Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

CoolaTT, wielkie thx za namiary! :)

Też myślę, że 240zł to dużo jak za piach do zasypywania. A jeszcze jakie kity wciskają! Że z grubym żwirem problem, z gruzem tak samo, że transport jest ale zepsuty, ale kolega wozi za 150zł kurs..... :evil:

Jeszcze dziś sprawdzę ten kontakt. A dojazd mamy super utwardzony.... czarny asfalt :wink:

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Też myślę, że 240zł to dużo jak za piach do zasypywania. A jeszcze jakie kity wciskają! Że z grubym żwirem problem, z gruzem tak samo, że transport jest ale zepsuty, ale kolega wozi za 150zł kurs..... :evil:

Jeszcze dziś sprawdzę ten kontakt. A dojazd mamy super utwardzony.... czarny asfalt :wink:

Mam pytanie, czy 240zł za wywrotke piachu do zasypywania fundamentów to dużo?

Powiem tak - jak masz czas to bywają okazje. Nie masz czasu - to gorzej.

Mi udało sie załatwić czarnoziem po 100PLN za wywrotkę. Bywa tak, że ludzie chca "pozbyć" sie piachu i "oddają" po 50-60 PLN za wywrotkę. Ja właśnie szukam takiej okazji, ale mi sie nie spieszy (potrzebuję do wyrównania terenu-a z tym mam czas do końca budowy).

Natomiast oficjalnie cena wywrotki piachu ze żwirowni to około 240PLN (taką cenę dostałem 2 m-ce temu jak potrzebowałem do fundamentu).

Czarnoziem znalazłem tanio (normalnie chodzi koło 300-400PLN), po prostu przejechałem się po mieście, zatrzymując przy wywrotkach i pytałem kierowców czy nie mają czegoś na zbyciu :wink:

Mikazuu i jak tam załatwiłeś piach??

hej

Właśnie się dowiedziałam, że opłaca się sprowadzać materiały budowlane z Niemieć. Unibud tak zaczął robić z wełną mineralną...

no cóż. gdybym wiedziała wcześniej, to nie kupili byśmy styropianu - to był akt desperacji, bo na wełnę kazali nam czekać do przyszłego kwietnia.... :o :o

dziś przyjechały parapety...już się montują.....

C I S Z A....

Czyżbym pisała sama do siebie? Grupa pewnie "zarobiona" na budowie.... i słusznie, bo pogoda doskonała. :)

Faktycznie, zarobiona... pleców nie czuję, kopałem rów pod kabel energetyczny...

hmm, plac budowy potrafi wykończyć - ja tez dzis nie czuję pleców...

... uspałam się na słońcu, doglądając budowania... :wink: :D

hej

Właśnie się dowiedziałam, że opłaca się sprowadzać materiały budowlane z Niemieć. Unibud tak zaczął robić z wełną mineralną...

no cóż. gdybym wiedziała wcześniej, to nie kupili byśmy styropianu - to był akt desperacji, bo na wełnę kazali nam czekać do przyszłego kwietnia.... :o :o

My pewnie będziemy ściągać ze Słowacji lub Czech, bo tam są - wystarczy zapłacić.

Znienawidziłam pobliskie składy budowlane, bo na wszystkie pytania jest jedna odpowiedz - "BRAK". :evil:

A ja dziś rozmawiałem z kolega, który pracuje w jakimś składzie budowlanym w Warszawie. Jedyny problem jest z wełną, reszta- dostępna od ręki bo na masową skalę zaczął sie import z Niemiec, Słowacji, czech a nawet - uwaga!- Meksyku! A lada chwila ma się pojawić pierwsze 10 tys ton cementu z ... Indii ;)

Ceny co prawda wysokie ale i tak chyba u nas jest drożej. U niego Porotherm 25 kosztuje 13 zł, tutaj ceny sięgają 17. zł

Proszę, tak oto Polska weszła do Europy ;)

Pozdrowienia dla wszystkich, mam nadzieję, że budowy rosną :)

Niecierpliwie czekam na obiecane zdjęcia od paru osób... i obiecane dzienniki budów.

I ja dodam coś od siebie, jestem na etapie wyboru pustaków, cegieł itd. i coś mi przyszło do głowy, żeby budować z pustaków z keramzytobetonu z opisu wynika, że materiał dobry, a co najważniejszy dostępny i tani. M2 wychodzi prawie dwa razy taniej niż z lewkowa. Tyle tylko, że trzeba ściany dozbrajać w spoinach, więc jeszcze muszę sprawdzić ile to całe zbrojenie by kosztowało. Na sierpień już umawiam ekipę, koparkowego, piach. Czekam na pozwolenie i kredyt. :) Jeszcze się nie zaczęło a tu człowiek zestresowany :)

Witam po małej przerwie:) Ściany rosną, że nie ledwo domek poznałem po tygodniu niebytności... wiem, wiem... dziennik... znajdę chwilę to zaczne i to ze zdjęciami:)

A teraz prośbę mam... Muszę zamówić trochę stempli (trochę... chyba z 500:( ) i jak się pewnie domyślacie szukam najprzystępniejszych cenowo ofert:)

Za wszelkie sugestie będę wdzięczny. Na razie mam ofertę 1,50zł/mb.

znaleźliśmy architekta, miły i rzeczowy facet, co najważniejsze niedrogi chyba, za zagosp. działki, podpiwniczenie, przeniesienie komina, poszerzenie garażu i kilka drobnych zmian chce ok 1tys zł netto a to samo z funkcją kierbuda ok 2 tys. zł

chyba warto się skusić, no nie?

Witam po dość długim czasie nieobecności, ale nie byliśmy do końca pewni, że ta działka co wcześniej o niej napisałem będzie nasza. Po dość długim oczekiwaniu wszystko poszło tak jak powinno i z dniem 30 maja tego roku wraz z żona staliśmy się właścicielami działki w Olmontach o pow. 1564 m kw. Tak więc pierwszy etap za nami i czas zabrać się za kolejne sprawy.

Neq po ile placiles za metr? Bo jezeli to dzialka z takim starym warsztatem to ja chcialem ja rok temu kupic tylko gosc sie wycofal.

Tak to ta działka z takim warsztatem i płaciliśmy ok 90 zł za metr.

Nasza działeczka pod domek:

Oddalony:

http://images21.fotosik.pl/271/9090ab3ce5a71470m.jpg

Przybliżony:

http://images21.fotosik.pl/271/4372eb608ffd3eaem.jpg

Pozdrawiam