Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć gosiakmala !

W planie mam zainstalowanie POŚ . Czy ktoś z was szanowni forumowicze takową posiada . Dodam że na drenaż mam miejsca że ho ho .A wody gruntowe to tak dopiero na 10 metrach,grunt niejeden przedszkolak byłby zachwycony piasek. Parę firm w Białymstoku znalazłem . Ale dobrze i "posłuchać" opinii innych.

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

eldorado, własnie ze względów finansowych sindbadek lub LK499 będą z dachem dwuspadowym, a przy okazji uzyskamy wiecej powierzchni uzytkowej :)

Ok, czyli będą przeróbki gotowego projektu.

Dobrze, że o kasie myślisz już na tym etapie, bo w trakcie budowy co raz to znikają "droższe elementy", np. zamiast słupków klinkierowych, zwykłe stalowe itp.;), chyba, że ciocia z Ameryki śle dudki :lol:

.....chyba, że ciocia z Ameryki śle dudki :lol:

dutki to raczej ciocia z zakopanego :D tam w tym roku do łask dutki powróciły jako pieniądz lokalny, nawet 40 w czterech monetach sobie przywiozłem

no chyba że masz na myśli jednak dudki, ale przesyłka z ptaszkami przez cło raczej nie przejdzie :wink:

Podnoszę, bo nikt nie zainteresował się moją prośbą o pomoc.

Chcę wymienić 2-4 okna ok. 150x150 (stare 20-letnie sokólskie) na nowe drewniane.

Gdzie warto szukać w B-stoku drewnianych okien , solidnie wykonanych "na lata", tzw. nalepsze w średnim przedziale cenowym.

W natłoku ofert trudno wyczuć co już dobre a niedrogie.

Jakie są Wasze opinie na temat nakładek z aluminium na dole okien :

http://www.sokolkasa.pl/?lang=pl&page=2&pid=2

http://www.vitra.com.pl/pl_okna_drewniane.htm

Ja takich w swoich nie mam i do tej pory nie spotkałam się z nim, a patrząc na wystawkach wydaje mi się , że mogą coś tam pomóc .... ale i mogą pokomplikować ?!

Szukam solidnego produktu wraz z montażem.

Liczę na Waszą wiedzę i chęć podzielenia się doświadczeniami zarówno złymi jak i dobrymi.

Proszę napiszcie o swoich drewnianych oknach ... i tych dobrych i tych złych ....

Chcę wymienić 2-4 okna ok. 150x150 (stare 20-letnie sokólskie) na nowe drewniane.

Gdzie warto szukać w B-stoku drewnianych okien , solidnie wykonanych "na lata", tzw. nalepsze w średnim przedziale cenowym.

....

Przepraszam, ale Cię rozczaruję. Wszyscy dokoła, życzliwi i mniej życzliwy odradzali mi, podając konkretne przykłady, okna drewniane, Wszyscy zgodnie twierdzą, że dzisiejsze drewno jest słabe, pękna, wygina się itp. itd. Nie wiem sam co tym myśleć, ale ja bym wstawił na Twoim miejscu dobre okna PCV

, pomalowane z dwóch stron. Pozdrawiam.

Tez ostatnio troszke dzwonilem po geodetach roznej masci.

Cenowo to jest prawie tak samo.

Wytyczenie dzialki okolo 1000 zl a dom ( 6 punktow ) od 500 zl w gore.

Moim skromnym zdaniem to zadne uklady w UM sa zbedne.

Gosc ma przyjsc zrobic fachowo swoja robote i tyle.

Jest jedno male ale.Po czym poznac ,ze odwalil dobrze robote?

Wytyczenie dzialki okolo 1000 zl a dom ( 6 punktow ) od 500 zl w gore.

Moim skromnym zdaniem to zadne uklady w UM sa zbedne.

Gosc ma przyjsc zrobic fachowo swoja robote i tyle.

Jest jedno male ale.Po czym poznac ,ze odwalil dobrze robote?

Dobry geodeta sam rzadko przychodzi na budowę, ma od tego swoich chłopców (zaraz po studiach) od czarnej roboty, a on jest od załatwiania, dokonywania wpisów w dzienniku i inkasowania kasy ;) On to tylko firmuje.

Przy wytyczeniu punktów domu wbija się najczęściej paliki a potem majster od fundementów (stanu surowego) powinien wbić deski w jednakowej odległości od tych palików (dokoła przyszłych ław), aby wykonać wykop pod ławy i zachować właściwe odległości. Potem trzeba to samemu, niestety, pomierzyć, aby mieć pewność, że wszystko gra, bo po wylaniu ław może być już za późno.

Co do wytyczania działki to trzeba uważać, bo geodeci robią to na podstawie mapek, które dostają w starostwie i może się zdarzyć, że stan faktyczny (działka) nie odpowiada mapce (np. płot sąsiada zdecydowanie stoi na naszej działce) i jest problem, dlatego przed kupnem działki trzeba to sprawdzić, bo po kupnie może być za późno.

....

Przepraszam, ale Cię rozczaruję. Wszyscy dokoła, życzliwi i mniej życzliwy odradzali mi, podając konkretne przykłady, okna drewniane, Wszyscy zgodnie twierdzą, że dzisiejsze drewno jest słabe, pęka, wygina się itp. itd. Nie wiem sam co tym myśleć, ale ja bym wstawił na Twoim miejscu dobre okna PCV

, pomalowane z dwóch stron. Pozdrawiam.

Okien PCV nie maluje się tylko okleja okleiną. Pytanie jak długowieczna taka okleina jest 10-15-.... lat... i co dalej ? Samemu nie okleisz potem - to pewne.

Dobre drewno wytrzyma 30-50 lat ! Ale dobre drewno od dobrego producenta. Ale kto wie co teraz naprawdę dobre jest ? No i malowanko co 5-7 lat.

Pytanie :

-co sądzicie o oknach 3-szybowych ?

-jakie firmy i montażystów od okien możecie z czystym sumieniem mi polecić. Istotna dla mnie jakość i fachowość ... i mogą być życzliwi i sympatyczni przy okazji. I żeby wiedzieli co to montaż 3-warstwowy z taśmą uszczelniającą rozprężną. :D

.............

Okien PCV nie maluje się tylko okleja okleiną. Pytanie jak długowieczna taka okleina jest 10-15-.... lat... i co dalej ? Samemu nie okleisz potem - to pewne.

Dobre drewno wytrzyma 30-50 lat ! Ale dobre drewno od dobrego producenta. Ale kto wie co teraz naprawdę dobre jest ? No i malowanko co 5-7 lat.

.........

no to kup okna pcv białe i po problemie okleiny i malowania...

u mnie za jakis tydzien konczą elewacje i wtedy bede wiedział czy moge ich polecic ale narazie jestem zadowolony przypomnij sie za jakis czas

Witajcie

Może ktoś poleci dobrego wykonawcę elewacji (ocieplenie+tynk) lub wykonawcę ogrodzenia klinkierowego z drewnem?

Nie wiecie, jak to wygląda cenowo?

Dziękuję :)