DaroMan.. 30.08.2006 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Dzialka 1400m2 z tego 500m2 dom a pozostale 900 metrow strasznie zarosniete.Majac na uwadze, ze w przyszlym roku bedziemy budowac ogrod i przyszle zajecia z trawa powinienem kupic kosiarkę, kose elektr. podkaszarke, wykaszarke......................?????????????????????? Sam juz nie wiem czym teraz to zielsko skosic tak zeby sprzet przydał sie na przyszle lata. Jakiej firmy???.. jakiej mocy???Prosze o sugestie.. Pozdrowienia.. DaroMan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroMan.. 30.08.2006 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 aha.....a spalinowa czy elektryczna...?????? pozdrooo.. DaroMan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 31.08.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Wybór kosiarki zależny jest od powierzchni trawnika - jesli będziesz miał go więcej niż 500 m kw ( ale czy aż taki duży trawnik jest potrzebny???? - to przecież boisko 20x25m) to kup kosiarkę spalinową.Elektryczna nadaje sie do powierzchni trawnika mniejszej i raczej foremnej - jesli trawnik wije się wokół domu, otacza go to może nieżle zdenerwować przekładanie kabla elektrycznego.To czy oprócz kosiarki potrzebujesz podkaszarki zależy wyłącznie od tego czy mądrze rozwiążesz połączenie brzegu trawnia i rabat.Konkretną firme trudno polecić - ważne by kosiarka nie była z tych najtańsztych - "No Name". By miała mocną obudowe, duży wybór wysokości koszenia, duzy kosz, dużą szerokość koszenia, mocne koła (łożyska) i blisko serwis a nie 100 km od domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozeracz 31.08.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Na ile zarosnieta jest dzialka? Bo jesli bardzo mocno to zanim kupisz cokolwiek proponowalbym najpierw wziac chlopa z koniem (albo malym ciagniczkiem) i niech ci to wszystko usunie, odwroci, zbronuje, wyrowna itd. Zaoszczedzisz czas, nerwy i pieniadze. A pozniej sobie kupisz kosiarke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 31.08.2006 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 DaroMan! A ja zaproponowałbym spryskać wszystko jakimś świństwem, żeby toto spalić. I tak będziesz musiał to zrobić przed założeniem trawnika. I mimo, że to zrobisz to i tak jakieś zielsko niepożądane wyrośnie. Tak więc wg mnie: roundap albo coś w tym stylu, potem chłop z traktorem i bronowanie jak już wyschnie dziadostwo. W przyszłym roku poczekać aż skiełkuje to, co się nasiało w tym roku i znowu spalić. Jak wyschnie - bronowanie, nawieźć - o ile trzeba będzie i siać. My spaliliśmy wszystko, zbronowane było, ale nie powtórzyłam tego zabiegu i razem z trawą wyrosło wszystko: babka, chwastnica - największy mój wróg z którym walczę bez powodzenia!! , koniczyna i trochę mniszka. O ile z mleczem, babką czy koniczyną można sobie poradzić opryskiem - tak na chwastnicę pozostaje tylko plewienie - no chyba, że chcesz zakładać trawnik od nowa. To jest oczywiście tylko i wyłącznie moje zdanie czyli amatora, które wypływa z własnego doświadczenia. A koszenie zostaw sobie na przyszły sezon, na młodą, ładną trawkę Nasza działka ma 29 arów, mamy spalinówkę z szer. koszenia 51cm oraz kosę spalinową do koszenia wzdłuż płotu i brzegu działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts