shrekus 09.01.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Od chudziaka do ramy drzwi balkonowych mam 21-22 cm. Ile w takim razie powinienem dać styropianu, a ile później posadzki (przy założeniu, że będą tam płytki ceramiczne)? I czy warto wydać kasę na styropian FS-20, czy zaoszczędzić i dać FS-15? Wdzięczny będę za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 09.01.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Od chudziaka do ramy drzwi balkonowych mam 21-22 cm. Ile w takim razie powinienem dać styropianu, a ile później posadzki (przy założeniu, że będą tam płytki ceramiczne)? I czy warto wydać kasę na styropian FS-20, czy zaoszczędzić i dać FS-15? Wdzięczny będę za pomoc:) Po pierwsze wydać kasę na FS 20 - posadzka ma sporą masę - a oszczędności można by żec prawie żadne. Na terakotę nie powinieneś zostawiać więcej niż 3 cm. Posadzki leje się różne od 6 do 8 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.01.2008 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 generalnie czysta matematyka: wyznacz sobie poziom zero podłogi gotowej (proponuje 1-2cm poniżej dolnej krawędzi ramy) i od tego odejmujesz grubość posadzki jaką będizsz chciał wylać, moze to być 5 a moze to być 8cm to już zależy od ciebie, potem odejmuiesz grubość wykończenia podłogi (terakota+klej, panele czy deski + pianka, parkiet +klej czy co tam sobie zażyczysz ) i masz gotową grubość styropianu pilnuj tylko dobrze ramy, żeby z poziomem gotowej podłogi nie zjechać poniżej dolnej jej krawędzi ani też żeby nie wyszło za wysoko bo drzwi Ci nie wejdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobSto 09.01.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Jestm w szoku, trochę mnie nie było, (też jak ROBIN nie mam netu w domu - zasilam się z netu z komórki, a to kosztuje ) a tu widzę dużo się dzieje. U mnie piec wreszcie wraca do normy, okazało się że okna mam nieszczelne (wiatry przetestowały), BRAK KILKU OKUĆ Czyli wesoło To co teraz? Demontaż okien i wstawianie brakujących okuć? Czy jakaś regulacja? Czy okno całkowicie do wymiany? Okucia będą wstawiane na miejscu. Okazuje się, że mam okna wyższe niż standard i należało wstawić dodatkowe. Ich brak powoduje wianie po bokach skrzydeł. W tym tygodniu mają to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yiarek 09.01.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 ....... a u mnie śnieg nie ma jeszcze na co padać , mogę najwyżej na projekt popatrzeć To patrz uważnie i kombinuj, gdzie szafa, ile miejsca na stół, czy powiększyć, czy pomniejszyć. Masz jeszcze czas na zmiany. To baaardzo ważny etap w budowaniu. Patrzę, patrzę Mikazuu ..... Zrobiłem nawet sobie domek w 3D, więc mogę biegać po pokojach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.01.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 a w czym zrobiłeś? bo ja kiedyś próbowałem i dwa programy których skosztowałem nie bardzo jakoś mi były "pod myszką" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yiarek 09.01.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Punch! "Twoje studio projektowe"Kosztuje to około 120 zł i jest spolszczeniem oryginalnego Puncha (można kupić w księgarniach). Trochę się zawiodłem bo produkt jest z przed kilku lat. Ale ogólnie można się do niego przyzwyczaić, chociaż grafika nie powala. Jest sporo mebelków oraz innego sprzętu. Można też ogród zaprojektować, instalacje elektryczne, wod.-kan. itp. ale tego nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.01.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 a czy można w nim w miarę poręcznie stworzyć dom wg wymiarów (tzn. nie rysując prostokąt czy ścianę na oko a z ręki podając konkretne wymiary)?, czy niema problemu z np. łączeniem ścian czy zmianą wymiarów? jwydaje mi się ze próbowałem kiedyś też Puncha w oryginale chyba wersję 4000 i nie mam dobrych wspomnień może ta polska odmiana jest lepsza...a masz możliwość jakoś pokazać nam swoje dzieło, w jakimś formacie zewnętrznym pliku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yiarek 09.01.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 a czy można w nim w miarę poręcznie stworzyć dom wg wymiarów (tzn. nie rysując prostokąt czy ścianę na oko a z ręki podając konkretne wymiary)?, czy niema problemu z np. łączeniem ścian czy zmianą wymiarów? jwydaje mi się ze próbowałem kiedyś też Puncha w oryginale chyba wersję 4000 i nie mam dobrych wspomnień może ta polska odmiana jest lepsza... a masz możliwość jakoś pokazać nam swoje dzieło, w jakimś formacie zewnętrznym pliku? Łączenie ścian jest bardzo dobrze zrobione, ściany kleją się do siebie i szybko to się robi. Można podać wymiar. Ja zrobiłem skan rzutu z projektu, wkleiłem jako podkład i rysowałem według tego ściany. Później korygowałem długości ścian do rzeczywistych rozmiarów (ponieważ były drobne rozbieżności). Piętro robi się też łatwo ponieważ można ściany zewnętrzne skopiować na górę automatycznie. Trochę więcej jest pracy z dachem ale da się zrobić. http://www.csk.pl/~kalinowski/PunchParter.jpg W tle widać rzut piętra. http://www.csk.pl/~kalinowski/PunchView.jpg Pokazuje widok 3D po którym można sie przemieszczać (na średniej klasie kompie nie widać zatrzymań) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yiarek 09.01.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 http://www.csk.pl/~kalinowski/PunchView1.jpg kominek będzie inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrekus 09.01.2008 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 generalnie czysta matematyka: wyznacz sobie poziom zero podłogi gotowej (proponuje 1-2cm poniżej dolnej krawędzi ramy) i od tego odejmujesz grubość posadzki jaką będizsz chciał wylać, moze to być 5 a moze to być 8cm to już zależy od ciebie, potem odejmuiesz grubość wykończenia podłogi (terakota+klej, panele czy deski + pianka, parkiet +klej czy co tam sobie zażyczysz ) i masz gotową grubość styropianu pilnuj tylko dobrze ramy, żeby z poziomem gotowej podłogi nie zjechać poniżej dolnej jej krawędzi ani też żeby nie wyszło za wysoko bo drzwi Ci nie wejdą Trochę się zgubiłem:( Bo albo mam być 1-2 cm poniżej krawędzi, albo mam nie być Mój majster od wykończenia powiedział, żebym sobie założył max 1-1,5 cm na płytki ceramiczne. Ja sobie wyliczyłem, że dam 15cm styropianu (3x5cm FS-20), potem podłogówka i 6-8cm posadzki (co daje mi właśnie 21cm, czyli do dolnej krawędzi drzwi z lekką zakładką, żeby drzwi były stabilne i zostaje mi ze 2 cm zapasu na ceramikę, no i drzwi się będą wciąż otwierały:) Czy to jest ok, czy źle kombinuje? A jeszcze mam pytanie odnośnie garażu. Czy tam się daje styropian na posadzkę i ewentualnie ile? A tak w ogóle to styropian od 15 stycznia idzie do góry i nagle zaczęło mi się spieszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.01.2008 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 o kurka wodna pomyliłem sie oczywiście, powinno być: 1-2 cm powyżej dolnej krawędzi ramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 10.01.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 generalnie czysta matematyka: wyznacz sobie poziom zero podłogi gotowej (proponuje 1-2cm poniżej dolnej krawędzi ramy) i od tego odejmujesz grubość posadzki jaką będizsz chciał wylać, moze to być 5 a moze to być 8cm to już zależy od ciebie, potem odejmuiesz grubość wykończenia podłogi (terakota+klej, panele czy deski + pianka, parkiet +klej czy co tam sobie zażyczysz ) i masz gotową grubość styropianu pilnuj tylko dobrze ramy, żeby z poziomem gotowej podłogi nie zjechać poniżej dolnej jej krawędzi ani też żeby nie wyszło za wysoko bo drzwi Ci nie wejdą Trochę się zgubiłem:( Bo albo mam być 1-2 cm poniżej krawędzi, albo mam nie być Mój majster od wykończenia powiedział, żebym sobie założył max 1-1,5 cm na płytki ceramiczne. Ja sobie wyliczyłem, że dam 15cm styropianu (3x5cm FS-20), potem podłogówka i 6-8cm posadzki (co daje mi właśnie 21cm, czyli do dolnej krawędzi drzwi z lekką zakładką, żeby drzwi były stabilne i zostaje mi ze 2 cm zapasu na ceramikę, no i drzwi się będą wciąż otwierały:) Czy to jest ok, czy źle kombinuje? A jeszcze mam pytanie odnośnie garażu. Czy tam się daje styropian na posadzkę i ewentualnie ile? A tak w ogóle to styropian od 15 stycznia idzie do góry i nagle zaczęło mi się spieszyć A ja się bym upirała ze te 1,5 cm na płytki to trochę mał bo kleju trzeba by było chociaz z 1 cm położyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 10.01.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Jeżeli chodzi o grukość kleju pod płytki to przy dobrze zrobionej wylewce to wystarczy 3 góra 4 mm plus grubość płytki i jeszcze ok 1,5 cm przestrzeni pod drzwi . Tak kombinuj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.01.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 no zobaczcie jak dyskusja rozgorzała, ale to się chwali, rupa chociaż nie śpi co do kleju bywa różnie, zalezy od jkaości wykonania posadzki, przyzwyczajeń lub umiejętności glazurnika, wilekości płytki, jak twój majster mówi 1.5 to weź 2 bedzie ok natomiast 1.5 cm przestrzeni od dzrwi do podłogi, no nie wiem, połozysz dywanik z włochatej materii i będzie ci się ciągał drzwiami, to jednak wyjście na zewnątrz, no i jeśli jednak tego kleju wyjdzie więej "bo posadzka krzywa" to mały margines nam zostaje, ale oczywiście może przesadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrekus 10.01.2008 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 dywaników nie będzie!! A co z tym styropianem w garażu?? Pomoże ktoś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.01.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 dywaników nie będzie!! taaa, takie założenie wejdziesz dwa razy z ogrodu w zabłoconych klapkach ) i nie wiadomo skąd za trzecim dywanik zobaczysz ) a drzwi balkonowych juz wtedy niestety nie podniesiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrekus 10.01.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 że niby ja nie podniosę?!?!?!... no może i prawda. Położę styropian, a potem najwyżej grubością posadzki będę regulował wysokość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.01.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 a co do garażu to ja w projekcie mam 5cm, a czy będę dawać i ile to jeszcze nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 10.01.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 A ja mam styropian i w grażu, powiem więcej - w garażu mam megapodłogę - chudziak (B15) ok. 20 cm potem styropian FS 20 - 10cm i na koniec wylewkę 8 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts