CoolaTT 15.02.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Ale dzis cudnie grzeje słoneczko!!! Grzejecie kości? Moje tulipany już ruszyły. Wiosna, wiosna...... No no Mikazuu z tą wiosną to chyba przesadzasz. Ja byłem o 5 rano na podwórku i było -5. Od jutra zapowiadają śniego. W weekend temperatura ma spasc w nocy do -20. Ale nie przejmuj sie wiosna bedzie za półtorej tygodnia. -5 stopni? Gdzie ty mieszkasz CoolaTT?! Nawet na mojej wiosce takiego przymrozku nie było ostatnio. Zresztą, najlepszymi wskaźnikami pór roku są zwierzęta i przyroda. Skoro moje tulipany wyszły z gruntu, a na bagna biebrzańskie przyleciały jakieś "wiosenne" ptaki to chyba coś znaczy. Przedwiośnie mamy na pewno. No no droga Pani Dzisiaj o godzinie 6.45 w Białymstoku na ulicy Pogodnej temperatura powietrza -6,5 stopnia. Jeżeli nie wieżysz to zobacz że ziemia lekko przymarzała. Ale najgorzej ma byc w weekend znaczy chba z soboty na niedzielę dokładnie. Wiem, że wróciłaś z emigracji ale na temperaturą podobną jak w Londynie o tej porze roku to raczej liczyć nie możesz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mienciel 15.02.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Dla mnie system gospodarski oznacza pilnowanie po gospodarsku, znaczy sam sobie szukam ekipy na każdy etap (wyszukując tanio-dobrych), sam sobie biegam za materiałami (nie "oddając" się jednej hurtowni, ale wyszukując okazji), kombinowanie np. więźby przez zakup drzewa w lesie i do tartaku niż zakup gotowej w tartaku. Bo dobry gospodarz sam wszystkiego dogląda, co wcale nie znaczy, że wszystko musi sam robić Ja system gospodarczy widzę podobnie, nie biorę firmy która robi wszystko od A do Z tylko sam kupuje materiały, szukam ekipy od murowania, od więźby i dachu, hydraulika, elektryka itp, wykończeniówkę mam zamiar w większości sam zrobić oprócz parkietów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mienciel 15.02.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 To poleci mi ktoś jakąś solidna ekipę, czy wszyscy budują własnoręcznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 15.02.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 widzisz, system gospodarczy niejedno ma imię, u mnie wyglądać on ma (nie piszę będzie bo co bedzie to jeden P.Bóg raczy wiedzieć) tak, że załatwię sobie koparkę, wyleję sam ławy, ściany piwnicy i strop nad nią wyleje mi szalunkami systemowymi znajoma ekipa (w zasadzie furma bud. w której pracuje ojciec), sciany urosną moimi rękami, ojca, teścia i zobaczymy kogo jeszcze, podobnie strop, i być może więźba a może więźba nie, dach mi "ktoś" zrobi (i jeszcze konkretnie nie wiadomo kto ), materiały rzecz jasna kupiłem i kupować bedę sam, organizować wszystko też, drewno na więźbę i tarcicę buddowlana już zrobiliśmy w 50% ze swego lasu i na "teściowym" traku, hydraulikę zrobię sam (tylko porządny, profesjonalny projekt sobie sprawię, ale i tak taniej wyjdzie niż robocizna super speca po linii jego doświadczenia a nie projektu, taniej w wykonaniu mi wyjdzie i pewnie lepiej w użytkowaniu), podobnie elektrykę, gazu nie mam, pzyłącze wod-kan zewnętrzne wykonają wodociągi, tynki zrobimy ze starszyzną pomalutku we własnym zakresie, podobnie posadzki (chyba ze zaśmierdzę w międzyczasie wiekszą gotówką a brakiem czasu to pojedzie sie z miksokretem), analogicznie z docpleniem, co tam jeszcze zostało? podjazd i ogródek, no tu fachowców nie trzeba i około 2050 można się wprowadzać nie, no, zartowałem :) i dla mnie to jest system gospodarczy, natomiast budowanie na zasadzie zorganizowania ekipy lub ekip i zakup materiałów to czysta deweloperka a nie gospodarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 16.02.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 ZIMA NA TROCHĘ WRÓCIŁA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mienciel 16.02.2008 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 widzisz, system gospodarczy niejedno ma imię, u mnie wyglądać on ma (nie piszę będzie bo co bedzie to jeden P.Bóg raczy wiedzieć) tak, że załatwię sobie koparkę, wyleję sam ławy, ściany piwnicy i strop nad nią wyleje mi szalunkami systemowymi znajoma ekipa (w zasadzie furma bud. w której pracuje ojciec), sciany urosną moimi rękami, ojca, teścia i zobaczymy kogo jeszcze, podobnie strop, i być może więźba a może więźba nie, dach mi "ktoś" zrobi (i jeszcze konkretnie nie wiadomo kto ), materiały rzecz jasna kupiłem i kupować bedę sam, organizować wszystko też, drewno na więźbę i tarcicę buddowlana już zrobiliśmy w 50% ze swego lasu i na "teściowym" traku, hydraulikę zrobię sam (tylko porządny, profesjonalny projekt sobie sprawię, ale i tak taniej wyjdzie niż robocizna super speca po linii jego doświadczenia a nie projektu, taniej w wykonaniu mi wyjdzie i pewnie lepiej w użytkowaniu), podobnie elektrykę, gazu nie mam, pzyłącze wod-kan zewnętrzne wykonają wodociągi, tynki zrobimy ze starszyzną pomalutku we własnym zakresie, podobnie posadzki (chyba ze zaśmierdzę w międzyczasie wiekszą gotówką a brakiem czasu to pojedzie sie z miksokretem), analogicznie z docpleniem, co tam jeszcze zostało? podjazd i ogródek, no tu fachowców nie trzeba i około 2050 można się wprowadzać nie, no, zartowałem :) i dla mnie to jest system gospodarczy, natomiast budowanie na zasadzie zorganizowania ekipy lub ekip i zakup materiałów to czysta deweloperka a nie gospodarczy Może masz racje, ja to inaczej widzę, ja niestety nie mam czasu na samodzielne budowanie, zresztą jak zwał tak zwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobSto 17.02.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 A ja z problemem, wczoraj rozpaliłem w kominku po raz kolejny i szok.... Przykręciłem jak zwykle szyber żeby wszystko nie szło w komin, a tu po 30 minutach w domu czuć gryzący swąd, dymu nie ma, ale ledwie można oddychać, kratki komiowe zrobiły się ciemno brązowe a po kolejnych kilku minutach kominek nagrzał się straszliwie aż popękała góra obudowy na miejcach gdzie łączyły się płyty obudowy Pytanie - czy ktoś ma pojęcie co miało wczoraj u mnie miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 17.02.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 A czym paliłeś w tym kominku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimna30 17.02.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Szukam architekta do adaptacji projektu powtarzalnego z Muratora. W biurze gdzie można w Białymstoku kupić projekty Muratora podali cenę nie do pomyślenia- 4000-4500 zł oczywiście plus koszt projektu. Nie wprowadzam żadnych zmian oprócz pogrubienia warstwy ocieplenia. Może ktoś może mi jakiegoś architekta do adaptacji polecić?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobSto 17.02.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 A czym paliłeś w tym kominku?? Tym samym co wcześniej - a zawsze było OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 17.02.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Szukam architekta do adaptacji projektu powtarzalnego z Muratora. W biurze gdzie można w Białymstoku kupić projekty Muratora podali cenę nie do pomyślenia- 4000-4500 zł oczywiście plus koszt projektu. Nie wprowadzam żadnych zmian oprócz pogrubienia warstwy ocieplenia. Może ktoś może mi jakiegoś architekta do adaptacji polecić?! zimna30 witaj w grupie. Na priv masz wysłane namiary na architekta. Powinnaś być zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 17.02.2008 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 A czym paliłeś w tym kominku?? Tym samym co wcześniej - a zawsze było OK Tym samym?? To znaczy czym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobSto 17.02.2008 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 A czym paliłeś w tym kominku?? Tym samym co wcześniej - a zawsze było OK Tym samym?? To znaczy czym?? Przesezonowanymi resztkami z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 17.02.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 W sumie to niby sie tego nie powinno robić. Z drugiej strony to już jednak dość suche drewno więc dziać się nic nie powinno. A może dech lub coś tam takiego było jakąś smołą pomazane, albo farbą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobSto 17.02.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 W sumie to niby sie tego nie powinno robić. Z drugiej strony to już jednak dość suche drewno więc dziać się nic nie powinno. A może dech lub coś tam takiego było jakąś smołą pomazane, albo farbą?? Wybieram drewno niemalowane, nielakierowanie itp. Pytanie czy przymnięty szyber (nie do końca oczywiście) może spowodować tak mocne nagrzanie się wkładu i obudowy by obudowa popękała i wydobywał się swąd (podejrzewam nagrzanej powierzchni wkłądu). Zwłaszcza że nie paliłem cały dzień tylko jedno załadowanie (ok godziny/półtorej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrekus 17.02.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 znalazłem sztachety w olchowe szerokie na 8 cm, grube na 2,5cm za 4 zł za 1mb. W tej cenie sztachetki będą pomalowane na kolor i dostarczone do mnie. Mam pytanie: czy to jest dobra cena? A druga sprawa to brama wjazdowa przesuwna. Ktoś się orientuje jakie są ceny samej konstrukcji dla takiej bramy, np o szerokości 4 metrów? I ile ewentualnie życzą sobie za furtki (takie na 1,10 szerokie). Obie te konstrukcje mają być pod sztachety. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 18.02.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 4 zł za metr z dostawą i pomalowane to przyzwoita cena . A co do bram to zadzwoń lub zajedź do firmy Bramster na Hetmańską tam gdzie mieści się SUPON oni zajmują się bramami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 18.02.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Brama przesuwna 4m ze sterowaniem pod sztachety to ok. 5 tyś w firmie Bramster. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrekus 18.02.2008 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 wojtek50 dzięki wielkie:)[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rachela 18.02.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Kolejne pytania.... Mam pytanie do osób które składały ostatnio wniosek o pozwolenie na budowę w naszym kochanym starostwie w Białymstoku. W związku z tym, że projekt robi nam znajomy projektant, ale nie z podlaskiego, i załatwienie całej papierologii spoczywa na mnie, wolę się dowiedzieć zawczasu jakie wymagania ma starostwo.. Zastanawiam się czy w projekcie budowlanym domku jednorodzinnego trzeba umieścić projekt instalacji elektrycznej, sanitarnej, c.o., wodnej? Czy może wystarczy jak w trakcie budowy odbędzie się odbiór poszczególnych instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts