Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbrojenie ław.

Recommended Posts

Mam pytanie. Mam ławy zbrojone #16 i strzemiona co 25 cm. Ale wykonawcy nie zaginają zbrojenia na narożach tylko wstawiaja tzw elki czyli prety wygiete pod kątem prostym . Powiedzieli że to tak samo przeniesie obciążenia. Dodam że działka leży prawdopodobnie na terenie szkód górniczych choc na mapach nie ma tam wyrobisk stąd te #16. Poprostu wolałem być przezorny bo wiem że nie wszystkie chodniki nanosili na mapy górnicze.

ja bym na takie rozwiązanie się nie zgodziła, maja giąć całe pręty, a nie tylko fajki.

A możesz to w jakiś racjonalny sposób uzasadnić ? Dlaczego całe pręty są lepsze od odpowiednio zakotwionych "fajek" ?

Nie wiesz? Tutaj generalnie na forum obowiązuje argument "bo tak" :D

Odpwoeidź jest prosta - pręty zawsze w narożach dokładach i wiążesz do tych zewnętrznych, jak masz ich kilka (przy twojej średnicy jest już sporo dodatkowego żelastwa) i masz jeszcze jakiś podciąg - to popatrz jaką masz plontaninę drutu :o :o :o . Jak wygną Ci fachowcy od razu - to po prostu lepiej to wygląda i jest większa szansza, że będzie dobrze i dokładnie zalane betonem.

Jeżeli chodzi o walory wytrzymałościowe i konstrukcyjne - to rozwiązanie z fajkami jest jak najbardziej prawidłowe - tylko że to jest już łatanie, a nie podstawowa robota.

W końcu za coś się płaci.

Odpwoeidź jest prosta - pręty zawsze w narożach dokładach i wiążesz do tych zewnętrznych, jak masz ich kilka (przy twojej średnicy jest już sporo dodatkowego żelastwa) i masz jeszcze jakiś podciąg - to popatrz jaką masz plontaninę drutu :o :o :o . Jak wygną Ci fachowcy od razu - to po prostu lepiej to wygląda i jest większa szansza, że będzie dobrze i dokładnie zalane betonem.

Jeżeli chodzi o walory wytrzymałościowe i konstrukcyjne - to rozwiązanie z fajkami jest jak najbardziej prawidłowe - tylko że to jest już łatanie, a nie podstawowa robota.

W końcu za coś się płaci.

Większe sa straty na materiale,natomiast wytrzymałościowo przy zachowaniu zakłądu nie ma różnicy - ludziom jest jednak sporo lżej - stosunkowo ciężko jest manewrować tym wszystkim przy zaginaniu - to ,że lepiej wygląda to typowa kobieca przypadłość...