lookas81 30.08.2006 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Program do doboru poszczególnych elementów instalacji solarnych - Kolektorek_v1.0Darmowa wersja programu wraz z dokładnym opisem jego funkcji i działania, dostępna jest pod adresem: http://www.kolektorek.info Zapraszamy serdecznie wszystkich zainteresowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 05.09.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Niestety nie daje się otworzyć. Błąd sumy kontrolnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lookas81 05.09.2006 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 ale czy chodzi o stronę ze sie nie otwiera czy o sam program?Ze stroną jest czasami problem ale niestety nic na to nie poradzimy, taki serwer. Jeśli chodzi o program, to szczerze mówiąc nie bylo dotąd żadnych problemów z jego dzialaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 05.09.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 ale czy chodzi o stronę ze sie nie otwiera czy o sam program? Ze stroną jest czasami problem ale niestety nic na to nie poradzimy, taki serwer. Jeśli chodzi o program, to szczerze mówiąc nie bylo dotąd żadnych problemów z jego dzialaniem. Chodzi o plik.rar czyli spakowane archiwum. Przy rozpakowaniu zgłsza problem CRC error Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 06.09.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 lonly - może był jakiś błąd przy ściąganiu, spróbuj jeszcze raz. U mnie poszło na dwóch kompach bez zarzutu. A rozpakowujesz Winrarem? i którą wersją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lookas81 06.09.2006 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Błąd o którym mowa wynika prawdopodobnie z winy programu do rozpakowywania. Być moze jest to starsza wersja stad te kłopoty. Sprawdzałem plik wielokrotnie na róznych komputerach i nie było zadnych problemów. Jeśli jednak w dalszym ciągu będzie problem z otwarciem programu wówczas mogę spróbować wysłać Panu na maila wersję nie skompresowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 06.09.2006 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Możliwe. Spróbowałem innym programem rozp. i poszło OKDzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 08.09.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Jak mniemam znasz się na rzeczy wieć przy okazji zadam pytanie:Chcę pociągnąć na razie na zapas przewody pod solara z pomieszczenia kotłowni na poddasze by móc w przyszłości podłączyć ogniwo. Jakimi przewodami powinienem to zrobić? Wydaje mi się że najlepsze to Cu ale jakie średnice. Dom 160 m kw. 4 osoby. Połać dachu pod solara kierunek południowy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lookas81 08.09.2006 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Jeśli chodzi o przewody to miedź jest teraz najpopularniejszym materiałem i stosuje sie go praktycznie wszedzie. W programie zalozono ze instalacja bedzie wykonana własnie z miedzi i straty cieplne jakie mozna policzyć sa własnie dla tego materiału. Co do średnic to wszystko zalezy od wielkosc instalacji, ale sadzac po parametrach jakie podales nie bedzie ona jakaś przesadnie duza. Z tego co mi wiadomo wystarcza średnice 12 - 15 mm. Wiadomo ze im wieksza srednica tym mniejsza predkosc przeplywu ale za to wieksza strata ciepła. Podales tam parametry takie jak pow. domu i ilosc osób ale nie wiem czy chodzi ci o rade jak duza ma byc instalacja, tzn. ile kolektorów i jaki zasobnik?Bo jesli tak to wszystko zalezy od tego gdzie ta instalacja bedzie (lokalizacja), jakie jest zuzycie wody, w jakim stopniu instalacja ma pokryc zapotrzebowanie (procentowo) i w jakich okresach bedzie uzytkowana. W programie bardzo łatwo mozesz poprobowac z róznymi ustawieniami i parametrami dla instalacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 08.09.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Dzięki za porady!!Jak napisałem na razie to ma być położone na przyszłość żeby kiedyś na nowo nie kuć ścian. Obecnie będzie gaz ziemny i DGPPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts