slon23 30.05.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Witam ponownie.Na wstepię chcę podziekować za namiary na architektów. Potrzebuję paru rad a mianowicie czym mam się kierować w wyborze architekta bo rozpiętośc cenowa jest niemała od 7000 tyś do 3500 tyś.Prosze o rady i pozdrawiam. Witaj Może trochę przybliż sytuacje..masz gotowy projekt? potrzebujesz adaptacji tylko,...czy zmian? przyłącza? Samo zaadoptowanie koszt najniższy z jakim sie spotkałam to 1500zł.Projekty przyłączy każde około 300zł , zmiany w projekcie ..no cóż nie wypowiem się bo ceny są różne. Podam Ci swój przykład , niby zmiana niewielka..bo zburzenie jednej ściany i w tym szkopuł. Taka zmiana kosztuje około 1 tyś. .Ale P. architekt mówiła ze można tego nie robić, tylko zrobić w trakcie budowy podciąg i zrobić tylko wpis w dzienniku . pozdrawiam No właśnie nie bedę się bawił w adaptację bo bardzo ciężko jest znależć projekt w 100% pasujący a dodatkowo mam jeszcze taki problem ,że warunki zabudowy ograniczaja troche choćby z tego powodu ,że dach ma być 2 spadowy.Nastepna sprawa jest taka że kasa nie pozwala mi na wiekszy domek niż max 120m2 + garaz (ale lepiej własny ciasny niż w bloku ) Co do architekta dzwoniłem do tej kobitki co pani mi połeciła i cena jest naprawde atrakcyjna pani robiła adaptacje i poprawki u niej?Będę musiał się z nią spotkać :D Już nie mogę się doczekać kiedy ruszę do przodu narazie to tylko czytam i zbieram informacje ale może przy dobrych wiatrach uda sie choć w tym roku stan zerowy osiągnąć a jak nie to na wiosne będę zapewne startował.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slon23 30.05.2008 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Ahhhh bym zapomniał miłego wekenndu życze wszyskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERNADETKA 30.05.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Co do architekta dzwoniłem do tej kobitki co pani mi połeciła i cena jest naprawde atrakcyjna pani robiła adaptacje i poprawki u niej?Będę musiał się z nią spotkać Jeszcze nie ,choć byłam u niej i wszystko jest obgadane..mam podział działki... czekam na mapki od geodety, wtedy wkroczy P. architekt o którą pytałeś.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbi 30.05.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Witam dla mnie architekt za zagospodarowanie działki + dokumenty - (wodociągi i ZE załatwiłem sam walczę z gazownią ) zaśpiewał 2300 zł i 3 tyg oczekiwania na papiery do złożenia dokumentów na pozwolenie to chyba trochę długo ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slon23 30.05.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Witam dla mnie architekt za zagospodarowanie działki + dokumenty - (wodociągi i ZE załatwiłem sam walczę z gazownią ) zaśpiewał 2300 zł i 3 tyg oczekiwania na papiery do złożenia dokumentów na pozwolenie to chyba trochę długo ?? Witaj 2300 za samo zagospodarowanie działki to moim zdaniem trochę sporo biorąc pod uwagę że za 4000-5000 tyś mozna zrobić projekt domu i w tym też jest zawarte zagospodarowanie. Jeszcze nie ,choć byłam u niej i wszystko jest obgadane..mam podział działki... czekam na mapki od geodety, wtedy wkroczy P. architekt o którą pytałeś. Hehe ja czekam na mapki projektowe tylko że jeszcze nie mam projektu ani architekta wybranego ale powolutku powolutku ide do przodu.Ja jak do niej dzwoniłem to mówiła że roboty ma ful ale jak mi się mocno nie śpieszy to nie ma problemu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maczak 01.06.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Czy ktoś z miłych Forumowiczów może mi podpowiedzieć, ile może kosztować wytyczenie granicy pod fundament? Czy ktoś może zna "taniego geodetę" lub inną osobę z uprawnieniami? Szukam też kierownika budowy. Mam nadzieję, że do połowy czerwca dostanę pozwolenie na budowę i mogę ruszać z pracami - nareszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 02.06.2008 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 maczak poszło na prive Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maczak 02.06.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Dzięki CoolaTT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 02.06.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Maczak, mnie wytyczenie fundamentów kosztowało 300zł. Robili to ludzie geodety z Brończan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 02.06.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Cześć!Mam pytanie. Do 31 maja miałem otrzymać WZ na swoją działkę.Dzwoniłem do gminy 30 maja i dowiedziałem się że papiery leżą "chyba" u architekta, a poza tym to właśnie pisze przesunięcia odpowiedzi.Zapytałem co mam robić, powiedziała, że nie wie i żebym czekał.31 maja to już był kolejny termin "przesunięty".Czy czekać spokojnie dalej, czy napisać zażalenie.Tylko wydaje mi się, że jak będę walczyć to jeszcze wezmą i napiszą, że nie mogę nic postawić na swojej działce (jeszcze rolna).Co robić?Za czekaniem jest tylko jeden fakt: planowana budowa wiosna 2009.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.06.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Czy ktoś z miłych Forumowiczów może mi podpowiedzieć, ile może kosztować wytyczenie granicy pod fundament? Czy ktoś może zna "taniego geodetę" lub inną osobę z uprawnieniami? Szukam też kierownika budowy. Mam nadzieję, że do połowy czerwca dostanę pozwolenie na budowę i mogę ruszać z pracami - nareszcie. ja w lutym płaciłem 70zł/punkt (czyli 280zł za 4 punkty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slon23 02.06.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Czy ktoś z miłych Forumowiczów może mi podpowiedzieć, ile może kosztować wytyczenie granicy pod fundament? Czy ktoś może zna "taniego geodetę" lub inną osobę z uprawnieniami? Szukam też kierownika budowy. Mam nadzieję, że do połowy czerwca dostanę pozwolenie na budowę i mogę ruszać z pracami - nareszcie. Podesłalem ci namiary na geodeta dla porownania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbi 02.06.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Czy ktoś z miłych Forumowiczów może mi podpowiedzieć, ile może kosztować wytyczenie granicy pod fundament? Czy ktoś może zna "taniego geodetę" lub inną osobę z uprawnieniami? Szukam też kierownika budowy. Mam nadzieję, że do połowy czerwca dostanę pozwolenie na budowę i mogę ruszać z pracami - nareszcie. wznowienie granic ( wytyczenie ) kosztuje około 250 zł punkt mapka do celów projektowych od 400 - 600 zł wytyczenie fundamentów - 400 zł dane zebrane od 3 geodetów dla działki w Białymstoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rachela 03.06.2008 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Cześć! Mam pytanie. Do 31 maja miałem otrzymać WZ na swoją działkę. Dzwoniłem do gminy 30 maja i dowiedziałem się że papiery leżą "chyba" u architekta, a poza tym to właśnie pisze przesunięcia odpowiedzi. Zapytałem co mam robić, powiedziała, że nie wie i żebym czekał. 31 maja to już był kolejny termin "przesunięty". Czy czekać spokojnie dalej, czy napisać zażalenie. Tylko wydaje mi się, że jak będę walczyć to jeszcze wezmą i napiszą, że nie mogę nic postawić na swojej działce (jeszcze rolna). Co robić? Za czekaniem jest tylko jeden fakt: planowana budowa wiosna 2009. Pozdrawiam Jurku a jaka to gmina tak z ciekawości? Ja radziłabym wziąć może od gminy namiary na tego architekta i jego przycisnąć jakoś, znaczy zadzwonić porozmawiać.. Nam warunki mieli wydawać 2 miesiące, i przeciągnęło się do 4. Po 2 miesiącach pani architekt zadzwoniła do nas żebyśmy przywieźli jej jeszcze jedną mape, ewidencyjną, a potem jak już wydali warunki to tam napisali tak, że te 4 miechy to wygląda jakby z naszej winy bo tej mapki nie było (czyli uzupełnianie dokumentacji). A nigdzie nie jest napisane że potrzebne są 2 mapki, bo daliśmy jej mapę swojej działki. Wracając: sprobuj wypytać architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERNADETKA 03.06.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Witaj JurekMiałam tez opóźnienia w WZ około 2 miesięcy, ale tylko dlatego że jeden sąsiad był za granica i nie odbierał nikt a'visa. jeśli chodzi o ziemie rolną to nie ma nic wspólnego z opóźnieniem, ja takowa miałam i nie wpłynęło to zasadniczo na opóźnienie. Dodam że moja Gmina było Dobrzyniewo Duże.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zizi1978 03.06.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Witam ponownie.Na wstepię chcę podziekować za namiary na architektów. Potrzebuję paru rad a mianowicie czym mam się kierować w wyborze architekta bo rozpiętośc cenowa jest niemała od 7000 tyś do 3500 tyś.Prosze o rady i pozdrawiam. Witaj w grupie slon23:) Jesli chodzi o architektów to dam Ci jedną dobrą radę. Nie bierz żadnego "znajomego" architekta.Ja popełniłam ten błąd i szczerze odradzam.Czasami miałam wrażenie, ze mnie "zbywał", poza tym projekt indywidulany miał być gotowy w ciagu 3 miesięcy, a ja czekam już poł roku Co prawda w tym tygodniu mamy złozyć wniosek o PnB, ale uważam ze trwało to stanowczo za długo. Na dzień dzisiejszy podpisałabym jakąś umowę, zobowiązująca go do zachowania terminu.Jak nie dotyrzyma ustalonego terminu, wynagrodzenie zostanie pomniejszone... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 03.06.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Rachela i BERNADETKATa gmina to Supraśl.Jutro zadzwonię jeszcze raz i spróbuję się czegoś dowiedzieć.Dzięki i Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rachela 04.06.2008 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Jurku a ile w sumie już czekasz na te warunki? Coś mi się obiło o uszy że w gminie supraśl 6 miesięcy wydaja.. ale nie jestem pewna czy nie kłamię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.06.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 słuchajcie, może wiecie gdzie w białym można tanio kupić rusztowania warszawskie, na allegro ramki kosztują 40-45zł, tanio jak barszcz ale daleko i bez lub z drogą wysyłką, w LM widziałem po 70 i tu juz prawie podwójnie wychodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERNADETKA 04.06.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Dziś byłam u architektki robi powoli adaptacje projektu. Jednakże mam problem z architektami uprawnionymi do zrobienia przyłączy gazu, wody, kanalizacji. Babeczka powiedziała ze nawet jej znajomi zawaleni są robota na cały rok... Moze macie kogoś z wolnymi terminami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts