wojtek50 08.06.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Bloczki to w RAK budzie przywiozą rozładują a kasa potem . Kupowałem tam 1mcm temu Stal na Octowej lub koło hotelu leśnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 08.06.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 witam, poratujcie dobrzy ludzie dobrym kontaktem co do ELEWACJI. Chodzi o zrobienie elewacji - styropian, klej siatka klej tynk , najlepiej kogoś zadowolonego, bo mam dość partaczy!!! teren działania OLmonty pozdrawiam WM zajrzyj do abc elewacje no bodajże ul. polnej czy polowej (poszukaj namiarów po nazwie w necie, bialystokonline itp), są dealerami caparola, mają na niego chyba najlepsze ceny w mieście, robią sami i przez polecone współpracujące ekipy, konkretnie i sensownie mi się z nimi współpracowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esta81 09.06.2010 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Witam, Ma ktoś może drzwi wewnętrzne firmy Domaszewscy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wm78 09.06.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 zajrzyj do abc elewacje no bodajże ul. polnej czy polowej (poszukaj namiarów po nazwie w necie, bialystokonline itp), są dealerami caparola, mają na niego chyba najlepsze ceny w mieście, robią sami i przez polecone współpracujące ekipy, konkretnie i sensownie mi się z nimi współpracowało dzięki będe dzwonił pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monius1719506993 09.06.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Witam! Ja też buduję.Jestem na etapie wykańczania.Czekam na płyty do poddasza i fachowców.Jakoś im nie spieszno.Co za emocje.Nie mogę się doczekać kiedy zamieszkam w swoim domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evaa 09.06.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 (edytowane) Witam w gronie budujących. Mój domek jest już na etapie stanu surowego otwartego i trochę zaczeliśmy zastanawiać się nad ogrzewaniem. Pierwotnie zakładając miało być gazowe, azkolwiek z racji sporej piwnicy wygospodarowaliśmy pomieszczenie na ewentualny piec.Co będzie bardziej ekonomiczne. Mam na działce gaz, ale prawdę mówiąc przyszłościowo boję się kosztów ogrzewania gazowego - słyszałam, że trochę kosztuje. Nie potwierdzałam dotychczas tych wiadomości. Oczywiście będzie czyściej i mniej kłopotu z tym, ale, może lepszy piec? Czym zatem ostatecznie ogrzewać? Może ktoś napisze o swoich kosztach rocznych z pieca i z ogrzewania gazowego? Będę wdzięczna za pomoc;) Edytowane 9 Czerwca 2010 przez evaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERNADETKA 09.06.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 (edytowane) Witam w gronie budujących. Mój domek jest już na etapie stanu surowego otwartego i trochę zaczeliśmy zastanawiać się nad ogrzewaniem. Pierwotnie zakładając miało być gazowe, azkolwiek z racji sporej piwnicy wygospodarowaliśmy pomieszczenie na ewentualny piec. Co będzie bardziej ekonomiczne. Mam na działce gaz, ale prawdę mówiąc przyszłościowo boję się kosztów ogrzewania gazowego - słyszałam, że trochę kosztuje. Nie potwierdzałam dotychczas tych wiadomości. Oczywiście będzie czyściej i mniej kłopotu z tym, ale, może lepszy piec? Czym zatem ostatecznie ogrzewać? Może ktoś napisze o swoich kosztach rocznych z pieca i z ogrzewania gazowego? Będę wdzięczna za pomoc;) Witaj Ja jeszcze nie zaczęłam sezonu grzewczego, ale będzie gaz + piec na paliwo stałe. Co do kosztów, to wiele czynników na to wpływa. Technologia, ocieplenie itp. Na przykładzie mojej mamy, < dom lata 60-te, porządne mury, ocieplenie jakieś 5 cm, powierzchnia grzewcza około 70 m, 2 płytki gazowe, piec na podgrzewanie wody + ogrzewanie- największy rachunek< najzimniejsza pora roku> za 2 -m-ce to prawie 900 zł. Mniej zimniejsze m-ce oscylowały na poziomie 400-500 zł < dodam że 2 m-ce>. Jeśli ktoś lubi być "czarny" i bawić sie w codzienne palenie to zdecydowanie tańszy będzie węgiel. Jak wolisz wygodę to gaz jest alternatywa, ale na pewno droższą. Ja wrzucam piec dla oszczędności, teraz mieszkam na stancji gdzie sama palę w starym piecu, rabie drzewo. I powiem że mam już tego po dziurki w nosie Jeśli okaże się ,że rachunki za gaz nie będą przysparzać o zawał serca, to na pewno piec na węgiel będę traktowała jako rozrywkę i rozpalała raz na miesiąc Edytowane 9 Czerwca 2010 przez BERNADETKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERNADETKA 09.06.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Witam! Ja też buduję.Jestem na etapie wykańczania.Czekam na płyty do poddasza i fachowców.Jakoś im nie spieszno.Co za emocje.Nie mogę się doczekać kiedy zamieszkam w swoim domku. Witaj Najfajniejsza część budowy Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 09.06.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Witaj Najfajniejsza część budowy Gratulacje Oprócz tego, że najfajniejsza to chyba najbardziej budżetochłonna A Ja dziś zakończyłem stan "0" i od jutra "Niech się mury pną do góry" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERNADETKA 09.06.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Oprócz tego, że najfajniejsza to chyba najbardziej budżetochłonna A Ja dziś zakończyłem stan "0" i od jutra "Niech się mury pną do góry" Pozdrawiam W tej akurat zaczyna być widać efekty pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.06.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Witaj Najfajniejsza część budowy Gratulacje najfajniejsza? czy ja wiem... ja już powoli rzygam tymi płytami a to za sprawą tego ze poddasze i sufity podwieszane robię sobie sam (no może z małą pomocą przy całych arkuszach płyt), jutro planuję zakończyć płytowanie, a jak pomyślę o szpachlowaniu to mi się niedobrze robi (bo to jest to czego tygryski nie lubią najbardziej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 09.06.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Coś się dzieje . Każdy klei , buduje , smaruje . Ja też dziś przykleiłem styrodur do fundamentów . No niby banalna rzecz . Ale to zrobiłem na klej w piance . I muszę przyznać że jak na reklamie . Robota czysta , łatwa i przyjemna . Oczywiście ściana musi być prosta i gładka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 09.06.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 (edytowane) Mogłaby ta pianka na więcej metrów starczać . Zauwazyłem, że czym cieplej tym lepiej robota z pianą idzie. Należy jedynie po kilku minutach cofnąć się i docisnąć płyty. Soudal na razie spisuje się ok. Ładnie klei i stryrodur i styropian. Edytowane 9 Czerwca 2010 przez compi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eldorado 10.06.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 (edytowane) Może ktoś napisze o swoich kosztach rocznych z pieca i z ogrzewania gazowego? Jak masz gaz to bierz droższy piec kondesacyjny z zasobnikiem na wodę, u mnie mimo 200m2 powierzchni grzewczej (połowa to podłogówka) rachunki były skromne jak na pierwszy sezon. Na wszelki wypadek mam drugi kanał dymowy i miejsce na piec na paliwo stałe (w razie "Niemca" jakby towarzysze odłączyliby nas od gazu). Koszty (wrzesień-maj) to 300zł średnio na miesiąc. Nie liczę tutaj kosztów dodatkowych za energię elektryczną związanych z pracą pomp i pieca. Myślę, że to rząd wielkości ok. 40 zł/mies. dodatkowo. Myślę, że kolejny sezon będzie podobnie (dom ciepły ale cena gazu skoczy niestety znowu). Edytowane 10 Czerwca 2010 przez eldorado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 10.06.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Witam! Nie mogę się doczekać kiedy zamieszkam w swoim domku. Monius, witaj w klubie Warto czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta10 11.06.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 witam, pomocy kupiłam działkę w lesie ok 7000m2 chciałam wykopac studnie abisynke ( bo nie mam jak na razie prądu) przyszedł różdzkarz wskazał miejsce ale przyjechali kopac studnie i ok woda na 12 metrach była ale po 30 minutach sie skończyła tłumaczyli że za słabe źródło. Panowie powiedzieli że nie ma sensu kopac w innych miejscach bo na pewno wody nie ma wzieli pieniadze i pojechali Bardzo prosze o pomoc bo jako kobieta to nie bardzo wiem co robic a nie mam nikogo kto moglby mi pomoc. nie wiem czy zaczynac od poczatku czyli znowu różdzka i panowie od kopania czy zbadac grunt a jak tak to w jaki sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomczaas 11.06.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 WitamCo sądzicie o ogrzewaniu owsem. Spotkał się może ktoś z taką formą ogrzewanuia domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 11.06.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Może ktoś napisze o swoich kosztach rocznych z pieca i z ogrzewania gazowego? Witaj evoo Zgodnie z życzeniem- pare słów o ogrzewaniu nie-gazowym. Mam kocioł na "wszystko" ale palę wyłącznie drewnem. Po dwóch sezonach grzewczych mogę stwierdzić że: - zużyłem około 13-14 m3 drewna na sezon - koszt wyniósł około 1400-1600 zł za sezon - nie jest to bardzo absorbująca zabawa Mam instalację z buforem magazynującym ciepło z kotła- cała energia trafia do bufora i dopiero stamtąd jest rozprowadzana do CO a częśc zuzywana w postaci ciepłej wody. Powierzchnia domu- 150 m2, cztery osoby (w tym dwoje nastolatków więc sporo tej wody zuzywamy). Na dole głównie podłogówka, góra- grzejniki. Rozpalam raz dziennie (przed wyjściem do pracy) na 3-4 godziny i to wystarczy na cały dzien. Gdy była sroga zima rozpalałem dwukrotnie (przed i po pracy). Raz na 4-5 dni oprózniam popielnik i to wszystko. Nie ma sadzy (bo drewno suche), nie ma kłopotliwego grubego popiołu jak przy węglu. Drewno kupuję wczesną wiosną- jeszcze mokre, przez lato wiatr i słońce suszą mi je znakomicie. Wady: - trzeba mieć zapas drewna albo płacic drożej w sezonie - trzeba mieć kogoś do rąbania (czyli musiałabyś zagonić swojego chłopa do siekiery) Zalety: - jak bedziesz zła- bierzesz siekierę i rabiesz- znakomity lek na stres Ponieważ latem grzałem pradem boiler- rachunki za energię były dośc wysokie. Za miesiąc na dachu pojawią sie kolektory słoneczne- mam u siebie tyle słońca że żal go nie wykorzystać a w tej chwili mozna przyzwoity zestaw zamontować za 7 tys zł. Pozdr. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebrix 11.06.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 witam, pomocy kupiłam działkę w lesie ok 7000m2 chciałam wykopac studnie abisynke ( bo nie mam jak na razie prądu) przyszedł różdzkarz wskazał miejsce ale przyjechali kopac studnie i ok woda na 12 metrach była ale po 30 minutach sie skończyła tłumaczyli że za słabe źródło. Panowie powiedzieli że nie ma sensu kopac w innych miejscach bo na pewno wody nie ma wzieli pieniadze i pojechali Bardzo prosze o pomoc bo jako kobieta to nie bardzo wiem co robic a nie mam nikogo kto moglby mi pomoc. nie wiem czy zaczynac od poczatku czyli znowu różdzka i panowie od kopania czy zbadac grunt a jak tak to w jaki sposób Ja tu jestem baaardzo początkujący, ale czy nie powinnaś wiercić głębiej? Z tego co wiem, to do wody można czasami dojść na 30-40 metrach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 11.06.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Witaj evoo Z....... Mam instalację z buforem magazynującym ciepło z kotła- cała energia trafia do bufora i dopiero stamtąd jest rozprowadzana do CO a częśc zuzywana w postaci ciepłej wody......... Pozdr. Robert powiedz jakiej pojemności masz bufor, samoróba czy firmowy? jakim kotłem go pędzisz? i zastanawia mnie dlaczego latem używasz pradu do cwu? przecież bufor z dobra wężownica powinien idealnie do tego się nadawac, rozpalasz raz na kilka dni i ciepła woda jest, no i chyba w tej wersji (bufor i drewno) najtańsza z możliwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts