Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeżeli umawiałaś się na usługę czyli z vatem powinno ci wyjść (35000+7%) 37450. A jeżeli doliczył Ci 22 % VAT to zwykły oszust.

7% "na szczęście". :) Chyba zacznę wszystkich podejrzewać, że chcą mnie zrobić w jajo, bo zbyt naiwnie jak do tej pory podchodziłam do ludzi.

Dzięki za odpowiedź wszystkim. :)

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś z Was wie ile się czeka w Starostwie na Borsuczej na uprawomocnienie decyzji o Pozwoleniu na budowę?

Sprawy załatwiam sam, bez architekta, więc trochę się już gubię w tej papierologii i urzędologii. Co mnie jeszcze czeka, zanim będę mógł wbić łopatę?

Uprawomocnienie decyzji ustawowo dwa tygodnie, potem z dziennikiem budowy zgłaszasz rozpoczęcie robót i po 7 dniach od tego zgłoszenia można zaczynać. http://akademia.dom.pl/cv_3559_7574,krok_7_-_zgloszenie_rozpoczecia_robot.htm

Tyle teorii :) Może praktyk sie wypowie. :)

Rachela, masz rację. Tyle własnie czekałem, żeby byc w zgodzie z przepisami.

Witam Podlasie!Stanęło na tym ,że budujemy się w Białymstoku.Mamy juz działkę i szukamy dobrego aczkolwiek nie "drogiego"architekta.Projekt wzorcowy to Opałek 2g,ale ze względu na zmiany konstrukcyjne chyba trzeba będzie zrobić projekt indywidualny.Ostanio pani architekt zaspiewała nam 70 zl od powierzchni podlóg na wszystkich kondygnacjach i wyszła nam całkiem pokażna suma.

Prośba moja więc o kontakty na dokładnego architekta i pytanie czy do pozwolenia oddawaliście projekty razem z instalacjami czy lepiej je zrobic w trakcie budowy z majstrem (zwlaszcza elektryczna)?

Przy okazji poproszę tez o namiary do fachowców do budowy stanu surowego otwartego(tak juz na przyszłość:))

Pozdrawiam wszystkich serdecznie!

Witam Podlasie!Stanęło na tym ,że budujemy się w Białymstoku.Mamy juz działkę i szukamy dobrego aczkolwiek nie "drogiego"architekta.Projekt wzorcowy to Opałek 2g,ale ze względu na zmiany konstrukcyjne chyba trzeba będzie zrobić projekt indywidualny.Ostanio pani architekt zaspiewała nam 70 zl od powierzchni podlóg na wszystkich kondygnacjach i wyszła nam całkiem pokażna suma.

Prośba moja więc o kontakty na dokładnego architekta i pytanie czy do pozwolenia oddawaliście projekty razem z instalacjami czy lepiej je zrobic w trakcie budowy z majstrem (zwlaszcza elektryczna)?

Przy okazji poproszę tez o namiary do fachowców do budowy stanu surowego otwartego(tak juz na przyszłość:))

To chyba jednak szolona cena za 70 za m2.

Rób projekt bez instalacji. Bo wszystko i tak wyjdzie w praniu. Jezeli chodzi o elektryke to zacznij już powoli oglądać zdjęcia to może sama bedziesz wiedziała gdzie chcesz gniazdo, a gdzie włącznik.

A tak na marginesie to witam na forum.

Dzieńdoberek

jak dawno mnie tu niebyło a region zaczyna się coraz bardziej rozrastać

Po długiej przerwie wróciłam na łono forum

(ciekawe na jak długo)

po tylu latach budowania jeszcze niemieszkamy lecz.. już za rocZek.. parę miesięcy ;)

pozdrawiam

emems!

Jak miło Cię widzieć!

Rzeczywiście dłuuugo Cię nie było ;)

Mimo to- jak widzisz- Twoje dziecko (czytaj: Grupa Podlaska) ma się dobrze choć co niektórzy się za Toba stesknili :)

Mam nadzieję, że wróciłaś na stałe.

Pozdrawiam serdecznie!

Robert

P.S.

Dla tych, którzy nie wiedzą: to emems powołała naszą Grupę do zycia

My właśnie zaczynamy pomału budowę domu wzorowanego na Opałku 2G, praktycznie zmieniliśmy tylko w środku a z zew. jest Opałek, mamy architekta, który szybko i sprawnie zrobił co trzeba. My nie robiliśmy żadnych instalacji. Namiary i cenę wysyłam na priv

Witam Wszystkich,

Szukam opinii na temat firmy Pol-SKAL pana Pawła Pskowskiego, która zgłosiła się do budowy mojego domu (stan surowy z więźbą). Podobno sporo wybudowali w Suwałkach, a obecnie budują też w Białymstoku. Będę niezmiernie wdzięczna za informacje.

Pozdrawiam - gościnnie :-) z Grupy Nieporęt i Okolice

Blanka

witam

jestem zmuszony zmienić kierownika budowy, w związku z tym prosze Was o namiary na jakiegoś sprawdzonego człowieka.

inwestycja jest już na etapie wykończenia (ja zresztą też ;-) ), czyli praca kierownika to wpisy finalizujące ew. uzupełnienie braków.

sprawa jest ultra pilna więc jeżeli spotkaliście kogoś kompetentnego to proszę o informację.

pozdrawiam

Witam,

właśnie dzisiaj otrzymałem pieczątkę na pozwoleniu na budowę, że decyzja jest ostateczna, a tym samym prawomocna. Zaczynam więc kolejne zmagania. Ponieważ bedę budował w systemie szkieletu drewnianego - kanadyjka, mam pytanko:

Czy ktoś może polecić dobrą ekipę do takiej budowy?

CoolaTT, kiedys dałeś mi namiar na swoich fachowców, niestety dla nich dojazd ok 70 km to trochę za dużo.

Z góry dzięki za wszelkie kontakty. Mogą być na priva.

Witam,

właśnie dzisiaj otrzymałem pieczątkę na pozwoleniu na budowę, że decyzja jest ostateczna, a tym samym prawomocna. Zaczynam więc kolejne zmagania. Ponieważ bedę budował w systemie szkieletu drewnianego - kanadyjka, mam pytanko:

Czy ktoś może polecić dobrą ekipę do takiej budowy?

CoolaTT, kiedys dałeś mi namiar na swoich fachowców, niestety dla nich dojazd ok 70 km to trochę za dużo.

Z góry dzięki za wszelkie kontakty. Mogą być na priva.

Znaczy budowa nie jest w Białymstoku??