zuch26 30.08.2006 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 nie wiem dlaczego ale czesto przepalaja sie zarowki w pokojach instalacja wymieniana rok temu co moze byc przyczyna, nie wiem czy wczesniej tez sie przepalaly co to moze byc ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisga 30.08.2006 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 miernik w reke i do dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 30.08.2006 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 może masz żarówki z marketu lub kupiłeś większą partię żarówek z defektem ...kup z jakiegoś innego sklepu i jeszcze raz spróbuj... ..mam takie pewne życiowe doświadczenie... kiedyś pracowałem w firmie która kupiła żarówki/60W/230V - 100szt ...mieliśmy je wymieniać w jednej instytucji państwowej... każda z żarówek wytrzymywała może z 8h po czym gasła na zawsze...... ...okazało się, że w sklepie paleta z żarówkami poprostu wywróciła się, część się pobiła, a odzysk wstawil na sprzedaż z ceną w tkz. promocji ... wstrząsł musiał skrócić żywotność żarówek... ... .. .1. ale tak jak mówi krisga...weź miernik i sprawdź napięcie... .2. kup żarówki w innym sklepie .3. sprawdź czy masz dobrze dokręcone przewody w oprawkach... ..daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 31.08.2006 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Jeśłi masz do domu doprowadzone 3 fazy (a zwykle tak jest), to być może "pogorszyło" Ci się zero (przewód N). Wtedy wytwarza się sztuczne zero, które wcale nie musi być "po środku", i jeśli obciążenie którejś fazy jest w którymś momencie duże (działa zmywarka, żelazko, czajnik elektryczny albo włączy się hydrofor), napięcie w pozostałych fazach wzrośnie.Oczywiście taka sytuacja jest potwornie niebezpieczna, bo grozi porażeniem - brak "0" (i kryminałem dla elektryka, jeśli jest to wynikiem jego błędu, a kogoś popieści).U moich znajomych tak było, gościa, który robił tydzień wcześniej instalację nawet nie trzeba było specjalnie zachęcać do poprawki (był lekko przerażony, bo wystawił wcześniej protokoły z pomiarów instalacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuch26 31.08.2006 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Jeśłi masz do domu doprowadzone 3 fazy (a zwykle tak jest), to być może "pogorszyło" Ci się zero (przewód N). Wtedy wytwarza się sztuczne zero, które wcale nie musi być "po środku", i jeśli obciążenie którejś fazy jest w którymś momencie duże (działa zmywarka, żelazko, czajnik elektryczny albo włączy się hydrofor), napięcie w pozostałych fazach wzrośnie. Oczywiście taka sytuacja jest potwornie niebezpieczna, bo grozi porażeniem - brak "0" (i kryminałem dla elektryka, jeśli jest to wynikiem jego błędu, a kogoś popieści). U moich znajomych tak było, gościa, który robił tydzień wcześniej instalację nawet nie trzeba było specjalnie zachęcać do poprawki (był lekko przerażony, bo wystawił wcześniej protokoły z pomiarów instalacji). zwykla stara instalacja 2 fazowa byly tylko zmienone przewody a reszta zostala czyli polozenie przewodow i puszki nic sie nie zmienilo, tylko wymieniono przewody na nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 31.08.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Witam. miernik w reke i do dzieła Od tego trzeba zaczšć. być może na starych przewodach był większy spadek napięcia (które jest za wysokie) i dlatego żarówki miały wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 31.08.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Przypominam ,że niedawno w sieci podnieśli trochę napięcie co ma wpływ na trwałość żarówek. Zwiększenie napięcia o 5 % powoduje przy zwykłych żarówkach skrócenie ich trwałości o połowę.Nie wiem jaką masz w końcu instalację bo 2 fazowych nie ma . jeśli masz 3f to może zmienił się rozkład obciążeń na fazy i jeśli oświetlenie masz na osobnej fazie to zawsze jak włączysz czajnik to żarówka świeci jaśniej. Niesymetria może też występować w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuch26 31.08.2006 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 2 3 fazowa niewiem nie znam sie antym w puszce ida 2 przewody do lampy uzieminia w domu nie ma a na pietrze nie chodzi nic wiecej poza tv, i zarowkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 31.08.2006 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 czyli 1-fazowa ... ...lepiej nic nie grzeb ...zawołaj fachowca bo coś widzę, że może być to trochę niebezpieczne dla Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts