Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Uff, jeden powazny krok budowlany mam już za sobą - mam wylany fundament mojego domu!!! :D To był dzień wielkich emocji, adrenaliny i ... wzruszenia, bo realizuje sie to, co planowane było od dłuższego czasu. :)

Zatem jak obiecałam, tak chwalę się sie tą wiadomością na grupie :wink:

Witam też nowych inwestorów!

STYPUŁ, rozumiem Twoje rozgoryczenie i zdziwienie cenami materiałów na ściany. Sama to także przechodzę, bo czekam na kolejna partię bloczków i nie wiem na jaką kwote bedzie bedzie faktura - wezmę za ile mi przywiozą, bo nie mam innego wyjścia :-? . Ale nowym inwestorom radzę przeczekać ten koszmarny okres. Gdybym mogła, sama tak bym postąpiła.

Jeżeli chodzi o drewno to tartak w Bogdankach (koło Juchnowca) ma dobre ceny, ale z tym także trzeba się spieszyć, bo drewno to również towar "chodliwy".

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Mam bardzo szczere pytanko:

Do czego potrzebny jest kierownik budowy??

1. Czy tylko do wpisu w dzienniku budowy

2. Czy czasami urzędasy chcą się kontaktować osobiści z takim jegomościem

Bo jak się okazało to mój kolega z pracy ma te wszelkiego rodzju uprawnienia i podbił by mi pewnie za darmo, tylko że on pracuje 400 km stąd.

Mam bardzo szczere pytanko:

Do czego potrzebny jest kierownik budowy??

Hmm... z pewnościa do wpisów w dzienniku ;)

Poza tym- dobrze by było gdyby od czasu do czasu rzucił okiem na to, co się na budowie dzieje- w kluczowych momentach budowy- zalewanie ław, izolacja przeciwwilgociowa, zbrojenie i zalewanie stropów, zbrojenie i zalewanie wieńca itp.

Ja w czasie budowy dogadałem sie tak, że moim kierownikiem budowy został szef ekipy budującej mi stan surowy. Miałem do niego zaufanie bo budował kilku innym osobom z Forum i miał dobra opinie. Po skończonej robocie zapytałem go, czy nadal może być kierownikiem- zgodził sie i mam sprawe z głowy. Szczerze- po stanie surowym reszta robót raczej nie zrobi domowi krzywdy- no chyba że zaczniesz kopać piwnicę albo burzyć ściany nośne ;)

Podejrzewam, że tak jak większość z nas przygotowując się do stawiania domu posiadłeś sporą wiedzę na temat budowy, technologii, błędów itp więc na wiele działań ekip będziesz w stanie reagować sam- i zapewne zrobisz to szybciej niż kierownik budowy. Jeżeli masz kolegę, który się na tym zna- możesz bazować na jego instrukcjach.

Jezeli chodzi o kontakt ze strony Nadzoru Budowlanego- oni raczej zajmuja sie dużymi inwestycjami, domy jednorodzinne ich nie obchodzą. No chyba że dostaną list zaczynający się od słów "Uprzejmie, choć z obrzydzeniem, informuję że Coola TT..."

Ja też mam zaufanie do ludzi którzy mi będą ten dom budować. Postawili już kilka domków dla moich znajomych. Dlatego też zbytnio kierownuików nie potrzebuję (nie zależy mi na wydaniu 1500 zł człowiekowi którego w życiu poza jednym razem nawet nie będę widział). Kumpel mi podpisze gratis wpisy w dzienniku budowy i będzie wszystko OK.

[...] CZEKAMY NA DZIENNIK :p

yyyy, hmmmm... przyznam szczerze, że nie mam ochoty zakładać dziennika (jakoś źle mi sie kojarza ze szkołą :wink: ), zresztą budowa w obecnym czasie nie należy do przyjemnych :-? do tego dochodzi jeszcze mój brak konsekwencji i cierpliwości... nieeeee, nie nadaję sie na autorkę "opowieści budowlanej" 8)

ps. fotki owszem podrzucę zainteresowanym, ale wtedy jak znajdę wolniejszą chwilę

Witam wszystkich

Jest to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich serdecznie.

Od jakiegoś czasu przeglądam forum, gdyż z żoną postanowiliśmy, że zamiast kupować mieszkanie w bloku, będziemy budować dom. Aktualnie jesteśmy w trakcie finalizowania zakupu działki w Olmontach i jak wszystko dobrze pójdzie to może do końca roku uda nam się wylać fundamenty pod nasze gniazdko.

Pozdrawiam

Witaj w Podlaskiej Neq

Olmonty o rzut kamieniem od mego mieszkania w bloku :wink:

Życzę dobrego, pomyślnego budowania.

Może dziennik budowy zaczniesz pisać na forum? z przyjemnością poczytamy

Witam wszystkich

Jest to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich serdecznie.

Od jakiegoś czasu przeglądam forum, gdyż z żoną postanowiliśmy, że zamiast kupować mieszkanie w bloku, będziemy budować dom. Aktualnie jesteśmy w trakcie finalizowania zakupu działki w Olmontach i jak wszystko dobrze pójdzie to może do końca roku uda nam się wylać fundamenty pod nasze gniazdko.

Pozdrawiam

Neq a w którym miejscu kupujesz tą dzaiłeczkę w Olmontach?