w pierwszych wersjach przedprodukcyjnych. Napisz do niego i popytaj.

no i co z tego wynika???

mam sobie zmienić sterownik z fabrycznego na inny???

na gwarancji???

Zapewne nie a poza tym to chyba jest za piękne aby było prawdziwe.

A co będzie gdy zmieni sie jakość paliwa?Nie sądzę aby bez analizy spalin samoczynnie się"doregulował" nie widze również czujnika temp. podajnika.

Sam bym pewnie tez nie wymienił, jeżeli na kotle już by jakiś sterownik był. Z doświadczenia i kontaktów z ludźmi wiem jednak,że wymieniają.

A.K osoba małej wiary widzę....

Sterownik jest testowany przez wiodących producentów kotłów na rynku od mniej więcej przełomu października/listopada 2007 i gwarantuję,że w przypadku podajników ślimakowych o zakresie mocy 17 do 60kW dostosuje sobie wszystkie parametry do nowego paliwa. Wymóg jest taki, aby dmuchawa miała max. odsłonięty wlot powietrza, sterownik automatycznie dobiera jej moc z krokiem 1%

A dawkę wylicza na podstawie odczytu czujnika zasilenia i powrotu i wcale nie jest potrzebna analiza spalin w przypadku tego rozwiązania.

Wbijcie sobie PiD w google i poczytajcie czym jest sam algorytm (nie w tym sterowniku tylko ogólnie, w jakich branżach się to stosuje) i co to znaczy w połączeniu z Fuzzy Logic.

Istotnie w przypadku algorytmu PiD nie ma czujnika kosza....

Prace nad tym sterowaniem PiD trwały 2lata na rynku jest od mniej więcej końca okresu wakacji 2007.... Sterowania tej firmy pracują na rynku skandynawskim, coś to zatem znaczy... A że w tym miejscu nikt o tym jeszcze nie słyszał to już zupełnie inna historia.

Nie wiem, czy można podać link do artykułu....:

http://www.instalator.pl/archi/2007/mi12(112)/41.pdf

Widzi Pan miałem identyczne obiekcje z tym czujnikiem podajnika, nie potrafiłem sobie wyobrazić sterowania do kotła z podajnikiem bez tego rozwiązania.

Nie potrafię tego wyjaśnić, ale ten czujnik nie jest w PiD potrzebny i ciężko jest się do tego przyzwyczaić, gdy wszystkie tradycyjne sterowniki maja to na wyposażeniu. W przypadku zamówienia tradycyjnego modelu Ognik Plus CWU jest czujka podajnika, dla algorytmu PiD w modelu Ognik Plus PiD czujki podajnika nie ma.

Co do obsługi gadżetów jak to określam to można skontaktować się z producentem, produkuje sterowniki na skandynawię, czyli do kotłów na pellets, na tamten rynek produkuje to z obsługa zapalarki.

Wiem,że na przyszły sezon (może na koniec tego) wyjdzie model Multi-Ster PiD wyposażony dodatkowo w 6stref czasowych, opcjonalną czujkę spalin, opcjonalną obsługę modułu HALO GSM (możliwość kontroli i sterowania kotłem z telefonu komórkowego). Obecnie właśnie w modelu Multi-Ster (na razie bez PiD) jest możliwość zastosowania obsługi zapalarki. Jednak o te szczegóły musiał by Pan już pytać bezpośrednio producenta.

Ewentualnie niech Pan napisze do tej firmy term-soft.pl (p.Arkadiusz Cetnarowicz) oni stosują te sterowniki do owsa i pellets, sądzę zatem,że jest w tym wypadku obsługa zapalarki (ale tego nie wiem)

Nie prawda sterownik perfekt to nie jest żadne sterowanie PiD co najwyżej można to nazwać Pi ale to z dużą dużą fantazją....

Ale jak się tego nie rozróżnia to później się ludzie nabierają...

1. Jeżeli musisz podawać jakąś moc maksymalną kotła - nie jest to żadne PiD

2. Jeżeli musisz ręcznie podać jak długo ma być podawane paliwo (czas ruchu podajnika) - nie jest to żadne PiD

3. Jeżeli musisz podać ręcznie max. i min. przerwę między podawaniem - nie jest to żadne PiD

4. Jeżeli musisz podawać moc dmuchawy - nie jest to żadne PiD

CZYM ZATEM JEST ALGORYTM PiD?

Idea sterownika PiD do kotłów na paliwa stałe została opracowana przez firmę Elektro-Miz. Prawdziwy algorytm PiD od strony użytkownika polega na ustawieniu temp. zadanej a kocioł za pomocą automatycznego algorytmu PiD ma sam dobrać dawki paliwa oraz odpowiednią moc dmuchawy do chwilowego zapotrzebowania na ciepło! Nie musisz nic programować, żadnych czasów podawania, żadnej mocy maksymalnej,żadnego czasu przerwy. Tylko takie sterowanie posiada prawdziwy algorytm PiD.

Nie możesz programować z ręki maksymalnej mocy kotła, bo to algorytm PiD ma wyliczyć jaka moc jest w danej chwili potrzebna, nie może to być robione w sztywnych ramach, ani za pomocą histerezy. Sterownik ma wiedzieć,że raz dla uzyskania 45st.c będzie potrzebne 40%mocy kotła a za innym razem 75%mocy kotła, po przełączeniu na tryb lato CWU musi z kolei wiedzieć,że dla wyższych temp. z samym bojlerem np. dla 60st.C wystarczy praca np. z 30%mocą kotła. do tego właśnie służy automatyczny algorytm PiD. Dawki paliwa i moc dmuchawy wyliczane są na podstawie średnich czytanych z czujnika zasilenia i czujnika powrotu kotła.

Witajcie wszyscy recomaniacy.

Powiem szczerze czytam i obserwuję ten temat od dłuższego czasu i przyznam się szczerze że mam coraz większe mieszane uczucia co do kociołka R-ECO, nie wiem jak to jest jedni piszą że piec pali im 12-19 kg na dobę ekogroszku inni że 50, biorąc pod uwagę że węgiel jest z różnych źródeł to i tak jest to wielka rozbierzność. Ja nie mogę się wypowiedzieć w tej kwestii ponieważ mam zamiaru zakupić ten piec patrz. parę postów wyżej, jednak powiedzcie mi jak to jest naprawdę bo biorąc pod uwagę cenę tego kociołka jak też cenę eko groszku i opisywane przez was ilości spalanego węgla to naprawdę to tak różowo nie wygląda.Mam prośbę do was powiedzcie mi jak to jest w autopsji czy warto się pchać w ten gips.Aby ułatwić wam podpowiedź troszkę wstępnych info:

1. Dom o powierzchni 220m2, docieplony półtora pustaka+5cm styropian, strop wełna 20 okna nowe 5-cio komorowe plastyki.Instalacja nowa na rozdzielaczach i wykonana w plastyku bez podłogówki+100 litrów bojler.Analizując, iż obecnie mam piec miałowy i kupuję miał z KWK BOGDANKA LUBELSKI WĘGIEL po 220 złotych to jeszcze jakoś to wychodzi, ale i tak mimo wszystko 7-8 ton myślę że mi pójdzie nie licząc drzewa. Obecnie będe zakładał termostaty na każdy grzejnik, ponieważ mam 23-25 stopni non stop za gorąco. Jak to jest z tymi regulatorami pokojowymi, i tym piecem bo instalację do czujnika mam i do bojlera bo chce również mieć odzielnie na pompie drugiej ciepłą wodę , czy to ma sens poczytajcie mój post powyżej pomóżcie i doradźcie, będe bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję TOMEK.

Witam

Użytkuję kocioł REC-O 3 lata i chciałbym przekazać następujące uwagi:

- po opanowaniu umięjętności regulacji nastaw kocioł pracuje bardzo dobrze, dobrze spala węgiel RETOPAL, szybko osiąga temperaturę,

- serwis wymienił 4 sterowniki, prawie każdy miał nowszy program i inny typ klawiatury- wydaje mi się że problem tkwi w braku obudowy samego strerownika, co powoduje jego przegrzewanie i korozję elektroniki,

- zasobnik zżarła rdza po 3 sezonach (kocioł pracuje 12 m-cy w roku), prawdopodobnie wada konstrukcyjna- niektórzy producenci stosują zasobniki z nierdzewki, firma zaproponowała nowy zasobnik w cenie około 1200 zł (po rabacie) odrzucając jednocześnie wymianę gwarancyjną- podobno 3-letnia gwarancja nie obejmuje zasobnika,

- kilka drobnych napraw drzwiczek,

- nowy program z pogodówką i czujnikiem zewnętrznym kosztował mnie 200 zł

- no i lada chwila wymiana ślimaka w podajniku koszt 300 - 500 zł.

Jak na kocioł który kosztował mnie 14 000 zł z montażem nie jest to rewelacja. Gwarancja niby 3 lata ale na co??

koszty eksploatacji tego kotła po okresie gwarancji mogą być przerażające.

No i te tłumaczenie serwisu że zabrudzony węgiel, że zasobnik należało konserwować (ani słowa o tym fakcie w DTR-ce) itp.

Jeżeli ktoś ma podobny problem, proszę o odpowiedź

[email protected]