Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja trochę z innej beczki.Byłem dzisiaj w okolicach Orzysza ,jest tam taka mała górka z wyciągiem jakieś 400m.Coś podobnego co jest w Gołdapi.Fajnie było poślizgać się trochę .Było dosłownie kilka osób ,facet mówił ,że w tygodniu jest luz tylko na sobotę i niedzielę przyjeżdżają ludzie.Spróbuję jeszcze wybrać się do Szelment koło Suwałk podobno też jest fajnie.Zawsze to trochę rozrywki ,no tak budowa się skończyła to głupoty przychodzą do głowy :D

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

te 2-2,5 tys zł to przy moim domu koszt porównywalny z kosztem opału w postaci drewna, które jakby nie było i przynajmniej na razie (ekoterrorystów ci u nas nie brakuje) jest najtańszym opałem, koszt ekogrochu to coś ok. 4000 zł, LPG czy oleju na pewno ponad 6000, GZ nie rozważam ze względu na brak możliwości ale zmieściłby się gdzieś w okolicy ekogrochu, można sie jeszcze bac o wzrost cen energii elektrycznej ale równie dobrze może nastąpić wzrost kosztu każdego innego czynnika z powyższych (jak np. w ciągu ostatnich 2 lat ekogroch podwoił swoja cenę :( )

:(

Czy ktoś mi może napisać gdzie mogę nabyć dobry!!! i niedrogi ekogroszek w Białym lub okolicy?

chyba CoolaTT swego czasu szukał dobrego ekogrocha, napisz do niego, może coś znalazł godnego zainteresowania

CoolaTT z tego co widzę na immym wątku podobno gdzieś dzwonił

CoolaTT "jutro dzwonię, obiecuję!!!

Potem ustalał namiary:

irys1 napisał:

Witam!!!

Ja mialem taki sam problem z eko groszkiem 700zl za tone to astronomiczna cena ja zalatwilem sobie caly sklad ekogroszku z wegla brunatnego najkaloryczniejszego w polsce i z przywozka wyszlo mi 290zl za tone a roznica jest taka ze kaminnym palilem 7 dni a tym pale 5 dni.

Jak widac mozna zaoszczedzic i jeszcze jak wiemy bardzo malo popiolu zostaje.

Pozdrawiam

CoolaTT

Podaj namiary gdzie kupowałeś i jaki to rodzaj węgla. A w ogóle to proszę o jak najwięcej szczegółów może się coś udać.

Ale czy coś ustalił, niewiadomo. Nie napisał nic. Może dalej ustala i niedługo się pochwali... :wink:

A ja trochę z innej beczki.Byłem dzisiaj w okolicach Orzysza ,jest tam taka mała górka z wyciągiem jakieś 400m.Coś podobnego co jest w Gołdapi.Fajnie było poślizgać się trochę .Zawsze to trochę rozrywki ,no tak budowa się skończyła to głupoty przychodzą do głowy :D

rufus, masz chyba za dużo wolnego albo sporo kasy oszczędzonej na ogrzewaniu, skoro takie zbytki Ci w głowie :) . Narty zimą?! Rozpusta! :wink: :)

A ja pod Lomza bylem (Rybno), 70 km od Bialegostoku. Blizej - taniej - tylko po narty trzeba bylo godzine stac - ale zabawa swietna. (2 godziny biegania za 5 latkiem). Na 1 dzien wiecej nie trzeba. Pozdrawiam

http://www.4lomza.pl/foto/m_080104183905.jpg

Jezeli chodzi o groszek, to moze zapytajcie w elektrocieplowni (ECII), na wakacjach mialem okolicznosc z osoba tam pracujaca. Mowil czlowiek, ze maja i handluja ekogroszkiem, niestety cen nie podal. Ale znalazlem cos takiego:

http://www.nawec.pl/wegiel.html

Ceny wg mnie calkiem dobre Groszek II (8 ÷ 25 mm) - 580, Groszek II (8 ÷ 25 mm workowany) - 640

A ja trochę z innej beczki.Byłem dzisiaj w okolicach Orzysza ,jest tam taka mała górka z wyciągiem jakieś 400m.Coś podobnego co jest w Gołdapi.Fajnie było poślizgać się trochę .Było dosłownie kilka osób ,facet mówił ,że w tygodniu jest luz tylko na sobotę i niedzielę przyjeżdżają ludzie.Spróbuję jeszcze wybrać się do Szelment koło Suwałk podobno też jest fajnie.Zawsze to trochę rozrywki ,no tak budowa się skończyła to głupoty przychodzą do głowy :D

Ciekawi mnie ten Szelment

A ja pod Lomza bylem (Rybno), 70 km od Bialegostoku. Blizej - taniej - tylko po narty trzeba bylo godzine stac - ale zabawa swietna. (2 godziny biegania za 5 latkiem). Na 1 dzien wiecej nie trzeba. Pozdrawiam

Też bywam tu

Jezeli chodzi o groszek, to moze zapytajcie w elektrocieplowni (ECII), na wakacjach mialem okolicznosc z osoba tam pracujaca. Mowil czlowiek, ze maja i handluja ekogroszkiem, niestety cen nie podal. Ale znalazlem cos takiego:

Ceny wg mnie calkiem dobre Groszek II (8 ÷ 25 mm) - 580, Groszek II (8 ÷ 25 mm workowany) - 640

Ciekawi mnie ten Szelment

1,5-2 zł za zjazd, obecnie 3 trasy, ceny za wypożyczenie sprzetu:8,13,17 . Herbata3,5 zł, piwo grzane 0,5 l - 6 zł, wino grzane - 0,25 l - 11 zł. W weekendy przechlapane tyle narodu poza tym ok.

A mi jak zwykle śledzenie tematu uciekło. I w końcu wpadłem na pomysł, że by "odgrzebać grupę", a tu widzę, że to mnie trzeba było odgrzebać.

Nadrobiłem lekturę i piszę.

Odnośnie ekogroszku - nie używam, ponieważ złodzieje (po polsku Górnictwo Polskie) doprowadziło do horrendalnej w moim odczuciu ceny. Ten z Nawecu na I Armii WP chyba nie taki zły, ale tylko wtedy gdy mocny mróz na zewnątrz i kocioł chodzi na full. Przy wyższych temperaturach to się zaczyna topić a nie palić - testowałem w zeszłym roku. Nie nadaje się w ogóle ekogroszek z białorusi - to co sprzedaje firma Energo.

Palę pelletem który kupuję na Elewatorskiej. Nie zrobiłem zapasów na ten rok więc palę kupowanym na bieżąco. Pellets na przyszłą zimę kupię gdzieś w maju 2009.

CoolaTT a jak Ci wychodzi ilościowo w porównaniu do węgla?

Ostatnio rozmawiałem z kolegami z poprzedniej firmy(branża stalowa) i wspominali mi coś ,że jakieś duże zakłady wstrzymują produkcje ( zapomniałem nazwy ,ale nie chodziło o huty , chociaż to też ) zużywają duże ilości węgla do produkcji. W związku z czym prawdopodobnie spadnie zapotrzebowanie na węgiel co może przełożyć się na niższą cenę.Myślę ,że na wiosnę będzie już wiadomo jak ustali się cena . Może będzie okazja taniej kupić, tylko nie wiem jak to wychodzi w porównaniu z pelletami .

CoolaTT a jak Ci wychodzi ilościowo w porównaniu do węgla?

Ostatnio rozmawiałem z kolegami z poprzedniej firmy(branża stalowa) i wspominali mi coś ,że jakieś duże zakłady wstrzymują produkcje ( zapomniałem nazwy ,ale nie chodziło o huty , chociaż to też ) zużywają duże ilości węgla do produkcji. W związku z czym prawdopodobnie spadnie zapotrzebowanie na węgiel co może przełożyć się na niższą cenę.Myślę ,że na wiosnę będzie już wiadomo jak ustali się cena . Może będzie okazja taniej kupić, tylko nie wiem jak to wychodzi w porównaniu z pelletami .

Cena spadnie ewidentnie. Wydaje mi się, że w najbliższych 2 latach czeka nas kilka strajków górników.

A mi jak zwykle śledzenie tematu uciekło. I w końcu wpadłem na pomysł, że by "odgrzebać grupę", a tu widzę, że to mnie trzeba było odgrzebać.

Nadrobiłem lekturę i piszę.

Odnośnie ekogroszku - nie używam, ponieważ złodzieje (po polsku Górnictwo Polskie) doprowadziło do horrendalnej w moim odczuciu ceny. Ten z Nawecu na I Armii WP chyba nie taki zły, ale tylko wtedy gdy mocny mróz na zewnątrz i kocioł chodzi na full. Przy wyższych temperaturach to się zaczyna topić a nie palić - testowałem w zeszłym roku. Nie nadaje się w ogóle ekogroszek z białorusi - to co sprzedaje firma Energo.

Palę pelletem który kupuję na Elewatorskiej. Nie zrobiłem zapasów na ten rok więc palę kupowanym na bieżąco. Pellets na przyszłą zimę kupię gdzieś w maju 2009.

A może testowałeś groszek z Bazarolu w Księżynie?

Małe sprostowanie. Aktualnie firma Nawec nie sprzdaje grochu w workach.

Tylko luz.