Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Oznajmiam wszem i wobec że zaczęliśmy :) Na razie mamy wykop :)

http://picasaweb.google.pl/bucinski/DziaKaWykopy/photo#5220525314069404018

A teraz prośba, szukam namiarów na hydraulika, bo nasz majster mówi że jego hydraulik znajomy nie bedzie mial czasu, jeśli ktoś ma takowe baaaardzo proszę o pomoc. :)

A teraz prośba, szukam namiarów na hydraulika, bo nasz majster mówi że jego hydraulik znajomy nie bedzie mial czasu, jeśli ktoś ma takowe baaaardzo proszę o pomoc. :)

NO TO SIĘ ZACZĘŁO :D

A teraz prośba, szukam namiarów na hydraulika

Rachela, piekna ta koparka i piekny wykop! :wink: Wobec tego dom tez będzie piękny. :)

Co do poszukiwań hydraulika to także sie z tym zmagam - szukam dobrego instalatora do kotłowni. Wszyscy, albo prawie wszyscy maja teraz pełno roboty.

Witam,

moje mury pną się do góry, w związku z tym czas pomyśleć o oknach. I tu pytanie. Czy ktoś z was montował u siebie okna na dobrych (np. schuco), ciepłych, grubych profilach, z szybą o współczynniku co najmniej 0,7 ? Jeżeli tak, to jakie profile i szyby i jaka firma je montowała ? Dom ma być energooszczędny z rekuperatorem, w związku z tym takie wymagania.

Pozdrawiam

Drodzy Podlasianie,

mimo iż budowa zakończona- regularnie czytuję posty i -jak trafnie ujęła to Jona "aktywnie wspieram budujących". Chętnie też popatrzyłbym na Wasze budowy ale nie jest to łatwe- spośród kilkunastu osób regularnie pojawiających się na Forum jedynie CoolaTT, Maczak, kasik20081, RobSto a ostatnio także JurekM odważyli się założyć Dzienniki Budowy.

A pozostali Inwestorzy? Czyżby duch w narodzie zanikał?

Liczę, że pokażecie pozostałym i opiszecie Wasze starania o własny dach nad głową.

Pozdrawiam

Robert

Drodzy Podlasianie,

mimo iż budowa zakończona- regularnie czytuję posty i -jak trafnie ujęła to Jona "aktywnie wspieram budujących". Chętnie też popatrzyłbym na Wasze budowy ale nie jest to łatwe- spośród kilkunastu osób regularnie pojawiających się na Forum jedynie CoolaTT, Maczak, kasik20081, RobSto a ostatnio także JurekM odważyli się założyć Dzienniki Budowy.

A pozostali Inwestorzy? Czyżby duch w narodzie zanikał?

Liczę, że pokażecie pozostałym i opiszecie Wasze starania o własny dach nad głową.

Pozdrawiam

Robert

Robin2 - proponuję założyć Podlaski Wirtualno-Forumowy Nadzór Budowlany. I na tych co nie posiadają dzienników budowy kary ustawowe nakładać (tylko ustawy trzeba wymyslić).

Pozdrawiam i życzę miłego weekendu :D

Ja jak narazie nie robię wpisów w dzienniku, bo tylko czekanie na WZ mi zostało.

Mam pismo z terminem 31 lipca i nie widzę szans, żeby było wcześniej.

Zadzwoniłem pare dni temu do gminy (Supraśl) i dostałem informację, że muszę czekać aż przyjdzie pismo do mnie z jakiegoś urzędu w celu uzgodnień.

Ktoś już mi kiedyś napisał, że gmina Supraśl jest najgorsza jeśli chodzi o WZ i trzeba czekać min. 6 miesięcy.

U mnie jak narazie od złożenia w lutym będzie 5 miesięcy.

Pozdrawiam

Ja jak narazie nie robię wpisów w dzienniku, bo tylko czekanie na WZ mi zostało.

Zadzwoniłem pare dni temu do gminy (Supraśl) i dostałem informację, że muszę czekać aż przyjdzie pismo do mnie z jakiegoś urzędu w celu uzgodnień.

Ktoś już mi kiedyś napisał, że gmina Supraśl jest najgorsza jeśli chodzi o WZ i trzeba czekać min. 6 miesięcy.

Pozdrawiam

Niestety nic pocieszającego nie napiszę. Chcielismy się budować w Grabówce i czekaliśmy od listopada do ... końca maja. Beznadziejna gmina

Pozdrawiam

Niestety nic pocieszającego nie napiszę. Chcielismy się budować w Grabówce i czekaliśmy od listopada do ... końca maja. Beznadziejna gmina

A propos warunków zabudowy, chciałem uczulić wszystkich którzy składają je gminie w Dobrzyniewie. Mam niemiłe doświadczenie gdyż dostałem WZ na "dom parterowy" chociaż składałem na "dom parterowy z poddaszem". Niestety w starostwie powiedziano mi, że musi pisać "dom parterowy z poddaszem", inaczej pozwolenia nie dostanę. Gmina upierała się że ich sformułowanie jest prawidłowe i zawiera także dom parterowy z poddaszem. Przepychanka trwała kilka dni. W końcu w gminie dostałem dodatkowe wyjaśnienie, że w rozumieniu wydającego decyzję dom jednorodzinny parterowy to także dom jednorodzinny parterowy z poddaszem :) . Tak się sprawa skończyła ale nerwów przy tym trochę było bo dwa urzędy nie mogły się między sobą dogadać.

No proszę!

Ponarzekałem na brak Dziennikow Budowy nie mając wielkich nadziei na odzew a tu... ruszyło! Cieszę się niezmiernie :)

To teraz żeby nie być gołosłownym- jeżeli ktoś ma ochotę wpaść do mnie i popytać o szczegóły budowy- zapraszam! Ostrzegam, że żona robi pyszny sernik. Proszę tylko o wczesniejszy kontakt na priv.

Pozdr. Robert

Wyczytałem wczoraj w mądrej książce, że na naszym terenie (mam na mysli całe Podlasie) fundamenty powinny być w ziemi na 1,4 metra w założeniu oczywiście, że budujemy na przeciętnej ziemi, żadnych pustyń ani bagien. Byc może jestem głupi ale wdało mi się to dośc głęboko. Na jakiej głębokości są wasze fundamenty?