Aga-Białystok 30.11.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Witam Wszystkich, pierwszy raz na forum Obecnie jestem na etapie stan surowy otwarty (parterowy z poddaszem użytkowym) i zanim pójdę dalej mam pytanie z cyklu 'co najpierw' Drodzy Bardziej Doświadczeni Forumowicze, kiedy robić rozprowadzenia do ogrzewania kominkowego? od czego w ogóle zacząć? czy ktoś z Was może mi polecić firmy związane z tym tematem z naszych okolic? Póki co stoi sobie łysy komin, od piachu po dach, a moi Budowniczy na hasło 'ogrzewanie kominkowe' beznamiętnie wzruszają ramionami. A rury rozprowadzające trzeba gdzieś przecież włożyć... Dziękuję za wszystkie rady i pozdrawiam Budujące Podlasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERNADETKA 01.12.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Witaj Aga-Białystok Nie podpowiem Ci nic, jestem na etapie stanu zerowego poza tym nie planuje kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UlaB 01.12.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 ja tez witam Co znaczy rozprowadzenie ogrzewania? DGP czy kominek z plaszczem wodnym? Moge Ci napisac kiedy robilismy DGP i kto je robil. Jesli chodzi o płaszcz wodny doświadczenie mam równe zero. Pozdrawiam i życze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 01.12.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Hej, chodzi mi o DGP, Ula, będę wdzięczna za wszystkie rady domek niewielki, o zwartej bryle, komin idzie przez sam środek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UlaB 01.12.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Nasz wykonawca na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 01.12.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 A mi się znowu sledzenie tematu zgubiło - a tu na podlaskim forum dosyć ciekawa dyskusja. Odnośnie dyskusji - Pompy ciepła z perspektywy czasu bym nie założył, chociaż jak byłem na podobnym etapie budowy jak wy to o tym myślałem i to bardzo poważnie. Odnośnie tego czy można docieplać poddasze przed zimą i tynkowaniem - pieprzenie o szopenie że woda nie będzie miała jak odparować. Uwierzcie mi, że obecnie Wasze domy są nieszczelne jak sitko. A odparowanie wody następi pewnie po 2 latach od zamknięcia domu iz załączenia ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UlaB 02.12.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 CoolaTT, z tym czy sa szczelne czy nie to zalezy. Jesli docieplenie zewnetrzne robisz gdy w domu finiszuje wykonczeniowka to po czesci byc moze tak, zalezy pewnie z czego sie buduje i jak. Wydaje mi sie ze mimo wszystko lepiej dla domu jest robic to w takiej wlasnie kolejnosci - najpierw mokre, potem "domykanie" poddasza. Sąsiedzi robili docieplenie miesiąc po wylewkach, od tynkowania uplynelo im chyba z 1,5 miesiaca. Bylo to na przelomie wiosny i lata. Po folii strumieniami lała im sie woda. Kolejni sasiedzi robili to wszystko jeszcze szybciej - niestety na krokwiach zakwitlo cos niefajnego. Ja bym sie nie odwazyla docieplać poddasza przed robieniem tynków. Przeciez w tynkach jest duuuuzo wody, ktora musi gdzies uciec, przewaznie do góry. Nie łudzilabym sie, ze ta wilgoc nie wejdzie w welne i krokwie. Wiem, ze czas to pieniądz, ale po prostu radze ostroznosc po tym co widzialam po sąsiadach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERNADETKA 02.12.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Siemka Moja sąsiadka sprzedaje działkę w FASTACH, jeśli ktoś byłby zainteresowany to piszcie dam namiary. Z innej beczki, praca na budowie toczy się swoim życiem..dziś hydraulik,potem zasypywanie i chudziak i stan zero będzie skończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lookazzz 03.12.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Witam niedługo moze uda mi sie zalać strop i chyba dobrze by było pozostawiać przepusty na dgp czy może mi ktoś polecić jakiegoś fachowca który może mi to zaprojektować i ewentualnie później wykonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UlaB 04.12.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 własciwie nie wiem czy moge tak w wątku? jesli nie to oczywiscie wyedytuje i usunę u nas robil Elmes - działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 05.12.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 U mnie kominek też robił Elmes. Tragedia, horror (do tej pory) - totalna amatorszczyzna. Dla zainteresowanych więcej informacji na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UlaB 05.12.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 powaznie?to ja poprosze o szczegóły!! edytuje: doczytalam w Twoim dzienniku - faktycznie nie popisal sie podwykonawca, nie mamy takich atrakcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lookazzz 05.12.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 i ja poproszę o więcej szczegółów będę wiedział na co uważać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 06.12.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 No skoro tyle osób prosi, a firma Elmes zawiodła totalnie - to napiszę to na forum publicznym: Pominę amatroszczyznę przy montażu (montażysta polecany i opłacony przez Elmes) - jest to opisane wcześniej - naprawa poczynań pana R. kosztowała mnie jedyne dodatkowe 1200 Przy drugim palenie pęka szyba (całe szczęście w obecności montażystów) i zauważone to zostało przez majstrów którzy dom mi wtedy budowali, a nie przez podwykonawców Elmes. Wymiana szyby w piecu, który wtedy netto kosztował około 11000+VAT trawała 4 miesiące. Zamontowano nową ramkę z szybą starą zabrano. Od samego początku z nową pojawiły się problemy z nowo zamontowaną ramką, cholernie trudno się otwierała i zamykała do mycia. W końcu po usilnych prośbach telefonicznych i wizytach w sklepie Pan do mnie dojechał - zajęło mu to jakieś 1,5 miesiąca - mając w zwyczaju to, że nie powiadamiał mnie że nie przyjedzie na określony termin. Gdy już dojechał i wyjmował drzwiczki szyba pękła, na gięciu...... Spytał mnie czy można poprawić firmę Supra i że tą szybę trzeba przerobić. Zgodziłem się - miała być gotowa najpóźniej za 4 dni. Była po ponad miesiącu, po kilkunastu wizytach na Nowowarszawskiej, po kilkukrotnym oczekiwaniu na szanownego przedstawiciela Elmesu w umówionych godzinach, na które to ma w zwyczaju nie przyjeżdżać. Wymieniona została z wielką łaską po tym jak mi nerwy puściły i sypnąłem niecezuralnie przez słuchawkę właścicielce Elmesu. Szczegółów jest dużo więcej - sam nie wiem czy obecne rozwiązanie pieca za notabene 11 tys netto (bez obudowy) sprawdzi się. Obecnie w wolnej chwili napiszę list i opiszę całą sytuację i wyślę ten list do producenta we Francji, pomijając polskich przedstawicieli. Zobaczymy czy będzie jakaś reakcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rachela 07.12.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Kochani, Potrzebuję namiarów na hydraulików. Może dysponujecie takowymi i moglibyście się ze mną podzielić - będę niezmiernie wdzięczna. Pozdrawiam w nastroju przedświątecznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UlaB 08.12.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 CoolaTT, szczerze Ci współczuję... Czy teraz wszystko ok z Twoim kominkiem? Na dodatek chyba trafiliście na jakiś felerny wklad... Czy to kominek z płaszczem? U nas wygląda na to, że na razie jest w porządku, ale widziałam, że sąsiedzi byli z czegos niezadowoleni jesli chodzi o kominek. Zdaje sie, ze obudowa wyszla nie taka na jaką sie umawiali i kazali im to poprawiać. Co nie zmienia faktu, ze rozprowadzenie DGP działa, więc zrobili chyba w porządku (ale może tu nie da sie nic zepsuć ). Jesli chodzi o sam kominek, to raczej nie polecam robienia u nich obudowy kominka. Mielismy wycene na wklad+obudowe+robocizne. Cena obudowy byla co najmniej dziwna - za drogie to bylo jak na chińską masówkę, ale zdecydowanie za tanie jak na robote kamieniarza. Popytalismy tu i tam - okazalo sie, ze to jednak jest gotowiec (ktory po kilku sezonach sie odbarwia). Pozostawiam to do samodzielnej interpretacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tridmax 08.12.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Zaczęło się.....po kilku miesiącach anonimowej wizytacji na tym forum- melduję się Etap: gotowy projekt i poszukanie ekpiy Pozdrawiam wszystkich zmagających się podlasian.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rachela 08.12.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Witaj tridmax i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERNADETKA 08.12.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 tridmax Witaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tridmax 09.12.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 wiem, ze to wróżenie z fusów... ale moze ktoś był ostatnio w bankach, tudzież u innych finansowych dobroczyńców, w sprawie kredytów w CHF? Efekty mojej wizyty w sierpniu w banku, mogę wsadzić sobie w p..ę lol: i tak sie zastanawiam, czy to co czytam obecnie- oznacza koniec kredytów w CHF ?!- czy to po prostu jakaś kampania pro-narodowościowa bierzcie w PLN, bierzcie w PLN...albo spadajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts