Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ciągle poszukuje materiału na budowę ścian nośnych - keraterm łotewski ktos z tego budował? dziwi mnie wysoka nasiąkliwość tego pustaka 17-21% jaką podaje producent, poroterm ma poniżej 7%?

Wcale nie jest zły keraterm - w albumie (w stopce MOJE PRACE ) Białystok jest budynek z keratermu

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dzien dobry,

pomozcie i poleccie stolarza wykonujacego drzwi, zarowno zewnetrzne jak i wewnetrzne. Ewentualnie pochwalcie sie swoimi zewnetrznymi drewnianymi (jakie i gdzie kupowaliscie).

Dziekuje za pomoc.

Ha, miałam ten sam problem ostatnio, przynajmniej jeżeli chodzi o drzwi wewnetrzne. W końcu stanęło nie na stolarzu, a na firmie Ronkowski. Stolarz policzył mi zdecydowanie drożej, a drzwi Ronkowskiego uważam za bardzo dobrze wykonane i równie ładne:) Zewnętrzne oczywiscie z Cal Suwałki, tak wygladają od środka:

http://images46.fotosik.pl/251/cc223c56bccd1f9e.jpg

ja np. działam cały czas :wink: od 2-3 już lat :wink: "...wiosna lato jesień zima ...nic nas przecież nie zatrzyma...":wink:

a aktualnie to zwalczyłem oklejanie styropianem sufitu w garażu, jutro przekucie z garażu przepustu na kable do bramy ogrodzeniowej i domofonu oraz mocowanie pod umywalkę w garażowąi można kleić styro na ścianie garażu

Ja również powoli kupuje materiały na budowę, stal udało mi się kupić jeszcze przed drastyczną podwyżką, silikaty na ścianki działowe mam zamówione, poszukuje jeszcze dobrej ceramiki na ściany nośne. Więźba prawie gotowa, deski się gromadzą od roku:) tylko jeszcze pozwolenia brak i woda na działce:(

Jak ja próbowałem aby mi w warunkach napisali żeby budynek był zasilany z własnego zasilania - studnia głebinowa to w wodociągach powiedzieli że jeżeli chcę uzyskać pozwolenie na budowę oraz użytkowanie to MUSZĘ podłączyć się pod wodociągi w gminie inaczej się nie da. Taki ograniczenie jest chore, gdyby człowiek miał czas i pieniądze to by ich zaskarżył.

Woda z wodociągów jest chlorowana, mieszkam obecnie w pobliżu i często rówineż narzekamy na jakość wody. Muszę też ciągnąć linię wodną drogą publiczną ok 40m do działki o ile gmina mi tego nie zrobi bo taki ma obowiązek. Jak gmina podciągnie wodę to będzie dobrze, jeżeli będę musiał za własne pieniądze ciągnąć wodę to dziękuję. Wodę głębinowa mam pewnie na głębokości ok.50m (w pobliżu sąsiad tak miał).

Witajcie!

Poradźcie mi, bo szmergla dostaję (każdy co innego mówi)

chodzi o izolacje fundamentów:

1. wylewam chudziak pod ławą

maluję go abizolem lub izolbetem

2. Wylewam ławę fundametową

znów maluję ją z każdej strony abizolem lub izolbetem

kładę pas grubej folii

2. muruję ścianę fundamentową

maluję ją z DWÓCH stron abizolem lub izolbetem

przyklejam styropian z zewnątrz

kładę folię kubełkową

zasypuję

na wierzch ścianki fundamentowej kładę znów pas grubej folii szerszy i jakieś 10 cm

Czy tak, czy coś nie tak ???

jeśli tak to jaki najlepiej lepik kupić?

Witajcie!

Poradźcie mi, bo szmergla dostaję (każdy co innego mówi)

chodzi o izolacje fundamentów:

1. wylewam chudziak pod ławą

maluję go abizolem lub izolbetem

2. Wylewam ławę fundametową

znów maluję ją z każdej strony abizolem lub izolbetem

kładę pas grubej folii

2. muruję ścianę fundamentową

maluję ją z DWÓCH stron abizolem lub izolbetem

przyklejam styropian z zewnątrz

kładę folię kubełkową

zasypuję

na wierzch ścianki fundamentowej kładę znów pas grubej folii szerszy i jakieś 10 cm

Czy tak, czy coś nie tak ???

jeśli tak to jaki najlepiej lepik kupić?

Kup dysperbit,łchudziaka,ławy nie maluj,folie kubełkowa kubełkami do sciany.

Widziałem juz inaczej połozoną