Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja elektryczna problem

zuch26

Recommended Posts

może masz żarówki z marketu lub kupiłeś większą partię żarówek z defektem ;) ...kup z jakiegoś innego sklepu i jeszcze raz spróbuj...

..mam takie pewne życiowe doświadczenie... kiedyś pracowałem w firmie która kupiła żarówki/60W/230V - 100szt ...mieliśmy je wymieniać w jednej instytucji państwowej... każda z żarówek wytrzymywała może z 8h po czym gasła na zawsze......

...okazało się, że w sklepie paleta z żarówkami poprostu wywróciła się, część się pobiła, a odzysk wstawil na sprzedaż z ceną w tkz. promocji ;)... wstrząsł musiał skrócić żywotność żarówek...

...

..

.1. ale tak jak mówi krisga...weź miernik i sprawdź napięcie...

.2. kup żarówki w innym sklepie

.3. sprawdź czy masz dobrze dokręcone przewody w oprawkach...

..daj znać :D

Jeśłi masz do domu doprowadzone 3 fazy (a zwykle tak jest), to być może "pogorszyło" Ci się zero (przewód N). Wtedy wytwarza się sztuczne zero, które wcale nie musi być "po środku", i jeśli obciążenie którejś fazy jest w którymś momencie duże (działa zmywarka, żelazko, czajnik elektryczny albo włączy się hydrofor), napięcie w pozostałych fazach wzrośnie.

Oczywiście taka sytuacja jest potwornie niebezpieczna, bo grozi porażeniem - brak "0" (i kryminałem dla elektryka, jeśli jest to wynikiem jego błędu, a kogoś popieści).

U moich znajomych tak było, gościa, który robił tydzień wcześniej instalację nawet nie trzeba było specjalnie zachęcać do poprawki (był lekko przerażony, bo wystawił wcześniej protokoły z pomiarów instalacji).

Jeśłi masz do domu doprowadzone 3 fazy (a zwykle tak jest), to być może "pogorszyło" Ci się zero (przewód N). Wtedy wytwarza się sztuczne zero, które wcale nie musi być "po środku", i jeśli obciążenie którejś fazy jest w którymś momencie duże (działa zmywarka, żelazko, czajnik elektryczny albo włączy się hydrofor), napięcie w pozostałych fazach wzrośnie.

Oczywiście taka sytuacja jest potwornie niebezpieczna, bo grozi porażeniem - brak "0" (i kryminałem dla elektryka, jeśli jest to wynikiem jego błędu, a kogoś popieści).

U moich znajomych tak było, gościa, który robił tydzień wcześniej instalację nawet nie trzeba było specjalnie zachęcać do poprawki (był lekko przerażony, bo wystawił wcześniej protokoły z pomiarów instalacji).

zwykla stara instalacja 2 fazowa byly tylko zmienone przewody a reszta zostala czyli polozenie przewodow i puszki nic sie nie zmienilo, tylko wymieniono przewody na nowe

Przypominam ,że niedawno w sieci podnieśli trochę napięcie co ma wpływ na trwałość żarówek. Zwiększenie napięcia o 5 % powoduje przy zwykłych żarówkach skrócenie ich trwałości o połowę.

Nie wiem jaką masz w końcu instalację bo 2 fazowych nie ma .

jeśli masz 3f to może zmienił się rozkład obciążeń na fazy i jeśli oświetlenie masz na osobnej fazie to zawsze jak włączysz czajnik to żarówka świeci jaśniej. Niesymetria może też występować w sieci.