Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego mur?

Gość

Recommended Posts

Prosze o poradę.

Jestem na etapie wyboru rechnologii ścian zewnętrznych i chciałbym wymurować je pustakami Porotherm, lub innymi opierającymi się tych samych zasadach tj. bez pionowych spoin na pióro i wpust. Ewentualnie docieplenie wełną lub styropianem. Wchodzi w rachubę również trzecia warstwa murowana pustakiem a potem tynk. Projekt przewiduje ściane trójwarstwową z maxa i styropianu. Konsultowałem pomysł z firmą budowlaną (z polecenia) i przyznam że byłem zaskoczony. Odpowiedź była - lepiej nie stosować Porothermu bo pustaki są produkowane niedokładnie i trudno jest postawić dobry (czytaj szczelny i prosty mur). Byłem zaskoczony takim postawieniem sprawy. Zatem prosze o radę, co wybrać, gdyż po wstępnej kalkulacji, przy zachowaniu tej samej technologii porotherm jest tańszy miż max, czy U.

Porotherm niedokładny ??? Chyba chcą mieć więcej z robocizny (pionowe fugi). Obejrzyj sobie bloczki i ścianę wykonaną z nich. Hurtownia ma zwykle jakąś wystawkę lub adres, gdzie można zobaczyć taki mur.

Użyj Szukaj, podaj Porotherm i znajdź sobie inne opinie na Forum.

Poromur - odradzam - słyszałam, że pustaki są krzywe i bardzo się kruszą. Porotherm się nie kruszy aż tak bardzo na 20 palet miałam tylko 4 pustaki połamane - reszta w idealnym stanie.

I będę wygłaszać peany na temat porothermu - moim zdaniem jest świetny i tańszy niż inne technologie. Za materiał na 120m2 domu zapłaciłam 10tys PLN - nie mówcie mi, że to dużo - wiem, że nie :smile:

pozdrowienia

Agnicha

DO Agnichy...

Jasne, że Porotherm jest lepszy, ale:

- w zeszłym roku porotherm kosztował w promocji duzo mniej niz teraz (a teraz za 25cm licza sobie 5,14 od pustaczka)

- co zaś tyczy sie Poromuru to mogę go mieć za 3,03 od pustaczka (fakt, ze na m2 wychodzą dwa pustaki więcej) - tak więc różnica jest dosyć znaczna :sad: ............

Nie wiem, może uda mi się gdzieś kupić taniej Porotherm, to wtedy się zastanowię.

Grzegorz

Gregorus - ja kupowałam porotherm zanim pojawiła się 20% zniżka. Jeden pustak też kosztował dużo, ale wynegocjowałam w hurtowni upust i naprawdę wyszło taniej.

Spróbuj i policz dokładnie koszty, żeby nie okazało się, że różnica nie jest wcale taka duża a jakość porothermu jest lepsza.

pozdrowionka

Agnicha

Witam!

Różnica (po policzeniu) jest następująca:

Porotherm: 8000 zł (po doliczeniu 15% rabatu, bez niego - a trwa on do końca miesiąca - a ja na razie nie mam kasy. Bez rabatu 9200 zł)

Poromur: 6000 zł.

Tak więc różnica jest. Na korzyść Poromuru jest to, że koło mojego przyszłego domku stoją dwie chałupki z niego wymurowane, rozmawiałem z murarzami nie narzekajli na ten materiał. Naprawdę nie wiem, jeśli bym budował ścianę jednowarstwową tobym się nie zastanawiał - tylko Porotherm, a tak to jeszcę myślę i pojeżdżę jeszcze raz po hurtowniach.

Grzegorz

Z końcem upustu nie ma co się przejmować. Jak zastanawiałem się nad oknami Urzędowskiego (ostatecznie zamówiłem w manufakturze ze względu na lepszą jakość), to hurtownik mówił, że upust 10% jest do końca listopada, ale pewnie przedłużą i da mi znać, a liczył się termin zamówienia - zapytaj jak to z tym upustem u Ciebie. To był znajomy, więc wiedziałem, że nie buja. W grudniu wspominał, że w nowym cenniku będą niższe ceny, a promocja przedłużona. Przedłużali jeszcze 2 miesiące i wszedł nowy cennik, który znałem z 2 tygodniowym wyprzedzeniem i ... nowe ceny były 10% niższe. I tak wygladają czasem promocje.