Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam >

Dziękuje za tel. :D rzecz w tym że połowa geodetów po usłyszeniu lokalizacji działki mówiła " nie" ponoć są pokręcone te działki...wiadomo o co chodzi ..trochę trzeba się napracować..i widocznie mało komu się chce....ale znalazłam gościa który dobrze zna te tereny i jest chętny...przy okazji dowiedziałam się ze szorokość tej działki z 20 m zmniejszyła się do 13 :( normalnie załamka...:( po rozmowie z geodetą stwierdził, że przy tak wąskiej działce można zmniejszyć granice od sąsiedniej działki , nawet pobudować na granicy...i moje pytanie..może ktoś miał podobną sprawę i orientuje się w temacie...byłabym wdzięczna za wskazówki >

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

mam pytanko do wszystkich co juz położyli dach , a konkretnie dachówki, powiedzcie ile was kosztował materiał dachówka + akcesoria(gąsiory , ława kominiarska itp), bo mój mąz dziś policzył i mi ręce opadły , nasz dach ma 170 m2 i wyszło mu 9600 zł, a dachówka jedna z tańszych chyba 3 zł brutto

Mnie to akurat nie dziwi. U mnie materiały na dach ok. 340m2 kosztowały prawie 35 tys. Fakt, że było w tym 7 okien dachowych i łaty, kontrłaty i mnóstwo gwoździ:)

Witam >

Dziękuje za tel. :D rzecz w tym że połowa geodetów po usłyszeniu lokalizacji działki mówiła " nie" ponoć są pokręcone te działki...wiadomo o co chodzi ..trochę trzeba się napracować..i widocznie mało komu się chce....ale znalazłam gościa który dobrze zna te tereny i jest chętny...przy okazji dowiedziałam się ze szorokość tej działki z 20 m zmniejszyła się do 13 :( normalnie załamka...:( po rozmowie z geodetą stwierdził, że przy tak wąskiej działce można zmniejszyć granice od sąsiedniej działki , nawet pobudować na granicy...i moje pytanie..może ktoś miał podobną sprawę i orientuje się w temacie...byłabym wdzięczna za wskazówki >

Jeżeli dobrze rozumiem masz szerokość działki 13m :o

Jeśli tak to TROCHĘ wąsko.

W takim przypadku będziesz potrzebowała bardzo dobrego architekta,

żeby coś tam zmieścić.

Jeśli chodzi o granice, to można je zmniejszać,

ale jak dobrze pamiętam za pozwoleniem z ministersterstwa gospodarki,

na co się trochę czeka.

Mam nadzieję że dobrze pamiętam - inni pewnie potwierdzą (bądź nie :wink: )

Po kilku dniach nieobecności wpadłam na Grupę, sprawdzić jak sie macie? :)

Patrzę, a tu dyskusja była o Niewodnicy.

To "mój" teren! No i rufusa oczywiście. :wink:

Jak jeszcze dylemat aktualny, to wypowiem swoja opinię, bo parę lat tu mieszkam. I będę mieszkać.

Ja bym brała działkę przy drodze. Największe zalety takiej lokalizacji widać w porze zimowej i wiosennej.

Urszulla, mój dach ma prawie 300mkw. Kasa za materiał to drugie tyle, ile Twój maż wyliczył u Was. Bez robocizny! Czyli standart.

Pozdrawiam Grupę!!

moi drodzy, pomóżcie :D Firma, w której pracuję ma robić kanalizę w Lidlu w Łomży. Szukam noclegów dla pracowników. Pracownik przywiózł mi "Nowy kurier ogłoszeniowy" i "Okazje", ale tam są przeważnie ogłoszenia z Białegostoku :-? . Jesteście w stanie mi pomóc i dać jakieś namiary na stancje dla pracowników?

moi drodzy, pomóżcie :D Firma, w której pracuję ma robić kanalizę w Lidlu w Łomży. Szukam noclegów dla pracowników. Pracownik przywiózł mi "Nowy kurier ogłoszeniowy" i "Okazje", ale tam są przeważnie ogłoszenia z Białegostoku :-? . Jesteście w stanie mi pomóc i dać jakieś namiary na stancje dla pracowników?

Spróbuj poszukać tutaj

http://www.4lomza.pl

http://www.golomza.pl

Witam,

cichy ten nasz dzial podlaski,

to ja sie pochwale co na budowie

1. glazurnik juz sobie poszedl (ma jeszcze wrocic co prawda i poprawic fuge w jednym miejscu ale generalnie jest OK)

2. elektryk spial cala instalacje i przedzwonil (sam tak mowil), najwazniejsze ze wpisal sie do dziennika

3. malarz wyszpachlowal gore i konczy malowac, od przyszlego tygodnia zchodzi na dol

4. myszy harcuja - szukam kota (musi byc lowny)

5. wroble zimuja, bo nie mam podbitki pod okapami dachu

6. kupuje podlogi i przygotowuje sie psychicznie na robote przed sylwestrem

mam plan zeby oddac papiery do nadzoru budowlanego przed swietami - zanim urzednicy wroca po przerwie swiatecznej (po 6 stycznia) to jaj juz bede mogl mieszkac bo mina dwa tygodnie, a jak sie zdaza polapac to zrobia wielkie :o

a ja

:lol:

choc prawde mowiac to nie wiem czy zadziala, bo z moich wczesniejszych doswiadczen wynika ze czas poswiecony na planowanie jest czasem zmarnowanym

z budowlanym pozdrowieniem: to po jednym i na dach

epo

Hej ,hej wszystkim.Powiem szczerze ze od dawna juz sie przybieram tu troche naskrobac ,ale nie chcialam tego robic przed pierwsza wazniejsza decyzja czyli przed wyborem projektu naszego domku.No, a ze wlasnie w poniedzialek zamówilismy projekt http://www.arex.net.pl/03projekty/tradycyjne/edyta.htm po dluuuuugich dyskusjch,sadze ze sama "smietanka"czeka nas nas :D .Nawet nie chce bardziej sie wczuwac i przejmowac juz na zapas,ale sadze ze "przygoda zycia"w pewnym sensie na nas czeka, no i oczywiscie "szkola przetrwania".

Jestesmy obydwoje bialostoczanami ,dzialeczke juz mamy- Zagórki,no i tak sobie ona czeka az w koñcu cos sie bedzie dzialo.No i postanowilismy ze nie ma co wiecej tu czekac ,takze nasze plany to, aby na wiosne-lato ruszyc.Oczywiscie wielce przestraszeni :o ,bo mamy pare tel.namiarów na ludzi ,ale co bez projektu nikt ci kosztorysu nie zrobi,takze po Swietach zaczniemy dzialac pelna para.No i oczywiscie wielka prosba do Was wszystkich ,jak mozecie to dajcie jakies namiary na ludzi -których jest coraz mniej!.Poczynajc tych od studni,nastepnie najwazniejsza ekipa,no i dekarzy,skad drewno na wiezbe,itp,itd.Za wszystkie namiary,rady, porady serdeczne dzieki!3-majcie sie pa!Do szybkiego uslyszonka!

[list=]

wITAJ mario & kris :D

Miło że ktoś nowy tu zagląda.....co do namiarów mogę polecić malarza mojego męża..świetny fachowiec..maluje pistoletem nie wałkiem...mam dobrego dekarza..ale tel. ma mąż zapisany..wiec dam namiary jutro... wiele osób jest tu życzliwych i tylko przygotuj wielki zeszyt oby wszystkie zmieścić :D

pozdrówka

Oczywiscie wielce przestraszeni :o ,bo mamy pare tel.namiarów na ludzi ,ale co bez projektu nikt ci kosztorysu nie zrobi,takze po Swietach zaczniemy dzialac pelna para.No i oczywiscie wielka prosba do Was wszystkich ,jak mozecie to dajcie jakies namiary na ludzi -których jest coraz mniej!.Poczynajc tych od studni,nastepnie najwazniejsza ekipa,no i dekarzy,skad drewno na wiezbe,itp,itd.Za wszystkie namiary,rady, porady serdeczne dzieki!3-majcie sie pa!Do szybkiego uslyszonka!

[list=]

Nie taki DIABEŁ STRASZNY :evil:

Proponuję najpierw znaleźć ekipę murarską (ew. na stan zero).

Studnia oczywiście jeżeli potrzebna to jak najbardziej - chociaż ja prowadziłem budowę na 1000 litowym baniaku (napełniłem go do pełna 3 razy) - kupiłem w zakładzie co napoje Hoop robi za 160 zeta.

Drewno na więźbę fajne mają w Skindzierzu (ale dosyć drogie), porządne drewno tnie też Pan w tartaku w Rozedrance pod Sokółką (taniej, ale trzeba zamawiać z wyprzedzeniem i to dużym)

WITAM!!! WIELKIE DZIEKI !!!!

BERNADETKA

nam tez jest bardzo milo ze sie tu znalezlismy i mozemy was poznac. Co do malarza to chyba jeszcze za wczesnie :cry: ale o dekarza to bardzo, bardzo prosze i dziekuje.

CoolaTT

wielkie dzieki ,slyszelismy o tym tartaku w Skindzierzu to slyszelismy ze jest dobry ale dosyc drogi, zaraz po swietach zaczniemy sie ruszac za kosztorysami no i zobaczymy co nam na maluja :o pewnie taka bedziemy miec mine. Mysle ze co do tej beczki to pomysl jest ok , ale my myslimy posadzic jakies iglaki w kolo ogrodzenie a wiec na dluzsza mete chyba nie da rady. :wink: Wciaz poszukujemy namiarow na murarzy lub firmy do stanu surowego otwartego.

A wlasnie co myslicie z wlasnego doswiadczenia jak jest lepiej wziasc firme zaplacic wiecej i zapomniec o szukaniu materialow, czy lepiej jednak budowac systemem gospodarczym- tanszym ale bardziej pracochlonnym?????

ZYCZYMY WSZYSTKIM WESOLYCH SWIAT !!!!!POZDROWIONKA !!!

WITAM!!! WIELKIE DZIEKI !!!!

BERNADETKA

A wlasnie co myslicie z wlasnego doswiadczenia jak jest lepiej wziasc firme zaplacic wiecej i zapomniec o szukaniu materialow, czy lepiej jednak budowac systemem gospodarczym- tanszym ale bardziej pracochlonnym?????

Wszystko zależy chyba przede wszystkim od Waszej dyspozycyjności, bo w dzisiejszych czasach różnice między hurtowniami są naprawdę duże i nie warto trzymać się jednej, a tak pewnie zrobi firma, która będzie budować.

Ja wybrałem system gospodarczy, bo bałem się dodatkowo, że firma będzie miała pokusy, żeby zaoszczędzić gdzie niegdzie i wykorzystać tańsze materiały lub pójść sobie na skróty:(

Ale prawdą jest, że nerwy też trzeba mieć:D