Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ar2r dzieki za podpowiedż. I tak jak do tej pory niewiele z tego rozumiem... :) Nareszcie teść zdecydował się dać nam drzewo na dach, szkoda że tak późno, bo z tego też bym miała deski do szalunków a tak to musze kupić. Myślicie , że dach z własnego lasu to dobry pomysł, czy może lepiej kupić gotowy materiał, np. w OBI albo Kastoramie, podobno jest ok i wychodzi taniej...

pozdrawiam

własnie postawiliśmy więźbe z "własnego" lasu, jest jak najbardziej ok, trochę dokupiłem (drzewa na pniu), trak własny, więźba jest ok i za kilkakrotnie niższą cenę niż w tartaku

jeśli możesz mieć za darmo (jak rozumiem ;) ) porządne drewno od teścia i do tego może z lasu jak z puszczy augustowskiej to nie ma się nad czym zastanawiać

poza tym w augustowie chyba cięzko bedzie znaleźć castodramę albo obi... ;)

kasik20081 napisał:
Dzięki Edde, a tak przy okazji ile bedziesz płacił dekarzowi? Mój zaśpiewał 35 pln za metr krycia (blachodachówka)

pozdrowka

mój zaśpiewał tak samo, 35/m2, akceptuję bo to dobry fachowiec jest

teraz ból głowy nad blachodachówką (szwedzki ssab sie marzy), membrana m być we wtorek (tyvek pro przez allegro, zawsze trochę taniej niż hurtowniach), jutro impregnacja lat i kontrłat, no i komin muszę dokończyć (wlasnoręcznie !) murowac i coś wymyślić na jego wykończenie (są to w sumie trzy kominy zestawione w jeden duży, jakies płytki elewacyjne chyba będą, oczywiście problem: ciężko znaleźć tkowe w regionie w graficie i cenie przyzwoitej i tak żeby palety nie trzeba było kupować :( ), o i jeszcze okna dachowe i wyłaz, no i kominki wentylacyjne, ból głowy zamiast odpoczywać w niedzielę... :(

pozdr

MISZKA1 napisał:
Witam serdecznie! Kochani poradzcie gdzie mogę dostać ziemię. Muszę nawieźć na działkę około 100 wywrotek. Nie mam pojęcia jakie są ceny i skad to wziąć.

Ostatnio, to przerabiałem, ale z piaskiem...Dobra cena to 200 zł za wywrotkę 15tonową.

Najlepiej dać ogłoszenie, że przyjmiesz ziemię z wykopów za 100 zł i czekać.....

Może akurakt trafisz, że ktoś ma ziemię z wykopów i Ci od razu przywiezie..

Najlepiej poszukaj w swojej okolicy jakiegoś żwirowiska, pojedź tam i dogadaj się, bo transport sporo kosztuje, a może taniej Ci przywiozą....

MISZKA1 napisał:
Witam serdecznie! Kochani poradzcie gdzie mogę dostać ziemię. Muszę nawieźć na działkę około 100 wywrotek. Nie mam pojęcia jakie są ceny i skad to wziąć.

szkoda, że mieszkasz tak daleko, prawdopodobnie bede miała ze swojego wykopu...ale gdzież taki kawał drogi :)

MISZKA1 napisał:

Możesz podpytać też firmy, które układają polbruk a raczej kierowników budów. Zanim zaczną roboty to muszą przygotować teren. Z tego co wiem czasami mają problem co zrobić z ziemią. Najlepiej , żeby budowa była niedaleko Ciebie wówczas nieb będziesz musiała płacić za transport.

Powodzenia

jona

STYPUŁ napisał:
Witam,

Czy ktoś może posłużyć rada jak obudował swoją studnię głębinową?

pozdrawiam,

Ja mogę służyć :) Wkopaliśmy na 1,5m 3 kręgi betonowe średnicy chyba 120cm, na to betonowa pokrywa plus jakiś właz, którego jeszcze nie mamy. Hydraulik zamontował nam pompę i wszystkie duperele w tej studni, po czym ja zasypiemy i pewnie zasiejemy trawę.

Rachela napisał:
  STYPUŁ napisał:
Witam,

pozdrawiam,

Ja mogę służyć :) Wkopaliśmy na 1,5m 3 kręgi betonowe średnicy chyba 120cm, na to betonowa pokrywa plus jakiś właz, którego jeszcze nie mamy. Hydraulik zamontował nam pompę i wszystkie duperele w tej studni, po czym ja zasypiemy i pewnie zasiejemy trawę.

My też tak zrobiliśmy

kasik20081 napisał:
Hej, a po jakiego grzyba jest taka studnia? Może ja też powinnam takową mieć i nic o tym nie wiem?

pozdrówka

Kasik taka studnia jest po takiego grzyba, że u mnie koszt przyłączenia do wodociągu we wsi jest sporo większy niż zrobienie tejże studni. Więc żeby mieć wodę wybrałam studnię głębinową. :) Teraz będę miała wodę za darmo ;)

STYPUŁ napisał:
Witam,

pozdrawiam,

Witam

Co prawda jeszcze nie zrobiłem tego, ale plan jest następujący:

- w studni pompa elektryczna,

- na kręgach betonowych pokrywa takaż, a na niej elegancka artezyjka,

- całość obłożna kamieniami i zielskiem.

Ot taka wizualizacja.

Rachela napisał:
  kasik20081 napisał:
Hej, a po jakiego grzyba jest taka studnia? Może ja też powinnam takową mieć i nic o tym nie wiem?

pozdrówka

Kasik taka studnia jest po takiego grzyba, że u mnie koszt przyłączenia do wodociągu we wsi jest sporo większy niż zrobienie tejże studni. Więc żeby mieć wodę wybrałam studnię głębinową. :) Teraz będę miała wodę za darmo ;)

Dzięi za wyjaśnionko, więc nie muszę jej mieć :wink:

Ale wiesz Rachela, wolałabym mieszkać na wsi ze studnią głębinową tak jak Ty, niż w miescie z wodociągiem tak jak ja :cry:

Ale lepsze to niż blok...może kiedyś na stare lata i ja zamieszkam na wsi...to jest moje marzenie ... :D

pozdrówka