Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

WITAM wszystkich którzy już zbudowali swój wymarzony dom, którzy dopiero budują oraz tych którzy planują dopiero budowę :) . Należymy z żoną do ostatniej grupy. Ale mamy nadzieję że w ciągu najbliższych 2 lat to się zmieni ;) . Nasza działka jest położona w Nowym Aleksandrowie. Jesteśmy na etapie papierków oraz projektu. Zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny, który jest obecnie w trakcie realizacji. Bryła, rozkład pokoi, materiały itp wszystko już uzgodnione więc mamy nadzieję, że do marca ten etap zakończymy. Bryła domu będzie prosta a przez to uniwersalna, dach dwuspadowy + 2 lukarny, z boku garaż, bez balkonów, skosów, załamań itp. Chcemy ruszyć z budową na wiosnę lub latem. I tutaj jest prośba do wszystkich którzy mają namiary na dobre ekipy od stanu surowego, dachu i tynków. Jeżeli macie kogoś godnego polecenia i uczciwego byłbym bardzo wdzięczny. Interesują mnie także ceny robocizny głownie jeśli chodzi o stan surowy (to pytanie głownie chyba do tych którzy już rozpoczęli budowę). Być może znajdzie się również ktoś kto robił kominek z płaszczem wodnym, oraz ogrzewanie podłogowe ale pod panelami (wiem że opinie na ten temat są zróżnicowane).

To tyle na dzisiaj, z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Chciałbym zapytać czy 5 tyś za adaptacje projektu gotowego plus zmiany (powiekszenie garażu o 1.5m, dostawienie drugiego komina do kotłowni, likwidacja scianki działowej oraz słupa nośnego).Dodam ze projekt gotowy to koszt 1750 zł.Architekt zajmie sie wszystkim az po pozwolenie na budowe, nigdzie nie jezdze i nic załatwiam. Powiedzcie czy 5 tys to duzo czy mało.

Pozdrawiam

WITAM wszystkich którzy już zbudowali swój wymarzony dom, którzy dopiero budują oraz tych którzy planują dopiero budowę :) . Należymy z żoną do ostatniej grupy. Ale mamy nadzieję że w ciągu najbliższych 2 lat to się zmieni ;) . Nasza działka jest położona w Nowym Aleksandrowie. Jesteśmy na etapie papierków oraz projektu. Zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny, który jest obecnie w trakcie realizacji. Bryła, rozkład pokoi, materiały itp wszystko już uzgodnione więc mamy nadzieję, że do marca ten etap zakończymy. Bryła domu będzie prosta a przez to uniwersalna, dach dwuspadowy + 2 lukarny, z boku garaż, bez balkonów, skosów, załamań itp. Chcemy ruszyć z budową na wiosnę lub latem. I tutaj jest prośba do wszystkich którzy mają namiary na dobre ekipy od stanu surowego, dachu i tynków. Jeżeli macie kogoś godnego polecenia i uczciwego byłbym bardzo wdzięczny. Interesują mnie także ceny robocizny głownie jeśli chodzi o stan surowy (to pytanie głownie chyba do tych którzy już rozpoczęli budowę). Być może znajdzie się również ktoś kto robił kominek z płaszczem wodnym, oraz ogrzewanie podłogowe ale pod panelami (wiem że opinie na ten temat są zróżnicowane).

To tyle na dzisiaj, z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

dla mnie dużo, zapłaciłem cos ok 1800 za gotowca, a za adaptację 2500 brutto, w tym:

- kierownik budowy (bez tego byłoby ok.1500)

- doprojektowanie piwnicy (podpiwniczenie całego domu)

- zmiana położenie ścianek działowych

- zastąpienie części jednej ściany działowej belką żelbetową ze słupem (obliczenia konstrukcyjne)

- przeniesienie kotłowni do piwnicy a w związku z tym przeniesienie komina i usunięcie drugiego, dodatkowe wejście z zewnątrz, delikatna zmiana więźby

- poszerzenie garażu o niecały metr,

- no i reszta std czynności adaptacyjnych typu projekt zagospodarowania działki itp.

uzgodnienia przyłączy wymagały ode mnie dwóch wizyt kilkuminutowych w wodociągach i jednej u energetyków (to od razu załatwiłem umowę na przyłącze),reszte czyli np opisy uzgodnień na mapce załatwił architekt, załatwienie pozwolenia sprowadziło się do jednej 10-minutowej wizyty w starostwie, złożenie papierów i po jakimś tam chyba miesiącu odbiór decyzji o pozwoleniu, naprawdę nic strasznego, szybko i sprawnie a ludzie tak straszą że tyle formalności, papierologii i bieganiny, ogromna przesada

przed wyborem orientowałem się po kilku biurach projektowych w białymstoku i za cenę mojej całej adaptacji z kierownikiem budowy to w nich dostałbym np. tylko podpiwniczenie albo tylko projekt zgospodarowania działki i to w cenie netto :(

tomasz105, kwota którą podajesz jest trochę zawyżona. wprawdzie dostawienie komina i likiwdacja słupa nośnego wymaga przeliczeń konstrukcyjnych, ale w moim przekonaniu można w Białym znaleźć taniej taką usługę.

ja za swój projekt (indywidualny+ projekt zagodpodarowania terenu) + wszelkie sprawy w urzędach zapłaciłam 4tys. (styczeń 2007)

Witam ponownie :) My podobnie jak yiarek jestesmy na etapie projektu i bardzo bym była wdzięczna za jakies namiary na ekipy od stanu surowego. Czekamy właśnie na wydanie warunków zabudowy, już maja wydać na dniach, także z budową chcielibyśmy ruszyć w przyszłym roku...strach sie bać. :) Może jeszcze doradzicie jak z takimi ekipami rozmawiać, z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem to raczej się nie da umówić na konkretny termin..

Aha dzięki Wam dostałam namiary na geodetę z których skorzystałam :)

Pozdrawiam świątecznie.

Justyna

Rachela, yiarek witam w Grupie Podlaskiej!

Widzę, że solidnie zabieracie sie do budowy. To dobrze wróży na przyszłość, ale jak to na budowie, nigdy nic nie wiadomo. :wink:

Numery na ekipy od stanu surowego już dawno są w koszu, ale jeżeli potrzebujecie ludzi do więźby i krycia dachów to mogę podesłać namiary.

macie może namiary na tani beton komórkowy?

potrzebuję już chyba poczynić zakupy żeby wiosną rosły mury...

i jako że nikt mi nie odpowiedział, zmuszony byłem szukać sobie sam :(

no i kupiłem, po 9,60-10,00zł, ostatki przed nowym rokiem w takich cenach, owszem jak się chce zapłacić 12zł to można znaleźć praktycznie każdą ilość :)

no i kupiłem, po 9,60-10,00zł, ostatki przed nowym rokiem w takich cenach, owszem jak się chce zapłacić 12zł to można znaleźć praktycznie każdą ilość :)

mi zostało kilka palet. już teraz wiem, że nie wszystko wykorzystam na ścianki działowe, wiec na wiosnę chętnie bym się pozbyła tego towaru. jak dalej będziesz zainteresowany to polecam się pamięci. :)

ps. a gdzie sprzedają komórkowy po takich cenach?

hmm, na wiosnę to ja dopiero ruszyć zamierzam :( ścianki działowe pewnie latem albo nawet jesienią będą, ale jeśli jeszcze będziesz je miała, w dobrej promocji ;) to może coś z tego będzie ;)

a gdzie sprzedają? a w kamirze, w mirpolu, i w silikatach, a reszta hurtowni gdzie dzwoniłem albo nie ma, albo w cenach 11-12zł, albo problem z transportem, generalnie przed końcem roku mało tego towaru jest na hurtowniach i w fabrykach, kolejki ciężarówek przed producentami a towaru mało, słychać tez coś o podwyżkach w styczniu o ok 7%, no i ciepła zima zakupom niestety nie sprzyja, podobnie ze stalą, jakiś miesiąc-dwa wstecz była nieco tańsza a teraz delikatnie ruszyła w górę i chyba się nie cofnie, niestety coroczny dołek cenowy już chyba za nami i przyszedł (oraz poszedł) w tym sezonie dość wcześnie, no chyba ze jakieś arktyczne mrozy na nas spadną

hmm, na wiosnę to ja dopiero ruszyć zamierzam :( ścianki działowe pewnie latem albo nawet jesienią będą, ale jeśli jeszcze będziesz je miała, w dobrej promocji ;) to może coś z tego będzie ;)

a gdzie sprzedają? a w kamirze, w mirpolu, i w silikatach, a reszta hurtowni gdzie dzwoniłem albo nie ma, albo w cenach 11-12zł, albo problem z transportem, generalnie przed końcem roku mało tego towaru jest na hurtowniach i w fabrykach, kolejki ciężarówek przed producentami a towaru mało, słychać tez coś o podwyżkach w styczniu o ok 7%, no i ciepła zima zakupom niestety nie sprzyja, podobnie ze stalą, jakiś miesiąc-dwa wstecz była nieco tańsza a teraz delikatnie ruszyła w górę i chyba się nie cofnie, niestety coroczny dołek cenowy już chyba za nami i przyszedł (oraz poszedł) w tym sezonie dość wcześnie, no chyba ze jakieś arktyczne mrozy na nas spadną

Podobno stal jest teraz najtańsza ,w styczniu mają być lekkie podwyżki ,jeśli masz gdzie złożyć to może warto teraz kupić.Nie wiem jaka cena Cię satysfakcjonuje , ale w stalexporcie możesz dostać po 1,65 netto (2,01 brutto) ,tylko się trochę potarguj :wink: .

kupiłem dziś, właśnie coś ok. tego co piszesz, po pewnej znajomości, a acenie mam transport gratis do 60km w jedną stronę, no i kolega który w stali robi mówił że już była tańsza gdzieś przed miesiącem a teraz delikatnie ale wciąż w górę i oni przewidują ze tak już będzie, że taniej nie będzie

a gdzie sprzedają? a w kamirze, w mirpolu, i w silikatach, a reszta hurtowni gdzie dzwoniłem albo nie ma, albo w cenach 11-12zł, albo problem z transportem,

bardzo podobna była sytuacja na wiosnę tego roku. komórkowy w szczytowym sezonie chodził po 18zł! :roll: i nie było go od ręki.

ok. o promocji na cegły pogadamy na wiosnę... jak będzie o czym :wink: :)