Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

BERNADETKA napisał:
  eldorado napisał:
  BERNADETKA napisał:

Jestem świeżo po tynkach tradycyjnych. Z czystym sumieniem mogę polecić panów jakby ktoś chciał.

W grudniu tynki wewnętrzne ? Chyba, że zdążyłaś przed mrozami. Gratuluję dobrego samopoczucia.

Ma być raptem 2-3 dni mrozu wiec spoko :D

Mam zrobiona elewacje i jak na razie jest na + w domu, poza tym wstawiłam piecyk na dogrzanie

Też myślałem, że mróz potrzyma kilka dni, a tu masz już tydzień trzyma i nieodpuszcza :( (dzisiaj rano -11C). Przekłada to się na większe zużycie gazu niestety :( a jak się nie mieszka jeszcze to boli jeszcze bardziej :(

Aga-Białystok napisał:
a propos gazu ziemnego, jakie macie średnie zużycie? zakładam, że nie grzejecie wody, tylko ogrzewacie budowę :D ja grzeję na maksa i wietrzę (i minimalnie ogrzewam wodę), pierwszy sezon gzrewczy, średnie zużycie 40m3 na tydzień. Dużo czy mało? :)

U mnie wyszło 300m3 za 2 miesiące, czyli jakieś średnio 5m3 na dzień, czyli prawie tyle co u Ciebie, niestety przy obecnych mrozach zużycie wzrosło do 10m3 za dzień. Oczywiście pierwszy sezon grzewczy, ale temperatura obniżona do 14C i minimalnie ciepła woda. Powierzchnia do ogrzania to 200m2.

wojtek50 napisał:
Planuje budowę domku . Jako ogrzewanie zainstalowanie pompy ciepła . Czy kotś z was posiada takową . Dodam że ma być z wymiennikiem poziomym .

Czy wybrałeś już jakąś firmę montującą pompę ciepła, ciekaw jestem, ponieważ chcę również zamontować u siebie tego typu ogrzewanie.

Pozdrawiam

Hej forumowicze!

Chcę już pomału przygotować się na oddanie domu do użytkowania bo mam nadzieję że max za 2 miesiące w końcu przeprowadzka. Napiszcie proszę jakie opłaty mnie czekają żeby wszystkie niezbędne papiery otrzymać.

Macie może namiary na kominiarza i ile ewentualnie bierze za papierek?

Czekam na odpowiedź!!

Pozdrawiam!!

KRYSIAX napisał:
Hej forumowicze!

Chcę już pomału przygotować się na oddanie domu do użytkowania bo mam nadzieję że max za 2 miesiące w końcu przeprowadzka. Napiszcie proszę jakie opłaty mnie czekają żeby wszystkie niezbędne papiery otrzymać.

Czekam na odpowiedź!!

Pozdrawiam!!

Jesteś pewna że masz w pozwoleniu napisane że musisz uzyskać zgodę na użytkowanie? Czy tylko zakończenie budowy? bo to dwie różne sprawy.

Ja kominiarza znalazłam tu: http://kominiarze.bialystok.pl/ Polecam :) koszt 150zł.

Rachela napisał:
  KRYSIAX napisał:
Hej forumowicze!

Czekam na odpowiedź!!

Pozdrawiam!!

Jesteś pewna że masz w pozwoleniu napisane że musisz uzyskać zgodę na użytkowanie? Czy tylko zakończenie budowy? bo to dwie różne sprawy.

Ja kominiarza znalazłam tu: http://kominiarze.bialystok.pl/ Polecam :) koszt 150zł.

Przecież kierbud ma uprawnienia do sprawdzenia kominów i dokonania wpisu w dzienniku. 150 zł zostało w kieszeni ;)

Niech magiczna moc wigilijnego wieczoru przyniesie Wam spokój i radość.

Niech każda chwila świąt Bożego Narodzenia żyje własnym pięknem, a Nowy Rok obdaruje Was pomyślnością i szczęściem.

I niech spełniają się Wasze marzenia - te wyszeptane w biegu, zapisane w śniegu, i te złożone przy choince - niech spełnią się wszystkie…

Życzy andrzejka

Małe pytanko odnosnie pieca na ekogroszek?Piec 17kw sokół ,sterownik ecomax600 ,dmuchawa ustawiona na około 2 cm rozwarcia ,temp.zadana 65st.,podawanie 10 sek., czas postoju 60 sek.,nadmuch 50 %, jak narazie ustawienia najlepsze jakie mogłem znależć.Jest jedynie problem z całkowitym spalaniem węgla!!!!eko mocno się zżużla i powstaja mocne spieki. Próbowałem zmniejszać nadmuch do ok. 40% ale to prawie nic nie pomogło.Nie dotykałem się jedynie do przesłony na wentylatorze.Zmiana przestojów i podawania tylko zmniejszała wydajność i moc kotła.Czy jest to wina ekogroszku czy może coś jeszcze trzeba zmienić w ustawieniach kotła>?????Za odpowiedzi z góry dziękuję i przy okazji życzę Szczęśliwego Nowego 2010 roku!!!!!

latem płaciłem 11zł/m2, ekipa jednak chyba niezbyt godna polecenia (no chyba ze się ma stalowe nerwy, nie gonią żadne terminy i się wie czego pilnować, zeby nie spieprzyli :wink: ), generalnie ceny ok. 11-14zł/m2, bez materiału rzecz jasna (tynk robiony na budowie a nie z worka kosztował mnie przynajmniej połowę taniej)