Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyżbyś Alicjantko zatęsknila do starych dobrych czasów wertowania stosów projektów ? :grin: A tak na poważnie to w większości katalogów z projektami jest tez informacja bądź rysunek pokazujący jak dany domek powinien być zorientowany względem stron świata....

Alicjanko.. a więc tak. Powinien miec cos koło 130m2. Na dole, salon z otwartą kuchnia ( ale nie koniecznie) , salon może być połączony z jadalnią. Mała łazienka, pomieszczenie gospodarze i garaż na jedno autko.

Góra to: duza sypialnia i dwa mniejsze pokoje + w miare spora łazienka.To tak po krótce... ale mam wymagania co? Bede bardzo wdzięczny za Twoją pomoc. Wiem, ze chyba ciezko bedzie ci odnależdz taki projekt który bedzie mi sie w 100% podobał, ale moze chociaż taki , abym się zoriętował jak ma wygladać rozmieszczenie pokoi wzgledem tych stron świata

Dzięki za pomoc

Całuski

Myślę, że jeżeli podoba Ci się ten właśnie projekt, to w przypadku Twojej działki warto wziąć pod uwagę tzw. lustrzane odbicie. Będziesz miał wówczas wejście i wjazd do garażu od północy, taras od południa, kuchnia też wypadnie dobrze (od wschodu). Mój teść, który jest doświadczonym budowlańcem, też podpowiedział nam podobne rozwiązanie i jesteśmy bardzo zadowoleni. Kuchnia, i tak przecież najcieplejsza w domu, jest u nas od północy, natomiast salon (czyli również taras) od południa - prawie przez cały dzień jest tam jasno i słonecznie.

Sypialnie dobre są od wschodu dla tych, którzy lubią być budzeni przez słońce (dla śpiochów niezbędne są wówczas dobre rolety).

Życzę dobrego wyboru. Pozdrowionka

witam z rana... cała masa przewertowanych projektów wczoraj do późnej nocy ... kurde, i ciezko cos wybrać. Obracam te katalogi, ( bo akurat w nich nie mam zadnej mapki dotyczącej kierunków świata) kombinuje ...ale coś słabo bo mi wychodzi, ze każdy pasuje. Buuuuu pomocy. chociaż jeden malutki przykład dobrego domu. Taki na wzór. z wjazdem od zachodu :sad:

Darth,

Jeśli bez garażu a z wiatą to mam przykład projektu który by Ci pasował. Jest to D43 Muratora LUSTRZANE ODBICIE (musisz to sobie wyobrazić). Przyznam, że jest to jeden z moich ulubionych projektów, nad którym się sama zastanawiałam, bo ma bardzo wiele zalet. Po pierwsze jest tani w budowie: prosta bryła i dwuspadowy dach dachu to nieoceniona zaleta. Po drugie, jako jeden z niewielu domków z poddaszem użytkowym, ma przestronny parter. Ma spore pomieszczenie gosp. Jedyne co bym próbowała tam jeszcze włożyć, to prysznic na parterze.

http://www.projekty.murator.pl/rzuty.htm?IdProjektu=51

A teraz analizując projekt pod względem twojej działki (przypominam, że rozmawiamy o lustrzanym odbiciu):

- wiata na wprost wjazdu od zachodu (wypada po lewej stronie domu).

- wejście do domu za wiatą od północy. Na północnej ścianie masz też pomieszczenie gospodarcze, klatkę schodową i jedno okno od salonu, ale małe. Na górze od tej strony nie ma wcale okien, bo jest tam łazienka i ściana jednej sypialni (i bardzo dobrze).

- widok z kuchni masz na wjazd (DUŻA zaleta!)

- od południowej strony masz: duże drzwi od salonu, okno przy jadalni i TARAS. Czyli cały dół masz dobrze oświetlony południowym słońcem. Na górze od południa są okna dachowe sypialni, których główne okna są od wschodu lub zachodu.

- Od wschodniej strony masz jedno standardowe okno od salonu i na górze okna do dwóch sypialni.

Czyli generalnie bardzo dobrze.

Ciekawa jestem co Ty na to?

Alicjanka

Alicjanko... oglądałem. Powiem ci, ze nawet niezły. Ja jednak wolałbym coś z mniej otwartą kuchnią. w tym projekcie pomimo tego ze jest bardzo duzy salon, to chyba mialbym wrazenie, ze cały czas jestem w kuchni. tak jak napisałem kuchnia, moze , ale nie musi byc otwarta. I tak jak napisałem wyzej, jednak preferowany jest garaż. Ciezko mnie zadowolić, prawda? Ale bardzo doceniam Twoja pomoc.

Znacznie lepiej niż poprzedni jeśli chodzi o strony świata!!! Natomiast taras od północnego-wschodu, na dodatek zadaszony - tam będzie ciemno i zimno. To jest minus. No i z praktycznego punktu widzenia 26m2 na jadalnie i salon (2w1) to ZA MAŁO! W bloku miałam tylerz i nie mogłam zaprosić więcej niż dwie pary ludzi, bo się "kisiliśmy". U mnie w części otwartej jest 25m2 salonu+10m2 jadalni i to nie jest za dużo. Chyba, że twoja rodzina to dwie osoby i nie zamierzasz robić wigilii/urodzin dzieci/zapraszać znajomych. To tak dla twojego rozpatrzenia.

Alicja

hmmm ja teraz mam w bloku 50 metrów, wiec dla mnie 2 razy tyle to jest bardzo duzo, a taras jest zadaszony ...masz racje, ale i tak jak bede chciał słoneczka, to wylegne na trawke. U mnie w rodzinie na razie sa dwie osoby znaczy ja i żonka, aha no i jeszcze piesek. pewno bedziemy mieli kinderka, a co do rodziny, wigilii to max 6, 7 osób... chyba sie pomiescimy

Ja w podobnych warunkach wybrałam D03 (trochę go poprzerabiałam, mniejsza o szczegóły).Wejście i wjazd od zachodu, garaż po północnej stronie, taras (zadaszony) od wschodu - specjalnie mi na takim zależało - nie ma nic lepszego na upały, w salonie od południa dodatkowe okno.

Pozdr. Aga

• 5 years później...

Witam,

Nasza działka ma dwie mozliwości - wjazd od zachodu bądż od poludnia

jest dosc ustawna w lekkim prostokącie ale za to spora

http://img222.imageshack.us/img222/366/41717390cz1.jpg

Tylko problem tkwi w tym, ze oba kierunki nie są polecane. Innej mozliwosci tu nie ma. Pomozecie cos wybrac? :-?

podobają nam się następujące projekty:

http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_d%C4%85br%C3%B3wkach_%28G2%29/m44aa6acac1f11,2 to lustrzane odbicie 8)

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/karmina/rzuty.html

ewnetualnie

http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_aksamitkach_3/m447c5d2502adb,2 tez lustrzane odbicie

Najlepiej, aby przy wejsciu kuchnia byla od poludnia, a za nia jadalnia i salon, od polnocy zas garaż .

:roll:

zapomnialam zapytać,

:wink: skąd się wziela teoria w budownictwie, ze wejscie od jednej strony swiata (np wchodu) jest lepsze od innej (zachodu)?

prosze mi wybaczyc, laikiem jestem :oops:

• 4 months później...
To zależy do czego zmierza

1. Na zasadach sztuki chińskiej się nie znam

2. Jest też podejście od strony zysków w eksploatacji, wtedy:

a) Zimne nie ogrzewane pomieszczenia (garaż, spiżarnie, gospodarcze), od strony północnej (tzw. Śluza ciepła)

b) Jak najwięcej okien od strony południowej (zyski od ogrzewania słonecznego)

c) Od południa jak największy okap (zapobiega przegrzewaniu pomieszczeń latem, pozwala dogrzewać je słońcem zimą)

d) Sypialnie od wschodu (budzi Cię słoneczko) Nie ma nic bardziej wkurzającego, gdy jesteś sową. (wtedy od zachodu)

e) Z kuchni i jeszcze jednego pomieszczenia okna na wejście w płocie

Tyle na szybko, jeśli jesteś w stanie to pogodzić to masz łeb. Mnie się nie udało w całości.

Dom na planie północ południe (każde odchylenie o kilka stopni to duże straty, gdybyś chciał zainstalować kiedyś kolektory słoneczne). Zyski energetyczne mogą być znaczne tylko z powodu stosowania się do tych zasad.

Kurcze, to u mnie jest prawie idealnie :D

• 1 year później...