dlugi rufus 28.04.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 CiekawostkaW Starostwie powiatowym na borsuczej w tym roku wydano 620 pozwoleń na budowę tj.na cały powiat białostocki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 28.04.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 czy nikt z was nie robił badania geotechnicznego przed budową? Ja robiłem. Ale polecać Ci mojego "fachowca " nie będę.(jeśli Cię interesuje dlaczego proponuje przejrzeć poprzednie 3-4 strony tematu). Moim zdaniem dobrze zrobiłem choć faktycznie jest nto koszt rzędu 700-800 zł za 3 odwierty. Lepiej wydać teraz i się później nie martwić. Choć istnieje inna możliwość: jeśli będziesz miał studnię głębinową to ona załatwi Ci całą sprawę. przejrzałem, ale jakoś nie bardzo rozumiem dlaczego , puść namiary, będę przynajmniej wiedział żeby na takowego gościa uważać, koszt niby jakiś tam jest ale sie go robi raz i warto wiedzieć na czym się stoi, studni ani głębnowej ani tez kopanej mieć nie będę więc nici z tego (dobrodziejstwo wodociągu jest w ulicy), nidaleki sąsiad ma studnię kopaną ale teren jest pochyły nieco i poziom wody w jego studni nie musi świadczyć o moim poziomie, a jako że chatka ma być z piwnicą no i jeszcze lepiej z przydomowa oczyszczalnią z drenażem rozsączajacym (bo dobrodziejstwa kanalizacji nie ma w ulicy a szambonurki najtańsze nie są) to kilka odwiertów naprawdę by się przydało, tak z grubsza rozglądałem się za namiarami na geotechników czy geologow i widze że na naszym terenie to kulejąca profesja, chyba ze trzy sztuki tylko znalazłem ale narazie jeszcze nie dzwoniłem po nich, mam jeszcze z miesiąc, dwa luzu (czekam na akt notarialny), szukam narazie kogoś moze poleconego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 29.04.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Proszę o namiary na studniarzy na prive Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vittorio 30.04.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 czy nikt z was nie robił badania geotechnicznego przed budową? Ja robiłem. Ale polecać Ci mojego "fachowca " nie będę.(jeśli Cię interesuje dlaczego proponuje przejrzeć poprzednie 3-4 strony tematu). Moim zdaniem dobrze zrobiłem choć faktycznie jest nto koszt rzędu 700-800 zł za 3 odwierty. Lepiej wydać teraz i się później nie martwić. Choć istnieje inna możliwość: jeśli będziesz miał studnię głębinową to ona załatwi Ci całą sprawę. przejrzałem, ale jakoś nie bardzo rozumiem dlaczego , puść namiary, będę przynajmniej wiedział żeby na takowego gościa uważać, koszt niby jakiś tam jest ale sie go robi raz i warto wiedzieć na czym się stoi, studni ani głębnowej ani tez kopanej mieć nie będę więc nici z tego (dobrodziejstwo wodociągu jest w ulicy), nidaleki sąsiad ma studnię kopaną ale teren jest pochyły nieco i poziom wody w jego studni nie musi świadczyć o moim poziomie, a jako że chatka ma być z piwnicą no i jeszcze lepiej z przydomowa oczyszczalnią z drenażem rozsączajacym (bo dobrodziejstwa kanalizacji nie ma w ulicy a szambonurki najtańsze nie są) to kilka odwiertów naprawdę by się przydało, tak z grubsza rozglądałem się za namiarami na geotechników czy geologow i widze że na naszym terenie to kulejąca profesja, chyba ze trzy sztuki tylko znalazłem ale narazie jeszcze nie dzwoniłem po nich, mam jeszcze z miesiąc, dwa luzu (czekam na akt notarialny), szukam narazie kogoś moze poleconego poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vittorio 30.04.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Proszę o namiary na studniarzy na prive poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobSto 30.04.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Proszę o namiary na studniarzy na prive Pewnie już masz - ale proszę to jeszcze mój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 01.05.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Szanowni,czy ktoś z Was zna obecne ceny wykonania docieplenia i położenia tynku?Czy 30 zł za metr (za całośc) to dobra cena czy może szukac dalej?Docieplenie ze styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrekus 01.05.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 ja się bardzo chętnie przyłączę do pytanie rozszerzając je o prośbę o namiary na dobre (i nie absurdalnie drogie) ekipy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonoman 02.05.2007 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 witam was. poszukuję staali. macie jakieś godne polecenia skłądy czy miejsca gdzie ją tanio zakupić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 02.05.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 bonoman, czy teraz mozna cos jeszcze kupic tanio na budowę? ja juz zwątpiłam.... stal mozna kupić w "Kamirze" na Elewatroskiej (ok 3200zł z transportem - tak przynajmniej kosztowała ok miesiąc temu), tel. 662 60 69 A przy okazji zapytam grupę, czy wierzycie w spadek cen materiałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobSto 02.05.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Tak - nasycenie rynku jest podobne jak przed wprowadzeniem Vat 22%. Koleś z branży budowlanej twierdzi, że popyt powoli spada i przyjdzie niedługo znów czas na stałe zatowarowanie - i rozsądne ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woy_r 02.05.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 witam was. poszukuję staali. macie jakieś godne polecenia skłądy czy miejsca gdzie ją tanio zakupić?? Jak sprawdzałem jakeś trzy tygodnie temu to najtaniej było w Instalu (nr.tel. na stronie internetowej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonoman 02.05.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 super. dziękuję wam za pomoc.podpowiedzcie jeszcze, bo ufam, że wiecie więcej ode mnie,macie też większe doświadczenie.na jesień 07/wiosna 08 zacznę budowę.mam działkę, więc moge na niej trzymac materiały budowlane.co podpowiedzielibyście mi, zebym juz kupił, czy zamówił i składował na działce, co sie nie zepsuje,pokruszy itd, an najpóźniej na wiosne będzie się nadawało na roboty związane ze stanem surowym?? mam trochę gotówki, a widzę jak rosną ceny więc chce trochę zakupić póki co...macie jakieś propozycje?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrekus 02.05.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 cegły możesz sobie na pewno trzymać. a czy resztę?? Zresztą zawsze można znaleźć składy, które Ci to przetrzymają. Poza tym zawsze możesz liczyć, że popyt spadnie (na przykład w przyszłym roku jak już zabiorą możliwość zwrotu VAT-u) i w przyszłym roku ceny się unormują, bo teraz to już chyba najgorszy moment na zakup materiałów (przynajmniej taka się we mnie tli nadzieja:) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 02.05.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 mam trochę gotówki, a widzę jak rosną ceny więc chce trochę zakupić póki co...macie jakieś propozycje?? Bonoman, według opinii mojego kierownika- obecne ceny podstawowych materiałów mają charakter spekulacyjny i zaczną spadać. Sami budujący trochę nakręcili ten wzrost ale to powinno minąć. Czy jest sens magazynować materiały? Nie odpowiem na to pytanie, niedawno jeszcze odpowiedziałbym że może lepiej poczekac trochę bo zwykle późną jesienią ceny spadały, sam tego doświadczyłem. A dziś? Hmm... Sa pozycje o które warto zadbać wczesniej. Może rozejrzyj się za ekipami do budowy, obecnie należy je rezerwować dużo wcześniej. Wiem też, że obecnie niektóre materiały na pokrycie dachu sa towarem, który trzeba wczesniej zamawiać. A późną jesienią- możesz mieć problem z drewnem na więźbę- tak jest co roku bo wtedy tartakom konczy się zapas. Jest jeszcze temat styropianu i wełny mineralnej- tu ceny rosną i niektórego asortymentu bardzo brakuje więc- mając projekt i wyliczone zapotrzebowanie na poszczególne rodzaje materiałów izolacyjnych- można zaryzykować zakupy na zapas. Warto też obserwować promocje cenowe w hurtowniach i Leroy Merlin, zdarzają się niezłe okazje jak choćby ostatnia oferta z klienkierem tańszym od normalnej cegły. Poza tym- rozejrzyj sie po Forum, prawie każdemu zostaje co nieco z jego budowy i można to taniej kupic. Jeżeli np. będziesz stawiał komin Schiedla- mam to i owo i chętnie się tego pozbędę za niższa cenę niż w hurtowni. Natomiast tak patrząc pod kątem przyszłego boomu budowlanego a'la Euro 2012- podejrzewam, że w górę pójda ceny stali i cementu- ale to pewnie jeszcze spiew przyszłości. Pozdrawiam serdecznie. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonoman 03.05.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Dziękuję wam wszystkim za porady. Nie pogniewqacie się jesli jescze was podręcze?? W planie mam mieć fundamend na 25 cz(szerokość) więc i takie powinienem mieć ściany. co proponujecie na ścianę, jaką cegłę??co się opłaca bardziej ytong, siliaky czy jeszcze inne matrriałowo cegły. nie wiem na co mam sie zdecydować. wiem tylko tyle , że ma to byc 25 cm grubości ściana. Z góry wam dziękuję, aż mi głupio, że swoją niewiedzę "zrzucam" na was, ale w końcu od tego jest forum. uważam was z aprwdziwych doradców i fachowców. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JEROMINO 03.05.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Witam i pozdrawiam wszystkich budujących, jestem tutaj pierwszy raz. Przymierzam się do budowy domu. Wybrałem wstępnie projekt Rusałka, czy może ktoś to buduje w okolicach Białegostoku. Chętnie bym to zobaczył. [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 03.05.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Witam i pozdrawiam wszystkich budujących, jestem tutaj pierwszy raz. Przymierzam się do budowy domu. Wybrałem wstępnie projekt Rusałka, czy może ktoś to buduje w okolicach Białegostoku. Chętnie bym to zobaczył. [/img] Witaj Jeromino, mam nadzieję, ze zagościsz tu na dłużej Co do Rusałki: sprawdź tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1002611&highlight=rusa%B3ka#1002611 i tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1721079&highlight=rusa%B3ka#1721079 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 03.05.2007 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 W planie mam mieć fundamend na 25 cz(szerokość) więc i takie powinienem mieć ściany. co proponujecie na ścianę, jaką cegłę??co się opłaca bardziej ytong, siliaky czy jeszcze inne matrriałowo cegły. nie wiem na co mam sie zdecydować. A co masz w projekcie? Jaki rodzaj ścian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STYPUŁ 05.05.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Witam! Może doradzicie gdzie mogę dostać coś na ściany zewnętrzne. W składach ostatnie ceny są obłędne: porotherm 25 - 13zł ; Lewkowo U220(klasa 15 - 8zł ; beton komórkowy - 16zł . Pomimo tych cen nie ma na składach nic. Sam już nie wiem czy jak się pojawi to kupować w takich cenach. To jest jakis koszmar. W kolejki trzeba się zapisywać. I jeszcze jedno pytanie. Gdzie w dobrej cenie (na obecne czasy) mogę kupić więźbę i deski. Może ktoś z Was ma wiedzę o dobrym cenowo tartaku. pozdrawiam[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts