Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustanowienie i zniesienie wspolwlasnosci mieszkania

mirbom63

Recommended Posts

Moj tato jest wlascicielem mieszkania.Czy mozliwe jest ustanowienie mnie jako wspolwlasciciela.Np.1/4 tato i 3/4 ja.Gdzie sie zalatwia takie formalnosci i jakie moga byc oplaty?

Po jakim czasie moj ojciec moze zniesc swoja spolwlasnosc i przekazac mi swoj udzial w mieszkaniu tak abym stal sie jedynym wlascicielem?

Dziekuje za wszelkie informacje.

Myslalem i o tym.Ale jest jeden problem.Grybym otrzymal to mieszkanie w drodze darowizny po nowym roku a nastepnie chcialbym go sprzedac to prawdopodobnie bede musial zaplacic od kwoty sprzedazy nowy 19% podatek.I tu jest klopot.Jezeli to darowizna to nabywam wlasnosc za 0 zlotych.Nastepnie sprzedaje mieszkanie za np.200 tysiecy ,od ktorych musze zaplacic podatek od roznicy miedzy cena zakupu a cena sprzedazy.Skoro nabylem mieszkanie w drodze darowiny(czyli za 0 zlotych) a sprzedaje za 200 tysiecy to musialbym zaplacic 19% podatku czyli 38000 zlotych!!!!!!!!!!!!!

Nowy podatek od sprzedazy jest moze dobry dla tych ,ktorzy kupia mieszkanie po 1 stycznia 2007 i w niedlugim czasie go sprzedadza.Np.kupuje za 100 tysiecy a sprzedaje za 120 tysiecy .Wtedy podatek jest tylko od roznicy zakupu i sprzedazy tj. od 20 tysiecy.

Za to samo mieszkanie nabyte w drodze darowizny po 1/01/2007 musialbys zaplacic podatek od 120 tysiecy!

Dlatego tez chce uzyskac informacje na temat przekazania mieszkania w tym roku na wspolwlasnosc.Moze to jest najlepsza droga aby uniknac wysokich podatkow i oplat.Prosze o wasze zdanie na ten temat.