Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sortownik odpadów

The_Pooh

Recommended Posts

mamy i szczerze mówiąc nie wiem po co....żonka się uparła więc jest. Mamy 3 komory, do jednej wrzucamy mokre, drugiej suche a do trzeciej co popadnie :)) ogólnie mówiąc przydatne w chwili kiedy zaczyna wydawać nieprzyjemne zapachy to wtedy wyrzucamy ten jeden a dwa zostają, i to tyle. Moim zdaniem kompletnie nieprzydatne i nie mało też kosztuje. Nasz chyba coś około 600 pln

W poprzedniej kuchni mialam sortownik z IKEI- taki na szynach z trzema koszami. Dla mnie osobiscie idea takiego sortownika jest okej, ale praktyczne to to nie jest, poprostu kosze sa za male. Ciagle cos trzeba wynosic, ciagle cos jest pelne :wink:

U mnie bylo rozgraniczenie na normalne smieci, odpadki organiczne i plastiki-metal. Pojemnik na plastiki byl ciagle pelny pomimo gniecenia itp... organicznych bylo zawsze mniej, ale i tak codziennie trzeba bylo wywalac, bo zapach byl taki sobie hihi a w lecie nie wiadomo skad ciagle muszki owocowki lataly.

Teraz mam to rozwiazane tak, ze w kuchni mam normalny duzy kosz z organicznych odrazu zrezygnowalam, bo sensu nie ma.... w odstawniku w przedpokoju mam kosz na gazety i papiery, drugi na szklo, a w rogu na tarasie mam "stojak" z pokrywka :wink: do ktorego wklada sie 100l worek foliowy i tam wywalam butelki, puszki itp

Czy ktos ma jakies godne polecenie. Nie muszi byc Franke za 1400 PLN :-)

Chodzi o taki na trzy komory coby sie miescil pod zlewem i oczywiscie syfonowi nie przeszkadzal.

A w ogole to fajne toto jest?

Ja mam 4-komorowy z Ikei, mieści się w szafce o szer. 80cm pod zlewem i absolutnie nie przeszkadza syfonowi. Łatwo się demontuje do czyszczenia. W jednej komorze trzymam zwykłe odpadki (bez dzielenia na organiczne i nie, bo nie mam ogrodu, gdzie mogłabym te organiczne kompostować), w drugim szkło, trzecim aluminium, czwartym papier. Na plastik zabrakło miejsca. Śmieci ok. raz w miesiącu (przy okazji zakupów) wożę do Ikea i wymieniam na punkty a punkty na sadzonki roślin (mam taras) :)

Czy toto fajne? Dla mnie tak, bo cieszy mnie, gdy mogę coś zrobić dla środowiska. Polecam wszystkim, którzy myślą podobnie.

(Podobno jesteśmy najbardziej zanieczyszczoznym krajem UE; produkujemy aż 12% unijnych zanieczyszczeń a w związku z tym żyjemy średnio 11 miesięcy krócej... :cry: )

• 1 month później...
  • 4 weeks później...