Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hej maczak! witaj w grupie inwestorów. :)

Brończany, czy to gmina Juchnowiec?

Dokładnie :evil: wspaniała gmina :evil: najlepsze jest załatwianie spraw w referacie Architektury - porażka. Przestrzegam wszystkich pilnujcie ich, szczególnie terminów, bo to wyjątkowo szybka ekipa :x

A poza tym to fajne miejsce na budowę domków, tylko strasznie duże ceny za działki.

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie

Dziś wspaniały dzień - dałem dokumenty do starostwa aby uzyskać pozwolenie na budowę. Za max 2 miesiące ruszam z budową. Czy ktoś z Was może mi polecić kierownika budowy - nie musi być skrupulatniś - mam sprawdzoną ekipę fachowców ale dobrze by było raz na jakiś czas przetrzebić im "puppy".

Mam zamiar budować na działeczce 1000m2 we wsi Brończany. Raz jeszcze serdecznie pozdrawiam braci i siostry w wierze (że może uda się zbudować dom - najlepiej własnymi siłami).

ps. Służę pomocą w zaprojektowaniu oświetlenia w domkach( i nie tylko) i na terenach zewnętrznych (parki, ulice, boiska).

Wysłałem ci namiary na kierowników na priva.

Życzę powodzenia w budowie.

mam zagwozdkę... czy ktoś widział u kogoś ułożne takie panele lub podobne innego producenta? http://www.polyflor.pl/polyflor/?m=50&d=2&i=17&k=232

szukam opinii jak to się sprawuje w realiach domowych.

mam ochotę ułożyć to na górze przynajmniej w 2 pokojach. podobno lepiej się sprawują niż panele - cieplejsze i cichsze. i nie elektryzują.

wygląda to jak nowsza wersja gumowego leona, do takich wykładzin mam niejaki "jadłowstret" ;) to 3mm pcv to nie wydaje sie żeby było cieplejsze niż panele, cichsze może i tak bo miększy materiał, powątpiewam natomiast w trwałość, to wciąż jednak winyl...

A czy ktoś z Was może dogadywał się z wykonawcą na mocowanie sztachet w płocie? Mnie coś takiego czeka i nie wiem na jaką kwotę się ugadać:(

Shrekus,

a możesz podać namiary na kogoś, kto produkuje sztachety?

Co do montażu- będę to robił samodzielnie.

Stolarnia u Andrzejewskiego przy ul.Klepackiej na przejezdzie kolejowym pomiędzy Zielonymi Wzgórzami a Klepaczami i chyba także tartak pomiędzy Klepaczami a Niewodnicą.

Brończany, czy to gmina Juchnowiec?

Dokładnie :evil: wspaniała gmina :evil: najlepsze jest załatwianie spraw w referacie Architektury - porażka. Przestrzegam wszystkich pilnujcie ich, szczególnie terminów, bo to wyjątkowo szybka ekipa :x

A poza tym to fajne miejsce na budowę domków, tylko strasznie duże ceny za działki.

Rzeczywiście, tez nie najlepiej wspominam tę gminę. Obym więcej nie musiała nic u nich załatwiać.

A okolica jest rzeczywiście piekna! Jak będę budowac swój drugi dom, to na pewno gdzieś tam. :wink:

Budujesz w samych Brończanach, czy gdzieś w okolicy? Tak czy inaczej, geodetę masz pod bokiem (p.Kozak).

Mikazuu,

jaki ładny emblemacik sobie wkleiłaś ;)

Aż mi slinka pociekła...

No, no... wiosna Ci sprzyja ;)

:oops: :)

hmmm, jak ostatnio się widzielismy, nie byłam w najlepszej formie, wiec poprawiam ja sobie komputerowo :)

A co do sztachet, to rzeczywiście tartak Topolewicza w Niewodnicy je produkuje. Numer telefonu podsyłam Ci na priv.

Czesc Podlasianie

pozwolicie ze sie przylacze?

Wlasnie rozpoczelam realizacje mojego marzenia. Jestem na etapie pozwolenia na budowe i calej tej papierologii. Po lekturze postów na forum blady strach mnie obleciał :o Czy bez pozwolenia na budowe moge "podnieść" działkę? Nie ukrywam, że juz to zrobiłam, nawiozłam ziemi pozostało tylko do końca rozplantowac.

pozdrawiam

P.S. szczególne pozdroweinia dla Robina - i jeszcze raz dzieki za kosztorys Twojego domu

U mnie powoli ale do przodu,jutro odbieram warunki zabudowy i ruszam do geodety po mapę do celów projektowych.Czy 400pln to normalna cena za taką usługę?

Raczej tak. Ja zapłaciłam 100zł więcej. Ale sa podobno jeszcze droższe.

Wszystko zależy od wielkości działki.

Przed zrobieniem mapy należałoby wiedzieć w którym mniej więcej miejscu będziemy mieli przyłącza (woda, kanalizacja, prąd, gazt, telekomunikacja) bo na mapa do celów projektowych musi mieć conajmniej 30 metrowy pierścień wokoło każdego z przyłączy.

Mówię o tym na podstawie własnych doświadczeń, ponieważ geodeta rysujący mapkę nie narysował mi takiego pierścienia przy kanalizacji. Jak się do niego zgłosiłem to oczywiście dorysował mi to bezpłatnie, ale uzgodnienia w urzędach potrwały dodatkowe 6 tygodni.

A tak na marginesie to niech geodeta pofatyguje się w teren, bo wyjdą takie jaja jak u mnie przy wyznaczaniu ław. Studnia abisynka, która sobie była i miała być przez czas budowy.Powinna być 2,5 m przed domem, a okazało się że jest dokładnie po środku garażu.

Na obecną chwilę to będzie studnia głębinowa,szambo i opalanie paliwem stałym.W przyszłości wszystkie media będą podciągnięte,ale to za rok a może i później(jak się więcej domków wkoło pobuduje)Czy w takim przypadku jest konieczny pierścień?Wszystkie media znajdują się na obecną chwilę około 150 m od projektowanego budynku.

Kasik20081

Witam.

U mnie powoli ale do przodu,jutro odbieram warunki zabudowy i ruszam do geodety po mapę do celów projektowych.Czy 400pln to normalna cena za taką usługę?Architekt robi szkice projektu,jednak będzie indywidualny.

Pozdrawiam.[/quot

dla mnie geodeta zaspiewal 500 - o nie bede jeszcze sie targowac a co!