Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Ja tez jestem nowa i zielona :D

tylko nie wie czy mnie przyjmiecie do swego grona

ela

Ela, jak możesz watpić?

Witaj w klubie ;)

Co do przebudowy domu- kostki - ja nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie ale Murator przerabiał taki dom w Aninie. Mam trochę starych numerów w których jest dokumentowana ta przebudowa, jeżeli chcesz mogę Ci pożyczyć- może będą dla ciebie inspiracją.

Pozdr.

Robin

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Robin2 :p dzieki za powitanie

piszesz ze

Co do przebudowy domu- kostki - ja nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie

choc po zastanowieniu pewnie wiesz o niebo wiecej niz ja :oops:

bo ja dopiero dalam zadatek na ten dom ,a ty juz budujesz jakis czas

a u mnie to mozna spokojnie uwazac ten dom za surowy otwarty

i nawet dach będzie do wymiany całkowicie :cry:

a za propozycje

Mam trochę starych numerów w których jest dokumentowana ta przebudowa, jeżeli chcesz mogę Ci pożyczyć- może będą dla ciebie inspiracją

serdecznie dziekuje i bardzo chętnie skorzystam

tylko jakbyś mógł dac znac gdzie jak i kiedy to sie stawie natychmiast

bo juz w tym tygodniu bede omawiać z tym czy innym wykonawca szczegóły przebudowy wiec powinnam juz sie choc troche orietowac co mozna a czego nie :roll:

A moze ktos zna jakas dobra i nie zabardzo droga ekipe

ktora by sie podjela tego remontu

to prosze o jakies namiary

hej

Witam nowych forumowiczów!! (sama tez jestem tu od niedawna).

Donosze, ze dom zaczął się własnie tynkować na kolorowo i ogrodzenie powstaje....

Dziennika juz nie będe zakładac (mam w swoim komp. ale pod koniec budowy to już nie warto na forum przenosić)

http://images21.fotosik.pl/352/afc6c376efd551d2med.jpg

hej

Witam nowych forumowiczów!! (sama tez jestem tu od niedawna).

Donosze, ze dom zaczął się własnie tynkować na kolorowo i ogrodzenie powstaje....

Dziennika juz nie będe zakładac (mam w swoim komp. ale pod koniec budowy to już nie warto na forum przenosić)

Możesz się pochwalić jaki jest koszt takiego ogrodzenia?? Ile Cię ten klinkierek i robocizna wyniosła?? No i ile metrów tam jest.

Macie może gdzieś upatrzoną jakąś hurtownię w której ktoś mi wyliczy pustaki wentylacyjne i kominy dymowe jak zajadę do nich z projektem? Bo wszędzie gdzie byłem to jaoś się lenią :)

standardowy pustak wentylacyjny (silikatowy) ma wysokość 22 cm więc możesz policzyc własnoręcznie.

Co do kominów dymowych- mówisz o systemowych (np Schiedla)?

Schiedel ma wysokość 33 cm (1 element) więc też łatwo policzyc.

Weź tylko pod uwagę, że pustaki i elementy komina muruje się tylko do styku z więźbą, dalej klinkier.

ja dopiero dalam zadatek na ten dom ,a ty juz budujesz jakis czas

a u mnie to mozna spokojnie uwazac ten dom za surowy otwarty

i nawet dach będzie do wymiany całkowicie :cry:

Hmm... no fakt...

Jeżeli potrzebujesz namiarów na jakichś instalatorów- służę pomocą.

Co do starych numerów Muratora- wyślę Ci info na priv.

Powodzenia!

Robin

Weź tylko pod uwagę, że pustaki i elementy komina muruje się tylko do styku z więźbą, dalej klinkier.

Robin2 Faktycznie od wysokości styku z więźbą idzie już tylko sam klinkier? A co z zakończeniem systemowym tego komina? A ja do tej pory uważałem (chociaż mam to jeszcze przed sobą i mogę się mylić), że elementy Schiedla montuje się od góry do dołu, a dopiero od ostatniego stropu dodatkowo całe elementy obmurowuje się cegłą (do więźby pełną, od więźby klinkierem). Jeśli coś kombinuję nie tak, proszę o odpowiedź.[/b]

Witam

Mam do was pytanie. Czy ktoś z was wie może ile kosztuje budowa studni głębinowej i czy jest to opłacalne? Chodzi mi dokładnie o Olmonty, może ktoś z budujących się w tych okolicach kopał studnie głębinową?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Witam

Robin2

Jak nie zapomnę to pogadam z chłopakami ,jak chcesz to możesz zajechać może to bardziej poskutkuje.

Żużaczek

Jak możesz to podeślij na priv ile Cię kosztuje robocizna i jak się z nimi liczysz ,

tzn.cegła i fundament bo też przymierzam się do ogrodzenia

elzinia70

poszło na priv

Hura , mam juz majstrów od fundamentów, kamień z serca. Dzieki kontaktom od CoolaTT udało mi sie pchnąć budowe do przodu , (narazie teoretycznie)

CoolaTT jeszcze raz dzięki za kontakt do twoich majstrów. Teraz to juz mam nadzieje wszystko pójdzie łatwiej. Prąd budowlany maja mi podłaczyć za 2 tygodnie , tylko gościu od studni zrobił mnie w konia , bo po tygodniu umawiania sie i dostosowywania terminów poprostu nie przyjechał ;-( , cóż poszukam innego, żadna strata bo i cena nie była zbyt okazyjna 150 zł za metr wiercenia.

Pozdrawiam i życze miłego wekendu

Ula

Robin2 :p

Dlugi rufus :)

Dzieki za info.]

dopiero teraz wróciłam do domu i dlatego wcześniej nie mogłam odebrać poczty

Zaraz jutro jak tylko nadejdzie przyzwoita godzina :wink:

do rozmowy telef. to postaram sie

moze uda mi sie wcisnąć w ich grafik

bo wciąż mam nadzieje

ze uda mi sie zrobić ten remont taniej niż za 140 k.pln :roll:

pozdrawiam i dziekuje wszystkim przyjaznym duszkom za pomoc

:p

Hura , mam juz majstrów od fundamentów, kamień z serca. Dzieki kontaktom od CoolaTT udało mi sie pchnąć budowe do przodu , (narazie teoretycznie)

CoolaTT jeszcze raz dzięki za kontakt do twoich majstrów. Teraz to juz mam nadzieje wszystko pójdzie łatwiej. Prąd budowlany maja mi podłaczyć za 2 tygodnie , tylko gościu od studni zrobił mnie w konia , bo po tygodniu umawiania sie i dostosowywania terminów poprostu nie przyjechał ;-( , cóż poszukam innego, żadna strata bo i cena nie była zbyt okazyjna 150 zł za metr wiercenia.

Pozdrawiam i życze miłego wekendu

Ula

Urszulla tylko pamietaj ze w sierpniu Staiu/Twoj muarz/ jest przez tydzien na mojej budowie - musi kominy zrobic :)