Gość 11.02.2002 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2002 Prosze o poradę.Jestem na etapie wyboru rechnologii ścian zewnętrznych i chciałbym wymurować je pustakami Porotherm, lub innymi opierającymi się tych samych zasadach tj. bez pionowych spoin na pióro i wpust. Ewentualnie docieplenie wełną lub styropianem. Wchodzi w rachubę również trzecia warstwa murowana pustakiem a potem tynk. Projekt przewiduje ściane trójwarstwową z maxa i styropianu. Konsultowałem pomysł z firmą budowlaną (z polecenia) i przyznam że byłem zaskoczony. Odpowiedź była - lepiej nie stosować Porothermu bo pustaki są produkowane niedokładnie i trudno jest postawić dobry (czytaj szczelny i prosty mur). Byłem zaskoczony takim postawieniem sprawy. Zatem prosze o radę, co wybrać, gdyż po wstępnej kalkulacji, przy zachowaniu tej samej technologii porotherm jest tańszy miż max, czy U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 11.02.2002 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2002 Porotherm niedokładny ??? Chyba chcą mieć więcej z robocizny (pionowe fugi). Obejrzyj sobie bloczki i ścianę wykonaną z nich. Hurtownia ma zwykle jakąś wystawkę lub adres, gdzie można zobaczyć taki mur. Użyj Szukaj, podaj Porotherm i znajdź sobie inne opinie na Forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorus 11.02.2002 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2002 WItam!A propos pustaków porowatych. Słyszał ktoś może opinie o produktach cegielni Jopek i ich produkcie 'POROMUR'??? Poważnie zastanawiam się nad zastosowaniem tych pustaków (mur 25cm+ocieplenie).Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 11.02.2002 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2002 Poromur - odradzam - słyszałam, że pustaki są krzywe i bardzo się kruszą. Porotherm się nie kruszy aż tak bardzo na 20 palet miałam tylko 4 pustaki połamane - reszta w idealnym stanie. I będę wygłaszać peany na temat porothermu - moim zdaniem jest świetny i tańszy niż inne technologie. Za materiał na 120m2 domu zapłaciłam 10tys PLN - nie mówcie mi, że to dużo - wiem, że nie pozdrowienia Agnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorus 11.02.2002 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2002 DO Agnichy... Jasne, że Porotherm jest lepszy, ale: - w zeszłym roku porotherm kosztował w promocji duzo mniej niz teraz (a teraz za 25cm licza sobie 5,14 od pustaczka) - co zaś tyczy sie Poromuru to mogę go mieć za 3,03 od pustaczka (fakt, ze na m2 wychodzą dwa pustaki więcej) - tak więc różnica jest dosyć znaczna ............ Nie wiem, może uda mi się gdzieś kupić taniej Porotherm, to wtedy się zastanowię. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 11.02.2002 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2002 Gregorus - ja kupowałam porotherm zanim pojawiła się 20% zniżka. Jeden pustak też kosztował dużo, ale wynegocjowałam w hurtowni upust i naprawdę wyszło taniej.Spróbuj i policz dokładnie koszty, żeby nie okazało się, że różnica nie jest wcale taka duża a jakość porothermu jest lepsza.pozdrowionkaAgnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 11.02.2002 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2002 wtej chwili gergorus jest na Porotherm 25 p+w min 15% rabatu . lepiej się rozejrzyj . w W-wie i okolicach dostałbyś 20% loco budowa w najlepszych hurtowniach. Wejdź na stronę wienerberger i skontaktuj się z odpowiednim dla twojego regionu przedstawicielem regionalnym on cię pokieruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorus 12.02.2002 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2002 Witam!Różnica (po policzeniu) jest następująca: Porotherm: 8000 zł (po doliczeniu 15% rabatu, bez niego - a trwa on do końca miesiąca - a ja na razie nie mam kasy. Bez rabatu 9200 zł) Poromur: 6000 zł.Tak więc różnica jest. Na korzyść Poromuru jest to, że koło mojego przyszłego domku stoją dwie chałupki z niego wymurowane, rozmawiałem z murarzami nie narzekajli na ten materiał. Naprawdę nie wiem, jeśli bym budował ścianę jednowarstwową tobym się nie zastanawiał - tylko Porotherm, a tak to jeszcę myślę i pojeżdżę jeszcze raz po hurtowniach.Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.02.2002 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2002 Z końcem upustu nie ma co się przejmować. Jak zastanawiałem się nad oknami Urzędowskiego (ostatecznie zamówiłem w manufakturze ze względu na lepszą jakość), to hurtownik mówił, że upust 10% jest do końca listopada, ale pewnie przedłużą i da mi znać, a liczył się termin zamówienia - zapytaj jak to z tym upustem u Ciebie. To był znajomy, więc wiedziałem, że nie buja. W grudniu wspominał, że w nowym cenniku będą niższe ceny, a promocja przedłużona. Przedłużali jeszcze 2 miesiące i wszedł nowy cennik, który znałem z 2 tygodniowym wyprzedzeniem i ... nowe ceny były 10% niższe. I tak wygladają czasem promocje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts