Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Noooo, wreszcie znałazłam ludzi z mojej okolicy!!!

Tu kolejna Podlasianka chętna do budowy. :D

Witam!

Zacznę od polemiki, bo ona właśnie zmusiła mnie do ujawnienia się :wink:

szkoda tylko że nasza grupa nie jest trochę liczniejsza. No ale coż można się spodziwać po Polsce C.

vittorio---> to, ze grupa podlaska nie nalezy do najaktywniejszych na forum, wcale nie oznacza, że sie nie buduje! Jeżdżę baaaardzo dużo po Polsce (i nie tylko) i widzę, że podlasie budową stoi!!!! Serio. Trudno znależć miejsce w Polsce, gdzie tak szybko rozwija sie budownictwo jednorodzinne.

A tam, gdzie ja zamierzam sie osiedlić to nowych domów jest pewnie więcej, niz było grzybów w lasach tej jesieni.

pozdrawia :D m!!!!

Nie tak szybko!!!! :)

Moje budowanie jest dopiero na etapie wstępnym. Teren jest. Projekt wybrany, ale cała "papierologia" dopiero przedemną. :-?

Nie ukrywam, że cichutko liczę na jakieś wasze wskazówki i wymianę doświadczeń w temacie budowania. :D

zdradzisz nam tajemnicę gdzie chcesz osiąść na stałe

To nie tajemnica. Zamierzam zamieszkać w Niewodnicy Kościelnej. To chyba całkiem niedaleko Was?

Mikazuu

Moje budowanie jest dopiero na etapie wstępnym. Teren jest. Projekt wybrany, ale cała "papierologia" dopiero przedemną.

Nie ukrywam, że cichutko liczę na jakieś wasze wskazówki i wymianę doświadczeń w temacie budowania.

Jesli chodzi o popierkologie jestem na bierząco. dla mnie chętnie pomagały osoby z tej grupy i na moją pomoc też możesz liczyć :p

Jeśli chodzi o projekt, jestem zwolennikiem indywidualnych. Masz wtedy wszystko jak sobie wymyśliłeś i nie zawsze za dużo większe pieniądze niż z projektem gotowym. Wszystko w rekach dobrego architekta.

Pozdrowionka

Rob

Mikazuu,

napisałaś, że działka już jest ale... jaka działka? Czy masz plan zagospodarowania lub decyzję o warunkach zabudowy? Jezeli nie- zapomnij na razie o projekcie, to jeden z tych dokumentów określi Ci, jak ma wyglądac Twój dom, jak daleko ma być usytułowany od drogi, jaką będzie mógł miec maksymalną powierzchnię w stosunku do działki itp. szczegóły. Wolnośc w tej materii jest pojęciem względnym, cos jak sławne wyrażenie Henry Forda o możliwości wyboru koloru jego samochodów.

Wiem, że kolejnosć papierków jest wazna.

Ale działke mam raczej duża, tzn 2500mkw. Więc mogę obracać domem na wszystkie strony.... no prawie, bo mam wjazd od południa. :-? Dlatego mój faworyt wśród projektów to C103. Ale przyznam, że cały czas myśle o indywidualnym, chociaż nie ma specjalnych wymagań i zachcianek.

Decyzje o warunkach zabudowy tez już mam, ale sprzed dwóch lat. Ciekawe, czy to jeszcze ważne? Czeka mnie wycieczka do gminy...

RobSto,czyżbyś miał jakiegoś architekta godnego polecenia? Jestem otwarta na propozycje.

Eechhhhhh, Panowie!

Co za narzekania?! :roll:

Czyżby wiek zaawansowany dokuczał? :wink: A jeszcze tyle przed wami - budowa domów, sadzenie drzew i... powiekszanie przyrostu naturalnego naszego kraju! Takie doniosłe zadania, a wy .... "Jasność widzę!!" :wink:

Jak zbyt jasno minitor wam świeci to polecam .... zapalić lampke na biurku.

Nie tylko panowie narzekają, ja też się męczę po tej zmianie.

Ale u mnie to na pewno starość. Drzewa zasadzone, syn już wyrósł z wieku przedszkolnego, dom stoi, a oczy bolą :wink: