marlen 30.08.2006 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Mam możliwośc kupienia działki budowlanej z budynkiem gospodarczym przekształconym na mieszkanie. Mieszkanie jest zrobione na piętrze. Niestety są tam tylko dwa pokoje. Są na patrerze tego budynku dwa pomieszczenia, które ewentualnie chciałabym przerobić na pokoje, ale nie wiem czy jest to możliwe. Usytuowane są prawie na równo z podłożem. Czy i jak należy odizolować od gruntu przed robieniem czekokolwiek? Czy ktos wie czy tego typu budynki maja jakiekolwiek fundamenty ( budynek przedwojenny z czerwonej cegły)? Czy podejmowanie się takich prac nie zrujnuje mnie finansowo? Czy potrzebuje zgody urzedowe na tego typu prace?Budynek ma dwie części mieszkalną i gospodarczą. Czy rozbierając częśc mieszkalną nie narusze konstrukcji dachu? ( części są oddzielone od siebie ściana murowaną).Mam wiele pytań i jest to trudna decyzja bo może się okazać ,że jest to studnia bez dna. Prosze o szybka odpowiedz. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga81 31.08.2006 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 zawsze można przerobić budynek gospodarczy na mieszkalny, musi on tylko spełniać odpowiednie warunki, np. musi mieć wysokośc pomieszczenia conajmniej 2,5 m, jak chcesz wstawić jakieś otwory w ścianach zewnętrznych to musi on stać od granicy przynajmniej 4 m, gdy nie chcesz takowych otworów to 3m. Jeśli chodzi o pieniadze to nie mam pojęcia ile masz ich i ile Cie to wyniesie. najlepiej żebyś poszła na działkę z jakimś budowlańcem, który oceni stan techniczny budynku i stwierdzi czy da rady go robić czy nadaje się do rozbiórki. A czy ma fundamnety to sama musisz sprawidc - łopa w rękę i heja do dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pencil 05.09.2006 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 musi on tylko spełniać odpowiednie warunki, np. musi mieć wysokośc pomieszczenia conajmniej 2,5 m hmm, minimalna wysokość pomieszczeń na stały pobyt ludzi wynosi 2,2m... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga81 07.09.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 hmm, minimalna wysokość pomieszczeń na stały pobyt ludzi wynosi 2,2m... wg warunków technicznych:"1. Pomieszczenia przeznaczone na stały pobyt ludzi, jak dyżurki, portiernie,kantory, kioski, w tym kioski usytuowane w halach dworcowych,wystawowych, handlowych, sportowych, jeżeli nie występują czynnikiszkodliwe dla zdrowia - 2,2 m"2. Pomieszczenia do pracy, nauki i innych celów, w których nie występujączynniki uciążliwe lub szkodliwe dla zdrowia, przeznaczone na stały lubczasowy pobyt:a) nie więcej niż 4 osób - 2,5 mb) więcej niż 4 osób - 3,0 mPomieszczenia jak wyżej, lecz usytuowane na antresoli, jeżeli niewystępują czynniki szkodliwe dla zdrowia - 2,2 m3. Pokoje w budynkach mieszkalnych oraz sypialnie 1-4-osobowe w budynkach zamieszkania zbiorowego - 2,5 m4. Pokoje na poddaszu w budynkach jednorodzinnych i mieszkalnych zagrodowychoraz pomieszczenia w budynkach rekreacji indywidualnej - 2,2 m"podane wysokości są wysokościami minimalnymi nie wiem pencil z jakich Ty warunków korzystarz przy projektowaniu, skoro jesteś architektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pencil 07.09.2006 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 4. Pokoje na poddaszu w budynkach jednorodzinnych i mieszkalnych zagrodowychoraz pomieszczenia w budynkach rekreacji indywidualnej - 2,2 m" podane wysokości są wysokościami minimalnymi nie wiem pencil z jakich Ty warunków korzystarz przy projektowaniu, skoro jesteś architektem Ago81, zdaje się, że w tym wątku dokładnie opisano o jaki przypadek chodzi, więc moja odpowiedź była adekwatna... Zresztą sama sobie odpowiedziałaś na pytanie, cytując przepis. Proszę nie odpisuj, bo ja nie bawię się w ping-ponga. Po prostu nie muszę nikomu udowadniać, czy znam się na tym, czym zajmuję się zawodowo czy nie (raz już to zrobiłam, uzyskując uprawniania do projektowania bez ograniczeń i myślę, że to wystarczy ) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts