grischa1710 31.08.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Witam, Ufff, już mam decyzję o odbiorze budynku od PINB...Nie wiem co z podatkiem gruntowym, samemu trzeba się zgłosić do US czy oni sami mnie złapią...? Jaki jest koszt takiego podatku...?Czy coś jeszcze trzeba zrobić po odbiorze...? pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 31.08.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Też jestem ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 31.08.2006 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Witaj, Podatek nie jest gruntowy, ale od nieruchomosci. Placi sie go do Wydzialu Finansowego Urzedu Miasta albo Gminy a nie do US. W Poznaniu do Urzedu Miasta. Dane aktualizuje sie raz w roku. My sie udalismy do rzeczonego wydzialu zaraz po oficjalnym zakonczeniu budowy w zeszlym roku, ale powiedzieli nam, ze decyzje wydaj sie raz w roku i na caly rok, wiec mielismy sie zglosic w styczniu. Wyplenia sie formularz w ktorym podaje sie pomierzona powierzchnie uzytkowa mieszkalna, osobno powierzchnie uzytkowa budynkow gospodarczych( np garaz wolnostojacy . Jesli w bryle budynku, badz przylega , to wliczasz to w uzytkowa mieszkalna)oraz powierzchnie dzialki i oni wdaja decyzje z naliczonym podatkiem. W Poznaniu stawki sa nastepujace: - 1m kw powierzchni uzytkowej mieszkalnej 0,56 PLN, - 1m kw dzialki 0,32 PLN - 1m kw budynku gospodarczego 3,00 PLN. Mozna placic od razu, albo w kwartalnych ratach. Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grischa1710 31.08.2006 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Jankes, dzięki....Mam tylko pytanie...Ponieważ nasz odbiór był częściowy i dotyczy na chwilę obecną całej części mieszkalnej ale bez garażu . Czy w takim przypadku też obowiązuje nas podatek od nieruchomości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 31.08.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Podatek od nieruchomosci placisz rowniez, jesli tam nie ma zadnego budynku, wiec na pewno obowiauje Cie. Nie wiem tylko w jaki sposob oblicza Ci ten podatek, ale to juz Ci na pewno w urzedzie wyjasnia. Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.08.2006 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Wypełniasz PITa w Urzedzie Miasta lub Gminy - sami wpisują odpowiednie kwoty, później przysyłają Ci poleconym naliczony podatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grischa1710 31.08.2006 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Dziękuję wszystkim za pomoc pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 31.08.2006 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 O kurcze... mam działkę od kwietnia zeszłego roku, czyli też coś powinienem płacić... ale to absurd, że to ja muszę jeździć i się dowiadywać co i jak - to mi zależy czy gminie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 31.08.2006 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Oooo! Ja tez jestem przestępcą - tez nie zgłosiłam działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 02.09.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 to absurd, że to ja muszę jeździć i się dowiadywać co i jak - to mi zależy czy gminie? Wbrew pozorom - Tobie. Bo gminie zacznie zależeć dopiero za 4 lata - żeby zdążyć ściągnąć z Ciebie podatek z odsetkami ustawowymi przed przedawnieniem roszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts