Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

No to cześc! Tak sobie czytam i czytam...i włosy mi nagłowie dęba stają. Po pierwsze buduję w lipcu za 30 tys. z dachem - dom 140m , czterospadowy dach z 3 lukarnami kryty dachówka....skad u Was te ceny za wykonanie stanu surowego?! Augustów w końcu do tanich też nie należy, ale bez przesady.

Hey swimmer :p

3 dyszki to super cena. Szukałem intensywnie ekipy przez 3 miesiące i najtańszą ofertę dostałem od ekipy Toli - 38 tyś. Dom mam mieć 140m bez garażu. Spotkałem się na forum (fakt że nie często i raczej nie z podlaskiego) ze stawkami mniejszymi, ale skąd ludzie birą te ekipy - nie wiem. Nikt nie chce przepłacać, ale ja tańszych po prostu nie potrafiłem znaleść. :(

Przynajmniej takich których ktoś mógł polecić.

Pozdrowionka

Rob

No to mnie pocieszyłeś, bo u mnie w pracy stwierdzili...że drogo :lol: W zeszłym roku kumpel miał majsstra za....11 tys.! Mój jest polecony, ale wg nich dośc drogi :lol: Pozdrawiam.

"W zeszłym roku" - to prehistoria. Znajomy zawarł umowę ustną na początku tamtego roku i miało być 18tyś, a skończyło sie co do czego na podpisaniu umowy w czerwcu na 32tyś.

Masz DOBRĄ ofertę - i już :wink:

Dzięki Ci Tolu. Myślałem, że musi byc conajmniej 12, a lepiej 15 cm. Skąd takie przekonanie, że dycha wystarczy? :roll: Napisz mi jaką wełnę wybrałś? Ja wczoraj szukałem w sici i znalazłem system rockwoola megarock w cenie 73 zl za metr. W tym wełna 12, siatka, tynk itd. Pozdrawiam. 8)

Swimmer, przepraszam Cię najmocniej, jak tylko potrafię, za mylną odpowiedź. Mam nadzieję, że w porę zrobię sprostowanie. Wełna oczywiście 12, nie 10. Budowlańcy zgodnie twierdzili, że przy porothermie, 12 w zupełności wystarczy. Gdybyś budował z silikatów, wtedy lepiej 15.

W ramach przeprosin wkleję Ci jutro na priw zdjęcie budynku w czasie okładania go wełną. Zobaczysz jak to wyglądało. Stosowaliśmy rockwoola w takich prostokątach, pewnie wiesz o czym mówię. Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie w błąd.

swimmer,

to fakt że ceny poszły w górę.

Ja płaciłem 32 tys w tym te 2 tys to za wymurowanie trzech kominów z klienkieru, 150m2 + garaż. Zreszta- sam zobacz na zdjęciach.

Tolu, a jak prace u Ciebie? Jak się sprawdza ocieplenie? Pytam, bo mam w planach podobne.

RobSto, a jak postępy u Ciebie?

pozdr.

Robert

RobSto, a jak postępy u Ciebie?

pozdr.

Robert

Od przyszłego tygodnia zostaję PRAWDZIWYM inwestorem.

Od środy ma wjechać sprzęt i ruszyć robota całą parą. Majster pali się do pracy. Ja jestem szczęśliwy - czyli wszystko gra.

W miarę możliwości będę robić fotki :p

Mikazuu

Rozumiem że masz już gotowy projekt?

Pozdrawiam

Robert

Tolu, a jak prace u Ciebie? Jak się sprawdza ocieplenie? Pytam, bo mam w planach podobne.

Powiem tak, mąż mówi, że zużycie gazu jest bardzo przyzwoite :wink:

Muszę przyznać też, że prawdą jest to, że przy dużych przeszkleniach od strony południowo-zachodniej, w słoneczne dni dom nagrzewa się znacznie, łapie promienie. I jest to odczuwalne. No i przyjemne :wink:

No nie obawiajcie się o mnie! Mam działkę nad jeziorem Białym w dzielnicy Lipowiec, to...po drugiejstronie miasta na szczęście. Ktoś powie, że na zad..., ale ja lubię ciszę i spokój- blisko las, woda, a do pracy autkiem 4 min. luz.. właśnie czekam na pozwolenie, koło 15 powinno byc... :roll: Pozdrawiam.

Robin2

nick sugeruje Hooda, ale obrazek batmana ...to już sam nie wiem :lol: Co do pracy hm..może jakbym pokombinowal to z Białego przaz Necko...Nettę do Kanału Augustowskiego i tam w okolicy śluzy musiałbym wyleźc z wody :wink: bo pracuję na..... basenie, aleon nie jest połączony niestety z żadnym akwenem wodnym :lol: Pozdrawiam.

No nie obawiajcie się o mnie! Mam działkę nad jeziorem Białym w dzielnicy Lipowiec, to...po drugiejstronie miasta na szczęście. Ktoś powie, że na zad..., ale ja lubię ciszę i spokój- blisko las, woda, a do pracy autkiem 4 min. luz.. właśnie czekam na pozwolenie, koło 15 powinno byc... :roll: Pozdrawiam.

Swimmer, doskonale znam to miejsce, w którym budujesz.

Na Lipowcu w blokach należących do nadleśnictwa mieszkała przez 20 lat moja najbliższa koleżanka, razem mieszkałyśmy w akademiku w Białymstoku.

Na Lipowiec zaglądam nadal za każdym razem będąc w Augustowie, bo jest tam super smażalnia, w której jest zawsze świeżutka sielawa, pycha :wink:

Stamtąd też niedaleko do "Ostrego rogu" (za torami), to miejsce naszych dawnych biwaków. Wiele wspomnień.

Pozdrawiam.

Tolu,

ładne te przeszklenia, nic dziwnego, że masz dzięki temu cieplej. Czy latem nie nagrzewa się zbytnio?

Robin

Jak pewnie zauważyłeś, mam dość szerokie okapy dachu.

Zimą słońce jest nisko, więc zagląda bezpośrednio do domu, natomiast latem, okapy chronią przed promieniami słońca. Jest dobrze.

Robin2, dziękuję za wsparcie!!! Tempo rzeczywiście do wolnych nie należy, ale może dlatego że specjalnie konfliktowa i marudna nie jestem. :wink:

RobSto, projekt juz mam zrobiony. Pan Rafał zrobił mi "cudeńko a nie domek", a nawet pozwolił mi nazwać ten projekt. Nazwa jest równie słodka, co moja parterówka...

A tobie zazdroszczę bardzo!!!! Zaczynasz budowanie! Hmmm, jak wróce do Polski to może z zapału pomoge ci na budowie? Ale umiem tylko nosić cegły... chyba... :wink: :lol:

swimmer, budujesz w pięknym miejscu Podlasia! Za każdym razem jak jestem w Augustowie to podziwiam jak bardzo szybko to miasto zmienia sie na piękniejsze! A i pracujesz w przyjemnym miejscu - basen dla mnie znaczy relaks. :)

tolu, ja także bede miała salon od strony południowej i liczę na promyki słońca nawet zima, bo to sama przyjemność. Czy możesz mi podać jaką masz szerokość okapów dachu? Bo słyszę różne opinie, że wystarczy 50cm, ale inni przekonują że 80cm jest ok.

A może i wy Panowie doradzicie...